• OLYMPIÁDA V RUSKOM JAZYKU

          • Žiačka II. B Anna Mária Harajdová sa dňa 21.3.2022 zúčastnila krajského kola Olympiády v ruskom jazyku. Súťaž prebiehala online formou. Po úspešnom zvládnutí písomnej časti, ktorá v sebe zahŕňala posluch s porozumením, čítanie s porozumením a test z kulturológie, postúpila na ústnu časť. Aj túto časť absolvovala úspešne a zaradila sa medzi úspešných súťažiacich a skončila na peknom 5. mieste v rámci kraja.  Veľmi sa tešíme z jej úspechu a srdečne blahoželáme.

          • Pamätný strom a časová kapsula oktávy

          • Ako sa hovorí, všetko má svoj začiatok i koniec. Avšak iná múdrosť vraví, kde niečo končí, iné začína. Či už je to tak, alebo onak, my, žiaci oktávy, ukončujeme éru 8-ročného Gymnázia v Stropkove. Po 2 426 spoločných dňoch čoskoro opustíme bránu školy, kde sme prežili krásne chvíle detstva i dospievania, na ktoré budeme radi spomínať.

            Pri tejto mimoriadnej udalosti sme sa rozhodli v školskej záhrade zasadiť strom. Voľba padla na ginko dvojlaločné. Nie je to strom obyčajný, ale až priam jedinečný. Je považovaný za najpôvodnejší druh rastliny na Zemi a označovaný aj ako živá fosília. Jeho predkovia tu žili už v čase doby dinosaurov.

            Okrem toho nám napadlo vytvoriť aj časovú kapsulu, ktorá by sa otvorila pri príležitosti 100.výročia nášho gymnázia. V jej obsahu sme spomenuli veľké trampoty s nečakaným prechodom na online vyučovanie z dôvodu pandémie i to, ako nám Covid-19 prekazil plány usporiadať tradičnú stužkovú slávnosť. V závere sa nedal nespomenúť vojnový konflikt u našich susedov.

            Deň D prišiel v jedno aprílové popoludnie, keď sme sa všetci stretli v školskom záhradnom altánku. Chlapci sa pustili do kopania jamy, dievčatá pečatili časovú kapsulu a pripravili čaj, ako inak, z ginka. Po slávnostnom príhovore Martiny a Viktora sme pani zástupkyni Mgr. Elene Vasilkovej odovzdali pamätný list stromu aj zapečatenú časovú kapsulu. Jej ďalšie kópie prevzali triedna učiteľka Mgr. Jana Kasardová a koordinátorka projektu RNDr. Ľudmila Reiterová. Poverili sme ich zodpovednou úlohou, a to strážiť kapsuly na bezpečnom mieste dlhých 27 rokov a v školskom roku 2049 pripomenúť riaditeľovi školy, že niečo také pamätné naši žiaci po sebe zanechali.

            Nasledovalo zasadenie stromčeka aj so 4.exemplárom časovej kapsuly umiestnenej vo fľaši. Keď bolo všetko hotové, zaviazali sme zelenú stuhu a osadili drevenú tabuľu, aby sa každý okoloidúci dozvedel o pôvode tohto stromu. Prostredníctvom moderátorov sa k nám strom „prihovoril a predstavil“. Z mnohých zaujímavosti vyberáme:

            Ginko patrí k ihličnatým stromom, jeho listy majú však plochú listovú čepeľ rozdelenú na dva laloky. Listy, tak ako u iných ihličnanov, vyrastajú na brachyblastoch. Z jari sú svetlozelené, v lete stmavnú. Každú jeseň nás poteší zlatým kobercom na zemi, lebo listy opadnú naraz, za jednu noc.

            Je to dvojdomá rastlina, čo znamená, že niektoré stromy majú kvety len samčie, zatiaľ čo iné len samičie. Kvetov sa dočkáme až po 20 rokoch!

            Plody tvorí len samičia rastlina. Je to sivozelená alebo žltkastá semenná kôstkovica.

            Dospelú veľkosť dosiahne po 25-50 rokoch. Výška môže byť 8-12 metrov a šírka koruny 3-7 metrov. Stromy gínk sa vyznačujú húževnatosťou, odolnosťou a nepredstaviteľnou dlhovekosťou, ktorá môže byť až 2000 rokov!

            Okrem toho majú aj liečivé účinky na ľudský organizmus.  Čajom si môžeme zlepšiť imunitu, vitalitu i pamäť. Určite po ňom siahneme počas prípravy na maturitné skúšky alebo na VŠ.

            Na záver odznel skutočný príbeh:

            Koncom druhej svetovej vojny zhodili Američania na Hirošimu atómovú bombu a asi kilometer od epicentra výbuchu stál kostol, na nádvorí ktorého rástlo ginko. Na ďalší rok strom znova zakvitol, ale kostol bol po výbuchu zničený. Po vojne ho chceli znovu postaviť, no stavbe stálo v ceste ginko. Nikomu ani  nenapadlo strom zoťať, ale schody do kostola sa okolo neho rozdvojujú a pri strome je tabuľa s nápisom „No more Hiroshima“.


            A práve z tohto hirošimského stromu boli do sveta rozposlané suché kôstky, aby prostredníctvom výsadby mladých stromčekov v univerzitných aj iných záhradách na všetkých kontinentoch sa šírilo posolstvo mieru.

            Veríme tomu, že aj naše ginko má svojich predkov z Hirošimy a jeho skryté posolstvo tu medzi nami zostane zachované, hlavne v týchto vojnových časoch.

            Najviac zo všetkého si prajeme, aby náš strom po celý jeho dlhokánsky život, poskytoval tieň šťastným deťom žijúcim v mieri a pre nás bol miestom začiatku pomaturitných stretnutí. My čoskoro odídeme. Čakajú nás ďalšie životné výzvy, ktorým sa postavíme čelom, a budeme neochvejne bojovať vo vetre i zime, tak ako aj náš strom. Veď po každej búrke zase vyjde slnko.

            V mene všetkých spolužiakov by sme sa chceli poďakovať prítomným pani učiteľkám, pani riaditeľke PaedDr. I. Jecuškovej za finančný príspevok, triednej uč. J. Kasardovej a koordinátorke Ľ. Reiterovej za pomoc s prípravou aj organizáciou a tiež stolárstvu Vaško.

                                                                                                       Kornélia Sekeľová, oktáva



          • Srdce pre seniorov

          • Školský parlament Gymnázia v Stropkove uspel s projektom Srdce pre seniorov a získal podporu 467€ z finančných prostriedkov Prešovského samosprávneho kraja v rámci grantového programu #zlepšimeto, ktorý administruje Rada mládeže Prešovského kraja.

            Cieľom projektu je dobrovoľnícka činnosť, ktorá má spojiť dve cieľové skupiny – seniorov a mládež – spôsobom, ktorý efektívne rozvíja medzigeneračný dialóg,  búra zaužívané predsudky a stereotypy a usiluje sa o rozvoj sociálneho cítenia a emocionálnej inteligencie.

            Naši dobrovoľníci sa už tešia na stretnutia so seniormi zo zariadenia Nový Domov v Stropkove.

          • Olympiáda kritického myslenia 

            • 23.3.2022 sa na našej škole konalo krajské kolo OKM. Súťaž prebehla on-line formou a zapojilo sa do nej 12 žiakov.

            • V 1. kat. – mladších ročníkov sa MARTIN MADZIN z II.A umiestnil na 3.mieste, postupuje do finálového kola, a KAROLÍNA ŠTOFIROVÁ z II.A na 10.mieste.

            • V 2. kat. – starších ročníkov sa DOMINIK TADEÁŠ SENAJ zo IV.A umiestnil na 6.mieste, iba pár bodov ho delilo od postupu do finálového kola, a MATÚŠ SEMANČÍK z III.B na 13.mieste.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť v súťaži, Martinovi blahoželáme a držíme palce vo finálovom kole!

          • Metodický deň učiteľov slovenského jazyka a literatúry

          • Pomaly sa blíži čas, kedy na prijímacích skúškach deviataci preukážu svoje vedomosti, aby mohli pokračovať v štúdiu na strednej škole. Aj z tohto dôvodu sme 31.3.2022 zorganizovali spoločné metodické posedenie slovenčinárov Gymnázia v Stropkove a základných škôl v meste. Na stretnutí sme si vymenili skúsenosti, rozanalyzovali minuloročný test z prijímačiek a prediskutovali aktuálny stav vedomostí žiakov, ktorý je do veľkej miery poznačený dlhými mesiacmi dištančného vzdelávania. Naším cieľom bolo napomôcť čo najlepšej príprave budúcich prvákov na úspešné vykonanie prijímacieho testu.

            Veríme, že spoločné pracovné stretnutie všetkých odborne i     ľudsky obohatilo.

            Mgr. Renáta Madzinová

          • Metodický deň učiteľov matematiky

          • V utorok 29. 3. 2022 sa učitelia matematiky na Gymnáziu v Stropkove stretli s učiteľmi matematiky zo ZŠ, aby si vzájomne vymenili skúsenosti a prediskutovali problémy súvisiace s vyučovaním matematiky žiakov na základných školách. Cieľom spoločného stretnutia bola príprava žiakov na prijímacie skúšky z matematiky na gymnáziu a rozbor problémových úloh z testu z minulého školského roka.

            Veríme, že toto pracovné stretnutie bolo pre všetkých zúčastnených učiteľov nielen príjemné, ale aj prínosné.

                                                                                                                                         Mgr. M. Sahajdová, vedúca PK

          • Hviezdoslavov Kubín

          • V marci sme (ako býva zvykom) potešili spolužiakov prednesom umeleckých textov v rámci školského kola Hviezdoslavovho Kubína. 

            Našu školu na okresnom kole reprezentovali Terezka Mitrušková a Angelika Marcinčáková. 

            Obidve sa tam umiestnili na 2. mieste. 

            Blahoželáme!

          • Krátky „výlet“ tretiakov do Írska

          • Počas hodín konverzácií anglického jazyka máme možnosť aj virtuálne „cestovať“ po anglicky hovoriacich krajinách a spoznávať ich geografiu, zaujímavé miesta aj tradície. Na jednej z takýchto hodín sme si „odskočili“ do Írska, aby sme sa zoznámili s ich  kultúrnym, náboženským aj štátnym sviatkom, dňom svätého Patrika. Je to jeden z najobľúbenejších patrónov Írska, ktorý do krajiny priniesol kresťanstvo ešte v 5.storočí. Zomrel 17. marca 461 a práve tento deň si Íri spájajú s návštevou bohoslužby, nosením zeleného odevu a všetko, čo sa dá, sfarbujú do zelena.

            Rušná prestávka pred hodinou, príprava techniky, posedenia, nachystané zelené dobroty aj zelené outfity naznačovali, že všetci boli plní očakávania. Našu oslavu sme odštartovali  zaujímavou prezentáciou o živote misionára Patrika a pomocou videí  sme si priblížili súčasné oslavy vo svete. Nasledoval kvíz nielen o Írsku, ale aj o celom Spojenom kráľovstve, ochutnávka pravého anglického čaju s mliekom a „zelené“ pohostenie. Nemohli sme vynechať krátke fotenie v typických zelených klobúkoch ozdobených trojlístkom, ktorý je symbolom tohto sviatku. Čas na vyučovacej hodine s pani učiteľkou Reiterovou plynul kozmicky rýchlo, a tak sme si príjemnú atmosféru vychutnávali ešte aj s ostatnými spolužiakmi  počas celej veľkej prestávky.

                                                                                                                              tretiaci z KAJ

          • Gymnazista Dominik –angličtinár roka

          • Angličtina sa stala neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života a jej zvládnutie je nevyhnutnosťou dneška. Uvedomujú si to aj gymnazisti v Stropkove. Pravidelne sa zapájajú do rôznych súťaží, či testovania, aby zistili, ako na tom sú.

            Aj v tomto školskom roku sa zapojili do dvoch najdôležitejších podujatí: Best in English a Olympiáda v anglickom jazyku. Best in English je medzinárodné online testovanie v praktických zručnostiach v používaní angličtiny. Olympiáda v anglickom jazyku je najdôležitejšou súčasťou v rámci Slovenska a prebieha od školských kôl až po celoštátne. V tomto roku sa aj táto súťaž konala online – školské, okresné a obvodné kolá boli len písomné, a to v častiach počúvanie s porozumením, gramatika, slovná zásoba a čítanie s porozumením. Krajské kolo malo aj ústnu časť, na ktorú postúpili len šiesti najlepší z písomnej časti.

            Najlepším študentom Gymnázia v Stropkove, ktorý dosiahol vynikajúce umiestnenie v oboch súťažiach v angličtine v tomto školskom roku je Dominik Senaj zo IV.A, keď v medzinárodnom testovaní bol na 353. mieste zo 17223 účastníkov, v rámci Slovenska na 73. mieste z 2920 zúčastnených študentov. Len pripomenieme, že naše gymnázium v rámci Prešovského kraja získalo pódiové umiestnenie, a to 3. miesto. Na krajskom kole olympiády sa Dominik umiestnil na výbornom 3. mieste. Riaditeľka školy PaedDr. Ivana Jecušková odovzdala najaktívnejším študentom v rámci angličtiny certifikáty a diplomy. Osobitne sa poďakovala Dominikovi Senajovi za príkladnú reprezentáciu nášho gymnázia.

            Prajeme Dominikovi veľa šťastia na maturitných skúškach a veríme, že svoju angličtinu zužitkuje v budúcnosti, či už na vysokej škole, v zamestnaní alebo pri cestovaní.

             

            PhDr. Tatiana Belovežčíková, vyučujúca anglického jazyka

          • 21.marec 2022 - Svetový deň Downovho syndrómu

            • Aj my sme symbolicky vyjadrili podporu ľuďom s Dawnovým syndrómom a  zapojili sa do  „Ponožkovej výzvy“.
            • Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky.
            • A prečo ponožky? Pri troche fantázie pripomína ich tvar chromozómy.
            • A prečo 21.3.? Ľudia s Downovým syndrómom majú o 1 na 21.chromozóme viac.
            • Ďakujeme všetkým, ktorí svojimi príspevkami vyjadrili akceptáciu, že inakosť je normálna a patrí do nášho života.
          • Hlasujte za najlepší obrázok

          • Predstavujeme vám súťažné obrázky druhého ročníka školskej súťaže vo vektorovom kreslení. Prosím prezrite si ich a vyberte si ten, ktorý je podľa  vás najlepší. Svoju voľbu dajte najavo hlasovaním vo vytvorenej ankete.

            Keďže chceme zachovať maximálne možnú objektivitu nemáme označených autorov iba čísla obrázkov (vpravo dole).

            Hlasovať môžu všetci, ktorí majú prístup (konto - prihlasovacie meno a heslo na školskú stránku „edupage“). Hlasovací formulár nájdete v sekcii "KOMUNIKÁCIA - ANKETY"  pod názvom "Hlasujte za najlepší obrázok."  (Obrázky máte zobrazené v príspevku): Anketa je anonymná. Každý však môže hlasovať iba raz a uzavierka je 11.3.2022 o 10:00.

            UPOZORNENIE: Máme 17 obrázkov - prezrite si všetky. 

          • Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

          • Dňa, 11.2.2022, som sa zúčastnila krajského kola Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry v Prešove. Bola som veľmi poctená možnosťou reprezentovania školy, a preto som nič nebrala na ľahkú váhu.  A ako každý iný žiak som sa poctivo pripravovala. Súťaž nebola vôbec jednoduchá, bolo potrebné využiť svoje vedomosti i na 110%. Nakoniec som však úspešne dobojovala  a v závere dňa som sa mohla tešiť z krásneho štvrtého miesta na kraji v Prešove. Verím, že dosiahnutý úspech bude nielen mňa, ale aj mojich spolužiakov motivovať v zdokonaľovaní sa v našom materinskom jazyku. 

            Laura Calková, II. A

          • Stužkovanie

          • Stužková slávnosť je pre každého maturanta tá časť života, pri ktorej neistým krokom vstupuje do sveta dospelosti. Do sveta, kde jeho kroky začnú naberať iný smer, smer dospelých  a zodpovedných ľudí. Aj my, študenti IV.A na Gymnáziu v Stropkove, sme túžili odčleniť sa od detí a vstúpiť do radu dospelých. V zaužívanom čase konania stužkových slávností, je ich organizácia veľmi náročná. Vzhľadom na pandemické opatrenia klasická stužková bola mimo hry. Ale túžba nosiť na sebe zelené stužky, stužky nádeje, ktoré v nás navždy zachovajú spomienky na naše štúdium nás priviedla k nápadu spraviť inú podobu stužkovej slávnosti ako mali naši predchodcovia, a to odovzdávanie stužiek, takzvané „stužkovanie“. Nebolo to ľahké rozhodnutie, keďže túto slávnostnú chvíľu nemohli spolu nami stráviť aj všetci naši rodičia. 

            Konečne prišiel „deň D“, 16. február 2022. Dievčatá mali možnosť konečne po dlhej dobe vytiahnuť zo skrine svoje najkrajšie šaty a my, chlapci, zasa tie najelegantnejšie motýliky. Celá trieda spolu s našou triednou PhDr. Belovežčíkovou, vedením školy a zastúpením rodičov sme sa popoludní stretli v našej slávnostne vyzdobenej triede. Na stužkovaní nechýbali úvodné príhovory, recitačný aj hudobný program. Netradičnú stredu sme si spríjemňovali aj zábavným čítaním našich čiernych kroník. V závere sme všetci s úsmevom spomínali na školské i mimoškolské zážitky, ktoré sme získali počas štyroch rokov štúdia.

            Možno je ťažké predstaviť si, ako také „stužkovanie“ môže prebiehať v školskej triede. Za všetkých študentov IV. A triedy na Gymnáziu v Stropkove môžem povedať, že tá slávnostná atmosféra, aká bolo vôkol nás, ešte dlho ostane v našich spomienkach.

             

            Ľuboslav Hmurčík, IV.A

          • GEOGRAFICKÁ OLYMPIÁDA

          • Dňa 18.2.2022 sa konalo v rámci celého Slovenska online školské kolo Geografickej olympiády v kategórii Z.

            Z celkovo 2714 súťažiacich z celého Slovenska sa DOMINIK SENAJ zo IV.A umiestnil na 9. mieste a v rámci Prešovského kraja bol NAJLEPŠÍ.

            Do olympiády sa zapojilo celkovo 14 žiakov našej školy a na krajské kolo postúpilo 12 z nich.

            BLAHOŽELÁME a tešíme sa z vašich úspechov!!!

          • Deň sv. Valentína

          • 14. február sa nám každoročne spája so sviatkom všetkých zaľúbených. Málokto však má na zreteli historické pozadie tohto dňa. Práve 14. 2. 269 došlo k umučeniu a následnému sťatiu biskupa Valentína z Terni, ktorý tajne sobášil snúbencov aj napriek zákazu cisára Claudia II. Iná legenda hovorí, že sv. Valentín mal rád ruže a iné voňavé kvety, ktorými obdarúval snúbencov a prial im šťastný život, a preto sa považuje za patróna snúbencov a mladomanželov.

            Aj my sme sa tento rok pripojili k oslavám tohto sviatku.

            •  chodby našej školy sme zaplnili zamilovanou výzdobou
            •  rozdávali sme valentínsku poštu, aby sme potešili osoby, ktoré máme radi
            •  fotili sme sa pred valentínskou fotostenou

            A nezabudnime si robiť radosť a prejavovať lásku nielen jeden deň v roku, ale stále .

          • Stužkovanie

          • Slovo „stužková“ je plné emócií. Evokuje v nás mladosť, koniec jednej cesty a zároveň začiatok inej. Preto pre nás nebolo jednoduché zmieriť sa s tým, že túto jedinečnú slávnosť spolu nezažijeme. Dievčatá sa už videli v krásnych dlhých šatách, chlapci v elegantných oblekoch. Každý si už predstavoval svojich rodičov so slzami na krajíčku. Avšak pandémia ovplyvnila aj tento dôležitý míľnik v našich životoch.

                        No aj napriek tomu, že sme sa nemohli stretnúť tak, ako sme si to vysnívali, priali sme si zažiť aspoň časť z toho, o čom stužková je. Chceli sme spolu pospomínať na to pekné, čo sme za 8 rokov na gymnáziu zažili, poďakovať sa tým, ktorí stáli pri nás, a ešte viac upevniť naše priateľstvá. Preto sme sa 30. 11. 2021 pripravili na slávnostné odovzdávanie stužiek. Tento čas nám spríjemnili aj pani riaditeľka PaedDr. Ivana Jecušková s jej osobným príhovorom a pani zástupkyňa Mgr. Elena Vasillková. Snažili sme sa vniesť do našej triedy atmosféru radosti a vďačnosti za spoločné chvíle. Musíme potvrdiť, že sa nám to podarilo. Veľkú, dokonca najväčšiu úlohu v tom hrala naša triedna profesorka Mgr. Jana Kasardová. Jej milé slová pohladili naše duše, povzbudili do ťažkých dní a motivovali k lepším výsledkom. Boli to rovnako milé slová, akými sa nám prihovorila v prvý deň nášho štúdia. Stužkovanie vyvrcholilo čítaním čiernej kroniky, kde sme vyzdvihli úsmevné a jedinečné „hlášky“ každého z nás.

                        Sme vďační, že aj napriek neľahkej covidovej situácii sme mohli zažiť tento krásny čas spoločne a teraz hrdo nosíme zelené stužky pripnuté na našich hrudiach.

             

                                                                                                                                                           Žiaci oktávy

          • Školské kolo matematickej olympiády

          • Každoročne sa naša škola zapája do riešenia neľahkých úloh matematickej olympiády. Aj v tomto školskom roku, poznačenom pandémiou, sa uskutočnilo školské kolo 71. ročníka matematickej olympiády v kategórii C online formou. 

                           Zúčastnili sa ho úspešní riešitelia domáceho kola v kategórii C – Róbert Front z I. A a Kamila Bandiová z I. B.  Obaja sa odvážne pustili do štvorhodinového riešenia troch náročných matematických úloh. Z celkového počtu 18 bodov získala Kamila Bandiová 17 bodov, čím získala 1. miesto, a Róbert Front s počtom bodov 13 obsadil 2. miesto. Obaja sa stali úspešnými riešiteľmi školského kola, a preto postupujú na krajské kolo v Prešove, kde budú reprezentovať našu školu. Srdečne im blahoželáme a želáme obom veľa ďalších úspechov.

            Mgr. M. Sahajdová, školská koordinátorka MO