• Ctení rodičia, absolventi a priatelia našej školy.

          •  

            Pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

            Finančné prostriedky budú použité na:

              • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
              • skvalitnenie vybavenia školy

            Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to.

            Ako postupovať

            Ste zamestnanec a ročné zúčtovanie dane za Vás robí zamestnávateľ?

            1. Do 15.2.2024 požiadajte zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň
            2. Požiadajte zamestnávateľa, aby Vám vystavil Potvrdenie o zaplatení dane
            3. Z tohto Potvrdenia si viete zistiť dátum zaplatenia dane a vypočítať 2% z Vašej zaplatenej dane - to je maximálna suma, ktorú môžete v prospech prijímateľa poukázať. Táto suma však musí byť minimálne 3 €.
            4. Stiahnite si a vyplňte Vyhlásenie o poukázaní 2% z dane.
            5. Údaje, ktoré potrebujete v tlačivách uviesť:

            Obchodné meno alebo názov: Rodičovské združenie Gymnázia v Stropkove

            Sídlo – obec, PSČ, ulica, číslo: Konštantínova 1751/64, 09101 Stropkov

            Právna forma: občianske združenie

            Identifikačné číslo (IČO/SID): 37942174

            1. Obe tieto tlačivá (Vyhlásenie spolu s Potvrdením), doručte do 30. apríla 2024 na daňový úrad podľa Vášho bydliska.

            Podávate si daňové priznanie sami?

            1. Riadne vyplňte daňové priznanie.
            2. Vypočítajte si Vaše 2% z dane z príjmov fyzickej osoby – to je maximálna suma, ktorú nám môžete poukázať, minimálne však 3 Eura.
            3. V daňovom priznaní pre fyzické osoby sú už uvedené kolónky na poukázanie 2% z dane v prospech 1 prijímateľa (typ A VIII. Oddiel priznania, typ B XII. Oddiel priznania). Údaje, ktoré potrebujete do daňového priznania uviesť:

            Obchodné meno alebo názov: Rodičovské združenie Gymnázia v Stropkove

            Sídlo – obec, PSČ, ulica, číslo: Konštantínova 1751/64, 09101 Stropkov

            Právna forma: občianske združenie

            Identifikačné číslo (IČO/SID): 37942174

            1. Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania (zvyčajne do 31.3.2024) na daňový úrad podľa Vášho bydliska.

            Postup pre právnické osoby

            1. Riadne vyplňte daňové priznanie.
            2. Vypočítajte si Vaše 1% z dane z príjmov právnickej osoby – to je maximálna suma, ktorú nám môžete poukázať. Môžete určiť jedného alebo viacerých prijímateľov s uvedením príslušných súm (každému však najmenej 8 Eur).
            3. V daňovom priznaní pre právnické osoby sú už uvedené kolónky na poukázanie 1% z dane v prospech 3 prijímateľov (IV. časť priznania). Údaje, ktoré potrebujete do daňového priznania uviesť:

            Obchodné meno alebo názov: Rodičovské združenie Gymnázia v Stropkove

            Sídlo – obec, PSČ, ulica, číslo: Konštantínova 1751/64, 09101 Stropkov

            Právna forma: občianske združenie

            Identifikačné číslo (IČO/SID): 37942174

            1. Pokiaľ ste si vybrali viac ako troch prijímateľov, vložte do daňového priznania ďalší list papiera ako prílohu.
            2. Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania na Váš daňový úrad (zvyčajne podľa Vášho sídla) a v tomto termíne aj zaplaťte daň z príjmov.
          • Divadlo nesklamalo

          • Minulý týždeň v popoludňajších hodinách sa skupinka gymnazistov z rôznych tried v spoločnosti svojich učiteliek slovenského jazyka a literatúry rozhodla potešiť svoje zmysly divadelným predstavením. Oblečení do slávnostného oblečenia a s úsmevom na tvári sme zavítali do Národného divadla v Košiciach. V repertoári divadla sa v tento večer hralo predstavenie Pygmalion (Bernard Shaw), ktoré patrí k povinným dielam na maturitnej skúške zo slovenčiny.
                        Zatiaľ čo sme obdivovali nádherný interiér historickej budovy košického divadla, celé hľadisko stíchlo a čakalo na neopakovateľný zážitok.
                        Pred našimi očami sa začala odvíjať dráma napísaná pred sto rokmi, ale nám sa zdalo, že príbeh pouličnej kvetinárky sa odohráva tu a teraz. Už len preto, že Líza začala hovoriť miestnym nárečím a odrazu sme boli svedkami moderného divadelného predstavenia aj s využitím otáčavého javiska a kamery. V prvej polovici inscenácie sme sa nemohli zdržať smiechu, v druhej sme o to viac premýšľali o posolstvách, ktoré nám postavy hovoria.

                        Prevedenie tejto komédie známymi hercami, ktorých poznáme z televízie, sa nám určite vryje do pamäti na dlhé roky. Je fajn občas vidieť dielo nielen v poznámkach alebo v knihe. S napätím sme sledovali, ako sa bude príbeh vyvíjať, a občas sme pociťovali, akoby sme vstúpili do deja práve my, diváci. Sprievodná hudba umocňovala naše nadšenie, rovnako ako samotný, na dnešné pomery prispôsobený, dej a jeho posolstvo. Viac prezrádzať nebudeme, no určite odporúčame navštíviť divadlo všetkými desiatimi.
             

            Karolína Štofirová, Klára Rusinková IV.A

          • Martin Madzin vyhral 2. miesto na celoslovenskom finále Zenitu

          • O našom tohtoročnom maturantovi Martinovi Madzinovi sme už písali niekoľkokrát. Niekoľko rokov sa venuje súťažnému programovaniu. S úspechom sa zúčastňuje korešpondenčných seminárov v programovaní, programovacích sústredení, olympiády v informatike.

                        V tomto školskom roku sa už po druhýkrát stal víťazom krajského kola olympiády v informatike a postúpil do celoštátneho kola v Bratislave.

                        Okrem toho sa tentoraz zapojil aj do Zenitu – celoštátnej odbornej súťaže. V kategórii programovania sa stal tiež víťazom krajského kola a postúpil do celoslovenského finále v Banskej Bystrici.

                        Obidve celoslovenské kolá sa konali v nedávnych dňoch tesne za sebou. Dlhé hodiny programovania sa opäť odrazili na výsledku. Sme hrdí na to, že na celoslovenskom finále Zenitu vyhral 2. miesto a takto znova dôstojne reprezentoval naše gymnázium.           

                        Martinovi Madzinovi ďakujeme za dlhodobú poctivú prácu a úspešnú reprezentáciu Gymnázia v Stropkove na celoslovenskej úrovni. Srdečne blahoželáme, prajeme veľa síl a úspechov  najprv pri maturitnom stole a potom aj vo vysokoškolskom štúdiu.

             

            Gymnázium v Stropkove

          • Náš les sa rozrástol o 250 stromčekov!

          • Oslava Medzinárodného dňa lesov (21.3.) sa naozaj vydarila! V spolupráci so štátnym podnikom LESY SR skupinka našich 10 žiakov vysadila 250 javorov v katastri obce Chotča. Vyskúšali sme si náročnú prácu v lese a z rozprávania lesníka Ing. Ladislava Čečka sme sa dozvedeli o živote stromov. Jedinečný zážitok umocnený slnečným počasím, krásnymi výhľadmi, výbornou atmosférou a opekačkou nám určite dlho zostane v spomienkach.Za organizáciu veľké ĎAKUJEME posielame zamestnancom Lesov SR, p. Čečkovi, p. Jane Kubova a p. uč. Reiterovej za praktickú biologickú hodinu.

          • Úspech na biologickej olympiáde

          • Ekovýchovné aktivity si medzi žiakmi nachádzajú svojich priaznivcov a sme radi, že druháčku LORELLE NDRECA oslovili až natoľko, že si exotickú špongiu luffu vybrala na podrobnejšie skúmanie pod vedením RNDr. Ľudmily Reiterovej. Jej téma znela EKO ŠPONGIA: UDRŽATEĽNÁ KRÁSA LUFFY. Po 8-mesačnom pestovaní, sledovaní a používaní mala dnes (20.3.2024) možnosť odprezentovať svoje výsledky pred odbornou porotou na 57. ročníku biologickej olympiády. Krajské kolo sa uskutočnilo na Gymnáziu Leonarda Stöckela v Bardejove a Lorelle získala krásne 3. miesto! Srdečne gratulujeme!Teší nás, že prevzala pomyselnú štafetu po minuloročnom úspechu Betky Rybčákovej.

          • UPRACME SLOVENSKO 2024 - TAK AKO KEDYSI

          • Celosvetová kampaň World Clean up alebo u nás pod názvom Upracme Slovensko si našla miesto medzi tradičnými akciami na našej škole. Teší nás, že jej obľúbenosť stále rastie. Zaiste je to dobrým znamením, že našim žiakom na životnom prostredí záleží.V sobotu 16.3.2024 sa naša 28-členná výprava dobrovoľníkov presunula do obce Breznička, kde sme mali naplánované vyčistiť brehy potoka, pasienky pre kravy, priekopy popri poľných cestách aj hlavnej ceste od Vojtoviec po Veľkrop. Predpokladaný čas trvania sa predľžil až na 5 hodín z dôvodu množstva odpadkov!Našli sa aj raritné kúsky, starý televízor, záchod, vedrá, kvetináče, o niektorých radšej pomlčíme…Veríme, že čistota, ktorá po nás zostala, bude lákadlom na píijemné a bezpečné prechádzky alebo cyklistiku po malebnom prostredí maličkých obcí.Chceli by sme sa poďakovať za perfekne zorganizovaný deň aj pohostenie p.starostke Brezničky  Monike Leľovej, firme AGRO Vojtovce s.r.o. a jej konateľovi MVDr. Tiborovi Gornaľovi a starostovi obce Veľkrop Mariánovi Prokopičovi. V neposlednom rade ďakujeme rodičom, ktorí ochotne pomohli s odvozom a tiež našim pracovitým žiakom, ktorí vytvorili spolu s učiteľkami RNDr. Ľ. Reiterovou a Mgr. G. Homoľovou skvelý tím.

          • Metodický deň učiteľov matematiky

          • Každoročne pred prijímacími skúškami na stredné školy sa učitelia matematiky na Gymnáziu v Stropkove stretávajú s učiteľmi matematiky na ZŠ v meste a okolí. Aj v tomto školskom roku sme ich radi privítali 14. 2. 2024 na pôde našej školy, aby sme si vzájomne vymenili skúsenosti a prediskutovali problémy súvisiace s vyučovaním matematiky žiakov na základných školách. Hlavnou témou nášho spoločného stretnutia bola príprava žiakov na prijímacie skúšky z matematiky a rozbor problémových úloh z testu z minulého školského roka.

            Veríme, že toto pracovné stretnutie bolo pre všetkých zúčastnených učiteľov nielen príjemné, ale aj prínosné. Ďakujeme všetkým učiteľom za ich ochotu a čas a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu s nimi.

                                                                                                                                  Mgr. M. Sahajdová, vedúca PK

          • ANGLIČTINA A CESTOVANIE V MULTIKULTÚRNOM SVETE

          • Dňa 7.2.2024 navštívila Gymnázium v Stropkove naša bývala žiačka Katarína Horňáková, ktorá nám úžasnou prezentáciou priblížila svoju cestu študentským životom. Na základnej škole netušila, že anglický jazyk bude Alfou a Omegou ďalšieho štúdia, a preto sa rozhodla navštevovať jazykové kurzy, aby sa stále viac a viac zdokonaľovala, a splnila si sen o cestovaní.

            Po gymnáziu jej kroky viedli do Bratislavy na fakultu Medzinárodných vzťahov a diplomacie Ekonomickej univerzity, kde škola ponúkla širokú škálu možností. Tam spoznala nových ľudí a nadobudla nové skúsenosti. Erasmus bol skvelou príležitosťou a opísala ho ako  MUST HAVE vysokej školy. Nadobudla nové priateľstva, ale hlavne prekonala bariéru strachu rozprávania v cudzom jazyku. Nasledovali zahraničné stáže, počas ktorých získavala odborné skúsenosti.

            Ďalším krokom do neznáma bola dvojmesačná brigáda na Islande, kde po náročných štátniciach mohla zrelaxovať a zažiť úplne odlišný životný štýl. Ale tu jej dobrodružstvo ani zďaleka nekončí.

            Naopak najväčším dobrodružstvom bola návšteva Kórei. Zamilovala sa nie len do Kórei, ale aj do kórejskej kuchyne. Pútavo nám opísala kultúru krajiny a z jej vyjadrení bolo cítiť, že v Kórei by vedela žiť.

            Na záver jej pútavého  rozprávania zdôraznila, že vzdelanie a chuť učiť sa a spoznávať nové veci vedia mladých ľudí posúvať dopredu. Tiež to, že aj my tu z malého mesta a z nášho gymnázia máme možnosti sa presadiť vo „veľkom svete“. Naše poďakovanie patrí KATKE, ktorá nás svojou optikou previedla svetom a dodala nám pozitívnu energiu. ĎAKUJEMEEEE.

             

            Za žiakov 3.ročníka Monika Keselicová.

          • V súťaži BARS 3 úspešne!

          • Celoslovenská vedecká súťaž BARS 3  má svoje rozuzlenie. Na výsledky nedočkavo čakali naše dva tímy v zložení Kamila BANDIOVÁ, Daniela GAJDOŠÍKOVÁ a Maroš BILANIN a druhé družstvo Adriána DZIAKOVÁ, Lorelle NDRECA a Oliver VOLČKO.Do súťaže sa v rámci Slovenska  zapojilo 85 trojíc a len 9 z nich sa stalo úspešnými riešiteľmi. Za svoju húževnatosť pri vypracovávaní neľahkých teoretických aj praktických úloh bolo odmenené naše druhé družstvo, čo ich oprávňuje žiadať o finančný vzdelávací grant v Tatra banke.Srdečne blahoželáme.

            Lektorka oboch tímov RNDr. Ľudmila REITEROVÁ.

          • Ples gymnazistov

          • Opäť je tu január, opäť je tu fašiangové obdobie a opäť je tu plesová sezóna, ktorej súčasťou sme už 12-krát aj my, gymnazisti v Stropkove. Tento rok náš vychýrený študentský ples pripadol na 26. január a stal sa tak istou formou odmeny za náročný polrok plný skúšania a písomiek.
                        Netradične sme sa večer zišli v tradičných priestoroch našej školy a obdivovali svoje spolužiačky v nádherných plesových šatách a spolužiakov, ktorých sme možno prvýkrát videli v bielej košeli a motýliku. Pre prvákov to bola premiéra a pre nás, maturantov, to bola posledná oficiálna školská akcia.
                        Ples sme otvorili valčíkom našich študentov, na ktorý sa svedomito pripravovali a veru, bolo sa na čo pozerať. Ladné pohyby i náročnejšie tanečné kroky sú dielom pána Vaňugu zo ZUŠ Františka Veselého v Stropkove. Chýbať nemohol ani slávnostný príhovor za študentov v podaní tretiačky Daniely i pána profesora Hecka.
                        Tanečná zábava teda dostala zelenú a my sme mohli vyraziť na parket v spoločnosti našich spolužiakov i učiteľov. Po úvodnom kole a výbornej večeri nás potešili svojím programom žiaci ZUŠ Františka Veselého a pripomenuli nám nielen piesne skupiny Queen, ale i dôležitosť každého jedného z nás v krásnom tanci.
                        Vytúženým bodom večera sa ale tradične stala tombola plná zaujímavých cien. Keďže sme v tombole mali 76 cien, väčšina z nás si odniesla z plesu okrem skvelých zážitkov aj hodnotnú cenu.
                        Bonus, ktorým bola možnosť stať sa na chvíľu DJ-om nášho plesu, veľmi ocenil víťaz - druhák Matej (DJ Oľo). Dostal možnosť zabaviť svojím výberom pesničiek celé gymnázium. Nálada bola fantastická a nie jedna z nás, študentiek, musela po úvodných tanečných kolách prezúvať lodičky za pohodlnejšie tenisky.
                        Tento ples sa nám rovnako ako tie predošlé zapíše do pamäti a radi naň budeme spomínať.   Aj touto cestou by sme sa chceli poďakovať celému pedagogickému zboru za ochotu a prípravu tejto nádhernej akcie, pánovi Vaňugovi a ZUŠ Františka Veselého za spríjemnenie chvíľ, sponzorom za poskytnutie zaujímavých cien, ktoré nám urobili radosť, fotografovi Petrovi Majurníkovi za zvečnenie okamihov nielen v našich spomienkach, DJ-ovi za hudobnú zábavu, šikovným kuchárkam za potešenie chuťových pohárikov a v neposlednom rade taktiež Základnej škole Konštantínovej za ochotné poskytnutie priestorov.
                        Už teraz sa tešíme na 13. ročník.
             


            Klára Rusinková, Karolína Štofirová

            študentky IV.A Gymnázia v Stropkove

             

             

             

            Organizátori 12.študentského plesu Gymnázia v Stropkove ďakujú za pomoc a spoluprácu týmto sponzorom:

            JUDr. Ondrej Brendza, primátor mesta Stropkov; Rodičovské združenie Gymnázia v Stropkove; Ing. Július Zakovič; pani Eva Prokopovičová, Cukráreň Amfora; Papiernictvo a drogéria – pán Jozef Staško; 4 Cubes Services, s.r.o. Michaľany; Matrix Bar; pán Štefan Kundrát; pán Pavol Staško; MUDr. Zuzana Poláková; Antéria, pani Valéria Dzurjaninová; Mgr. Henrieta Šoltýsová Vysokajová, Svet muža – Svet ženy; MUMAX, pán Peter Lehocký; MUDr. Eva Prusáková; FASHION AREA, Stropkov, pani Jana Burcáková; Bowling, Pizza & Bar; Hollywood Café; Motorest Breznica; Kníhkupectvo Hviezdoslav, pán Jozef Glinský; Marhaba, s.r.o.; Steak House u mamy, Tisinec; Drogéria Teta; Mestský podnik BYHOS; TOBI TECH, pán Slavomír Pašeň; Kaviarnička Stropkov; Kvetináreň, pani Ivana Pabinová; JO-DO, pani Andrea Gonosová; pán Ján Cigan; pani Edita Potomová; pani Viktória Čaklošová; Ing. Stanislav Motyka; pani Gabriela Kmiťová; pani Valéria Motyková; pani Vladislava Dziaková; pani Iveta Čurillová; pán Jozef Pančura; pán Slavomír Brendza; pán Peter Vrabeľ; rodina Demjanova; rodina Jankaničova; rodina Ivančova; Katarína Hurná; Pekáreň Šandal; PharmDr. Tibor Ščešňák; PharmDr. Ingrid Čengerová Spišáková; Dom detí Božieho milosrdenstva v Stropkove; Mgr. Jaromír Zachar; Kolektív krytej plavárne v Stropkove; Mgr. Renáta Madzinová; Alexandra Kmiťová.

          • Vlastné bývanie a život v istote

          • V závere prvej polovici školského roka sme sa my, študenti Gymnázia III.A a III.B triedy, zúčastnili ďalšej prednášky o finančnej gramotnosti. Finančná gramotnosť je hlavne schopnosť rozumieť a spravovať osobné financie. Tvorí dôležitú súčasť našich životov, ktorá nám môže pomôcť ušetriť peniaze, vyhnúť sa dlhom a zabezpečiť si budúcnosť. Ako študenti, máme nekonečne veľa možností, ako a na aké účely využívať peniaze. Môžeme si kúpiť veci, ktoré túžime vlastniť, investovať do svojich záľub, cestovania, alebo si len vytvoriť rezervu pre kritické prípady. Ale aby sme to vedeli robiť múdro, potrebujeme sa postupne naučiť, ako fungujú úroky, poistenia či pôžičky. A k tomu nám pomáhajú práve tieto výklady od našich šikovných prednášateľov.
            Dnešná prednáška ma veľmi zaujala a poučila, ako každá, ktorú som doteraz absolvovala. Dozvedeli sme sa, ako si môžeme racionálne spravovať financie, či ako porovnávať rôzne ponuky od bánk a poisťovní. Finančný trh prináša veľké množstvo možností, ako správne investovať svoje vlastné financie so ziskom. Zistili sme, že finančná gramotnosť nie je len o číslach, ale aj o tom, ako sa cítime vo vzťahu k peniazom. Či sme spokojní s tým, čo máme, prípadne máme nejaké obavy alebo strachy, či vieme rozhodovať podľa svojich hodnôt a priorít. Myslíme si, že finančná gramotnosť je veľmi dôležitá pre každého študenta, ktorému prináša praktické a poučné rady pre každodenné situácie.


            Kristiána Micheľová, III.B

          • Prvenstvo v krajskom kole súťaže Zenit v programovaní

          • Zenit v programovaní je stredoškolská postupová programátorská súťaž. V tomto školskom roku sme v nej mali zastúpenie v osobách  štvrtákov  Matrina Madzina a Radka Kmiťa.  Dvanásť náročných úloh, ktoré ich čakali v krajskom kole, im skutočne dalo zabrať o to viac, že ich riešenie bolo obmedzené časovým limitom. Bolo to ťažké, ale s radosťou môžeme konštatovať, že aj úspešné hlavne pre Martina Madzina. Ten s výrazným bodovým náskokom zvíťazil a tak sa prebojoval do celoštátneho kola.

            Na fotografiách Martin preberá ocenenie pre víťaza krajského kola z rúk pani riaditeľky.

          • VIANOČNÉ DOBROKOLÁČE

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            naši žiaci sa rozhodli zorganizovať dobročinnú akciu

            „VIANOČNÉ DOBROKOLÁČE“.

            Upečené koláče budú predávať dňa 21.12.2023 (štvrtok) na vianočných trhoch v Stropkove a zisk venujú rodinám, ktoré to potrebujú, aby ich Vianoce boli „sladšie“.

             

            Budeme radi, ak ich dobročinnosť podporíte upečením koláčov, ktoré je potrebné doniesť do školy už 20.12.2023 (streda), alebo návštevou predajného stánku 21.12.2023 (štvrtok).

             

            Ďakujeme za podporu našich žiakov, riad. školy Mgr. E. Paňková

            Viac informácií: 0905 719 481-Mgr.V. Senajová

          • „Bohatí alebo chudobní“

          • Finančná akadémia je interaktívna forma vzdelávania, umožňujúca študentom otestovať si svoje finančné rozhodnutia na konkrétnych modelových situáciách. Študenti III. A a III. B triedy absolvovali 30. 11. 2023 druhú lekciu s názvom „Bohatí alebo chudobní“. Aktívne sa zapájali do diskusie, odpovedali na otázky a riešili konkrétne modelové situácie z reálneho života. Ocenili priateľský postoj zo strany prednášajúcich , ako aj cenné rady do života o tom ako správne hospodáriť so svojimi peniazmi.

            Mgr. M. Sahajdová, koordinátor FG

          • EXPERT GENIALITY SHOW 2023

          • Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do celoslovenskej vedomostnej súťaže EXPERT Geniality show, v ktorej si žiaci môžu zmerať svoje vedomosti z rôznych tém a rozšíriť si svoj všeobecný prehľad. Výsledky súťaže sa dozvieme až 21. decembra 2023. Ďakujem všetkým študentom, ktorí mali chuť sa zapojiť do súťaže a zabojovať tak o titul Top Expert vo svojej kategórii. Mgr. Sahajdová

          • Informácie o organizácii 12. študentského plesu:

          • Dátu: 26.január 2024, 18:00

            Miesto: jedáleň, Gymnázium Stropkov

            Predpokladaná cena lístka: 30€

            V cene lístka sú zahrnuté: vstup, 1 tombolový lístok, hudba, koláče, ovocie, menu (polievka, hlavné jedlo, druhá večera vo forme teplého bufetu)

            Podmienkou organizovania plesu je minimálne 90 zúčastnených žiakov školy.

            Každá trieda si vyberie jedného zástupcu (môže to byť člen školského parlamentu), ktorý odovzdá Mgr. Heckovi do 30.11.2023 predbežný záujem žiakov o študentský ples.

          • BUBNOVAČKA 2023

          • S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa „…nás predsa netýka…“. Práve preto sa od roku 2014 vždy v novembri, organizuje podujatie “Bubnovačka – Aby bolo deti lepšie počuť!“.

            Myšlienka podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“, ktoré už po desiatykrát upozornilo na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomenulo potrebu včasnej prevencie v spoločnosti, zaznela naprieč Slovenskom a Českom v hlasnom rytme bubnov 20. novembra 2023, v čase 10:00 – 11:00, aby sme pripomenuli, že Hlas detí je dôležitý!

            Na našej škole absolvovali žiaci 1., 3. a 4. ročníka vedenú diskusiu na tému Mýty a fakty o rodovo podmienenom násilí. V nej sa mali vyjadriť k tomu, či 39 tvrdení v dokumente s rovnakým názvom považujú za fakt, skutočnosť alebo ide o stereotypný  mýtus.  Reakcie žiakov, ich doplňujúce otázky a vzájomná spätná väzba k tvrdeniam o násilí potvrdili, aké dôležité je poznať základné ľudské práva a uvedomiť si, kedy svojím konaním môžeme obmedziť práva iných. Veríme, že aj vďaka tejto diskusii budú žiaci schopní identifikovať diskrimináciu, nátlak a budú vedieť , že majú právo sa chrániť.
            Mgr.Ingrid Zakovičová

          • GYMNAZISTI S BARS DO BRATISLAVY... ... A MOŽNO AŽ DO JAPONSKA

          • Informácie sa cez sociálne siete šíria veľmi rýchlo. Aj keď boli brány školy zatvorené, v auguste sme sa od p. uč. Reiterovej dozvedeli o súťaži BARS, ktorú vyhlásila Slovenská akadémia vied v Bratislave v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu. Hneď nás oslovila nezvyčajnou cenou pre víťaza, ktorou je mesačná expedícia s tímom vedcov do prapôvodných lesov Japonska.

            Súťaž pozostávala z vypracovania 55 neľahkých otázok plus 5 dobrovoľných úloh, ktoré záviseli  nielen od vedomostí, ale aj od vytrvalosti, fyzickej schopnosti a pevných nervov. Tieto úlohy potrápili naše mozgové bunky a zabrali nám veľa času, hoci sme na nich pracovali v dvoch trojčlenných tímoch. Tretiaci pracovali v zložení: Kamila BANDIOVÁ, Daniela GAJDOŠÍKOVÁ a Maroš BILANIN. Z II.A sa do plnenia úloh zahryzli Adriana DZIAKOVÁ, Lorelle NDRECA a Oliver VOLČKO. Na vypracovanie sme mali tri a pol mesiaca. Úloha, na ktorú sme najviac hrdí, bola vysadenie stromčekov v obci Štefanovce (okr. Vranov). Vďaka našej pani učiteľke a lesníkom z LS Turcovce sa podarilo zasadiť 200 stromčekov. Všetky vypracované úlohy sme dôkladne zdokumentovali vo forme textu a fotografií a upravili do špeciálneho dokumentu.

            Veľkou výzvou bolo pre nás pozvanie na osobnú obhajobu našej práce do Bratislavy. V nedeľu 12. novembra, keď ešte celé mesto spalo, sme skoro ráno o 3:45 hod. vyrazili do Kysaku, kde sme ďalej pokračovali vlakom do Bratislavy. Musíme sa pochváliť, že sme prvá expedícia zo školy, ktorá cestovala týmto druhom dopravy a využila bezplatnú prepravu študentov. Päť a pol hodinová cesta nám prišla priam nekonečná, ale pohľad na krásnu jesennú prírodu a zasnežené Tatry nám vyčaril úsmev na tvári. To, že sme už blízko hlavného mesta, sme zistili podľa slnkom zaliatej oblohy, do ktorej sa týčila televízna veža na Kamzíku.

            Z hlavnej stanice sme sa mestskou hromadnou dopravou presunuli na penzión, ktorý sa nachádzal v luxusnej bratislavskej časti pod Slavínom. A keďže to bolo na skok do centra, vybrali sme sa tam pešo, aby sme sa po dlhom sedení vo vlaku rozhýbali. Cestou sme vnímali krásy starého mesta. Prechádzka popod Michalskú bránu, cez Hviezdoslavovo námestie až na „zelenú“ strechu modernej autobusovej stanice Nivy, pekné výhľady a dobrý obed nám dodal novú energiu.

            Naším hlavným cieľom tohto dňa bolo dostaviť sa na SAV v Bratislave. Nedočkavo sme sa tešili na osobné stretnutie s paleobiológom RNDr. Petrom Vršanským, PhD., ktorý si dal s nami „rande“ na ústave geológie. Ako odmenu za skoré vstávanie a dlhé cestovanie sme dostali možnosť dotknúť sa 180 miliónov starého jantáru a pod mikroskopom vidieť živočícha, ktorý tu žil spolu s dinosaurami! Popri tom bolo zaujímavé počúvať výklad svetovo uznávaného vedca a pýtať sa na kadejaké otázky.

            Podľa čiastočných výsledkov už vieme, že družstvo druhákov sa stalo úspešným riešiteľom celoštátneho kola súťaže a môžu sa uchádzať o grant v Tatra banke. Konečná finálová pätica najúspešnejších tímov zo Slovenska, ktorá absolvuje 4-dňové sústredenie v Smoleniciach, bude zverejnená po dôkladnom vyhodnotení splnených úloh. Tam sa rozhodne o absolútnom víťazovi. Držíme palce!!!

            Bránu SAV sme opúšťali už po tme, ale náš čas strávený v Bratislave sme si chceli užiť naplno, preto sme sa vrátili do historického centra. A kde inde by bolo nočné pozorovanie lepšie, ak nie od krásne vysvieteného hradu? Dóm sv. Martina, Dunaj, UFO, most Apollo boli ako na dlani. Zašli sme aj k budove Národnej rady a zohriali sa horúcou čokoládou. S bilanciou prejdených 14 kilometrov sme deň ukončili v pohodlnej posteli na penzióne.

            Ďalší deň ráno naše kroky opäť viedli na SAV, tentokrát na ústav biochémie, kde nás pozvala naša bývalá žiačka, vedkyňa RNDr. Martina Kišňanová, PhD. (rod. Kačmárová). Boli sme veľmi zvedaví, ako pokračovalo jej vysokoškolské štúdium po maturite na našom gymku, získanie doktorátov až po prácu v SAV. Všetko sme sa dozvedeli počas úvodnej prednášky a prezentácie na vysoko aktuálnu tému Kam po strednej?. Potom nás čakalo päť laboratórií a osobné stretnutia so špičkovými vedkyňami, ktoré sa nám maximálne venovali a ukázali základné metódy vedeckej práce. Najviac nás zaujalo sledovanie mikrosveta cez konfokálny mikroskop, ktorý nám ukázal detaily bunkovej štruktúry, o ktorej sme sa učili na hodinách biológie. Vidieť mitochondrie, cytoskelet bunky, hovädzie spermie alebo vajíčko nie je celkom bežné! Zaujímavá bola aj ukážka výskumu hippokampálnych nervových buniek potkanov a vplyv sedatív. Na oddelení elektrofyziológie nám prednášajúca vysvetlila fungovanie iónových kanálov v cytoplazmatickej membráne a tiež to, aké ochorenia vznikajú pri ich disfunkcii. Posledné laboratórium, kde pracuje pani Martina, bolo zamerané na určovanie leukemických buniek pomocou farbenia.

            Obohatení o nové poznatky, skúsenosti, zaujímavé stretnutia, informácie o množstve príležitosti, ktoré sa nám ponúkajú po ukončení štúdia na gymnáziu, svedčia o tom, že náš 30-hodinový pobyt v Bratislave sme využili naplno. V hlavách sa nám budú ešte dlho vynárať spomienky ako na súťaž BARS, tak aj na návštevu SAV. A možno sa niekto z nás práve „zamiloval“ do vedeckej práce a začal snívať o svojom povolaní nanovo. Každopádne sme hlavné mesto opustili nadšení a plní elánu, že sa oplatí venovať čas vzdelávaniu.

            V závere by sme chceli poďakovať RNDr. Petrovi Vršanskému, PhD. za príležitosť zúčastniť sa súťaže BARS 2023 aj pozorovanie prapôvodného hmyzu. Ďalej pani RNDr. Martine Kšiňanovej, PhD. za pozvanie, priateľsky prístup a organizáciu celej návštevy na SAV, vedkyniam Mgr. Zuzane Ševčíkovej Tomáškovej, PhD., RNDr. Kataríne Ondáčovej, PhD., RNDr. Marte Gaburjákovej, PhD. a doktorandke Ing. Michaele Domšicovej za trpezlivosť a nadšenie, s akým nám predstavili svoju prácu. Naše poďakovanie patrí pani riaditeľke Mgr. Eve Paňkovej, ktorá podporila našu účasť v súťaži, za finančnú pomoc Rodičovskému združeniu pri Gymnáziu v Stropkove a pánovi Milanovi Hančakovi za dopravu na vlakovú stanicu. V neposlednom rade ďakujeme našej pani učiteľke RNDr. Ľudmila Reiterovej, bez ktorej by táto, pre nás nová výnimočná skúsenosť, neuzrela svetlo sveta. Pod jej obzvlášť motivujúcim vedením sa nám pracovalo ľahko a už teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu.

            Za všetkých účastníkov Daniela Gajdošíková a Maroš Bilanin, III.B

            Gymnázium Stropkov