• Oznam

          • Vedenie školy, vzhľadom na rozhodnutie ZŠ Konštantínova o vyhlásení chrípkových prázdnin a uzavretí školskej jedálne, rozhodlo, že vyučovanie v dňoch 12. a 13. marca 2020 prebehne v skrátenom režime.

             Ďakujeme za pochopenie.

             

              PaedDr. Ivana Jecušková, 
            riad. školy   

              

               Časový rozvrh vyučovacích hodín:

               0. vyuč. hod.   7:00   –   7:45
               1. vyuč. hod.   7:55   –   8:25
               2. vyuč. hod.   8:30   –   9:00
               3. vyuč. hod.   9:05   –   9:35
               4. vyuč. hod.   9:50   –  10:20
               5. vyuč. hod.  10:25  –  10:55
               6. vyuč. hod.  11:00  –  11:30
               7. vyuč. hod.  11:35  –  12:05

          • Vážení rodičia,

          • v súvislosti so šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19 zasadala Bezpečnostná rada SR, na ktorej boli prijaté konkrétne opatrenia a určila, ako v danej situácii postupovať. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vydalo v tomto kontexte usmernenie pre školy a školské zariadenia, kde sa uvádza:

             

              V prípade, že žiaci alebo zamestnanci rezortu školstva boli a vrátili sa v najbližšom období z oblastí, kde sa potvrdil výskyt koronavírusu, musia takéto osoby v najbližších 14 dňoch od návratu kontrolovať svoj zdravotný stav.   V prípade, že sa u ktorejkoľvek osoby, ktorá sa nachádzala v oblastiach kde sa vírus vyskytol, objavia vyššie uvedené symptómy za obdobie 14 dní, a to najmä zvýšená teplota, kašeľ, bolesti v hrdle, musí:

            -  ostať doma, nechodiť priamo k lekárovi, kontaktovať lekára telefonicky, popísať mu symptómy a riadiť sa jeho príkazmi, 
            - v prípade, že lekár na základe popísaných symptómov rozhodne, že daná osoba musí byť hospitalizovaná, pošle lekár pre danú osobu špeciálnu sanitku. Každopádne nesmie takáto osoba chodiť sama na pohotovosť alebo na infekčné oddelenie, 
            - v prípade, že symptómy nebudú ťažké, môže obvodný lekár rozhodnúť, že osoba ostane v domácej karanténe, Pre stredné školy ministerstvo školstva odporúča dodržiavať všeobecné preventívne ochranné opatrenia: 
            - pravidelne si umývať ruky mydlom a vodou po dobu najmenej 20 sekúnd alebo použiť dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu. Nedotýkať sa očí, nosa a úst neumytými rukami, 
            - pri kašľaní zakryť ústa a nos jednorazovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša, 
            - vyvarovať sa úzkeho kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky infekcie dýchacích ciest a ktorí majú najmenej jeden z nasledujúcich príznakov: horúčka, kašeľ, bolesť hrdla a dýchavičnosť.

             

            Milí rodičia, prosíme Vás v tejto záležitosti o maximálnu súčinnosť, nakoľko ide v prvom rade o zdravie Vašich detí. Ak sa u Vás alebo vo vašom okolí objaví podozrenie, prípadne potvrdenie výskytu koronavírusu, žiadame Vás, aby ste nás o tejto skutočnosti bezodkladne informovali. V prípade akýchkoľvek otázok súvisiacich s ochorením koronavírus sa môžete obrátiť na nepretržitú 24-hodinovú linku Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove: 0911 908 823 alebo emailom: novykoronavirus@uvzsr.sk .

             

            Aktuálne informácie si pozrú na odkaze: https://www.po-kraj.sk/sk/samosprava/media/tlacove-spravy/tlacove-spravy-2020/nove-opatrenia-suvislosti-koronavirusom-psk.html  

             

          • Videá o maturite

          • Na základe spolupráce NÚCEM a Strednej odbornej školy masmediálnych a informačných štúdií v Bratislave vznikli 3  videá o maturitnej skúške. Maturanti z tejto školy v ňom podávajú svojim rovesníkom jednoduchou formou základné informácie o tom, na čo je dôležité sa pripraviť v externej a písomnej forme internej časti maturitnej skúšky zo slovenského jazyka a literatúry, a aj o tom, čo ich čaká pri ústnej maturite. 

            Všetky videá o maturite sú dostupné na:

            Link  na video: Ako funguje maturitná skúška?          
            https://vimeo.com/389542395

            Link na video: Ako sa hodnotí externá časť maturity? 
            https://vimeo.com/389568646

            Link na video: Ako prebieha maturitná skúška? 
            https://vimeo.com/392086164

          • Gymnazisti opäť súčasťou medzinárodnej hodiny angličtiny

          • Začiatkom februára sme sa my, žiaci sexty, stali na 60 minút súčasťou jedinečnej medzinárodnej hodiny angličtiny Live Class. Miestom nášho „stretnutia“ bola  učebňa geografie, kde na nás čakal pripravený mikrofón, počítač s webkamerou, rýchly internet a taktiež trochu inak rozmiestnené lavice so stoličkami, ako na bežnej hodine. Keďže sme podobnú hodinu prvýkrát absolvovali aj pred necelým rokom, približne sme vedeli čo môžeme očakávať. Tí menej hanbliví si sadli pred kameru, alebo aj rovno pred mikrofón, ostatní okolo nich, aby sme spoločne, ako tím, splnili úlohy z pracovných listov. Ani sme sa nenazdali a pred nami sa na veľkom plátne objavil anglický lektor Michael Brand a s ním aj množstvo ďalších tried z Európy aj Ázie a hneď sme si čo-to zopakovali  aj zo zemepisu. Naši rovesníci boli z Ruska, z mesta Berdsk v Novosibírskej oblasti, z Gazy v Palestíne, španielskej Malorky, známej dovolenkovej destinácie v Chorvátsku, Ogulin, z poľského tretieho najväčšieho mesta Lodž, či dokonca aj blízkej Prahy. Navzájom sme sa videli aj počuli a po úvodnom ,,Hello Slovakia!´´ sme s radosťou odzdravili a čakali na ďalšie pokyny. Po stručnom predstavení sa lektora sme sa pustili do prvej úlohy. Rozprávali sme sa o technológiách, keďže téma bola nám, tínedžerom, veľmi blízka: „Robia nás smartfóny múdrejšími?“ Neskôr sme si pozreli aj video o závislosti na mobiloch  v Kórei a následne sme k tomu vypracovali úlohy z pracovného listu. Okrem iného sme sa dozvedeli, že dnes už 4-ročné deti trávia pred obrazovkou denne aj 8 hodín, čo vedie k poruchám sústredenosti, trpia stavmi úzkosti a závislosti. Po splnení úloh, sme spolu zdieľali správne odpovede. Potom nasledovala asi  najvzrušujúcejšia časť tejto hodiny, a to pár minútový rozhovor s inou, náhodne vybranou krajinou. Na nás pripadli Rusi, s ktorými sme si vymenili informácie o využívanie technológií v našich krajinách. Nasledovala spätná väzba s lektorom, ktorý od všetkých skupín žiadal zreprodukovať získané informácie a tak sme sa dozvedeli, či môžu žiaci v iných školách používať mobil, či sú tínedžeri v ich krajinách závislí na sociálnych sieťach atď. Tak ako to býva na tradičných hodinách, že sa na konci zadáva domáca úloha, aj my sme dostali jednu, v podobe výzvy, natočiť krátke video o používaní mobilov medzi tínedžermi na našej škole. Po tejto záverečnej úlohe sme sa postupne rozlúčili a ukončili videohovor. Nebolo to pre nás nič ťažké a celkovo môžem povedať, že sme si hodinu Live Class užili a zvládli na jednotku. Bola to ďalšia extra skúsenosť, pri ktorej sme si precvičili naše komunikačné zručnosti ako aj preverili svoju úroveň angličtiny.
            V mene celej triedy by som sa chcel poďakovať našej angličtinárke RNDr. Ľudmile Reiterovej, ktorá nás aj takouto inovatívnou metódou motivuje k učeniu angličtiny a podporuje učenie formou zážitku.
                                                                                                                                            Gregor GONOS, sexta

          • Školské kolo matematickej olympiády

          • Každoročne sa naša škola zapája do riešenia neľahkých úloh Matematickej olympiády. V tomto školskom roku uskutočnilo školské kolo 69. ročníka Matematickej olympiády v kategórii C a B. Zúčastnili sa ho úspešní riešitelia domáceho kola v kategórii C – Damián Danko a Matúš Šlechta z I. A a v kategórii B – Samuel Sokol z II. A. Všetci sa odvážne pustili do štvorhodinového riešenia troch náročných matematických úloh. Z celkového počtu 18 bodov získali všetci po 10 bodov, čím sa stali úspešnými riešiteľmi školského kola. Srdečne im blahoželáme a želáme veľa úspechov na krajskom kole v Prešove, kde budú všetci traja reprezentovať našu školu. 


            Mgr. M. Sahajdová, školská koordinátorka MO

          • Mária Barbora Kuzmová ide na celoštátne kolo Olympiády ľudských práv

          • Vo štvrtok 6. februára 2020 sa v Prešove uskutočnilo krajské kolo OĽP. Našu školu reprezentovala Mária Barbora Kuzmová (II.A). Úspešne prešla písomnou časťou, kde si overila svoje vedomosti z ľudskoprávnej problematiky, v ústnej časti sa popasovala s témou „Miesto politiky v škole“. Spomedzi 27 súťažiacich sa prebojovala do celoštátneho kola XXII. ročníka Olympiády ľudských práv, ktoré sa uskutoční 6. – 8. apríla 2020 v Omšení. Blahoželáme a držíme palce.     

          • Finančná sloboda v III. B

          • Dňa 28. januára sme my, žiaci III. B triedy, mali možnosť vyskúšať si hru pod názvom Finančná sloboda. Našou úlohou bolo zvládnuť a zároveň sa naučiť dobre hospodáriť s peniazmi v reálnom živote, kde sme sa stretli takmer s presnými udalosťami, ktorým raz budeme musieť čeliť aj my sami. Do hry sme vstupovali ako postavy párov, kde sme sa učili správne a efektívne zaobchádzať s peniazmi a čelili sme rôznym situáciám a problémom, s ktorými sa raz môžeme stretnúť aj v skutočnom živote. Veľmi sa nám to páčilo. Hra bola pre všetkých zábavná a určite povzbudíme aj mladších žiakov, aby aj oni mali takú možnosť vyskúšať si zahrať túto hru, aby ich raz samotný život neprekvapil ako prekvapoval dnes nás. Vďaka nadobudnutým skúsenostiam v hre sme lepšie  pripravení plniť si životné povinnosti a robiť správne finančné rozhodnutia, ktoré nám pomôžu byť finančne nezávislými.
            L. Volčková, III. B

          • Rozvoj finančnej gramotnosti

          • Dňa 24.1. 2020 mali žiaci III. A triedy možnosť vyskúšať si hru pod názvom Finančná sloboda. Pod vedením certifikovaných lektorov, p. Mariána Sahajdu a Mgr. Martina Maleša so spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko, sa oboznámili s pravidlami tejto hry a so všetkým, čo so sebou prináša. Úlohou tohto projektu bolo, aby sa žiaci naučili efektívne zaobchádzať s peniazmi a stať sa finančne nezávislými. Vžili sa do situácie členov rodiny, kedy museli čeliť rôznym nástrahám a snažili sa z nich nájsť východisko. Museli sa rozhodnúť, ako sa v daných situáciách zachovajú, čo so sebou prinášalo určité výhody a nevýhody. Hra žiakov zaujala, zabavila a naučila základné pravidlá finančného sveta. Veľké vďaka patrí všetkým organizátorom tejto akcie a pani riaditeľke za umožnenie tohto skvelého dňa.

          • Slávnostné otvorenie školského roka

          • OZNAM

            Otvorenie školského roka 2019/2020

                       

            Slávnostné otvorenie nového školského roka sa uskutoční 2. septembra 2019 (pondelok) o 10:00 hod. v átriu školy.

            Stretnutie žiakov: 9:45 hod.

             

            PaedDr. Ivana Jecušková, riaditeľka školy