• Vlastné bývanie a život v istote

          • V závere prvej polovici školského roka sme sa my, študenti Gymnázia III.A a III.B triedy, zúčastnili ďalšej prednášky o finančnej gramotnosti. Finančná gramotnosť je hlavne schopnosť rozumieť a spravovať osobné financie. Tvorí dôležitú súčasť našich životov, ktorá nám môže pomôcť ušetriť peniaze, vyhnúť sa dlhom a zabezpečiť si budúcnosť. Ako študenti, máme nekonečne veľa možností, ako a na aké účely využívať peniaze. Môžeme si kúpiť veci, ktoré túžime vlastniť, investovať do svojich záľub, cestovania, alebo si len vytvoriť rezervu pre kritické prípady. Ale aby sme to vedeli robiť múdro, potrebujeme sa postupne naučiť, ako fungujú úroky, poistenia či pôžičky. A k tomu nám pomáhajú práve tieto výklady od našich šikovných prednášateľov.
            Dnešná prednáška ma veľmi zaujala a poučila, ako každá, ktorú som doteraz absolvovala. Dozvedeli sme sa, ako si môžeme racionálne spravovať financie, či ako porovnávať rôzne ponuky od bánk a poisťovní. Finančný trh prináša veľké množstvo možností, ako správne investovať svoje vlastné financie so ziskom. Zistili sme, že finančná gramotnosť nie je len o číslach, ale aj o tom, ako sa cítime vo vzťahu k peniazom. Či sme spokojní s tým, čo máme, prípadne máme nejaké obavy alebo strachy, či vieme rozhodovať podľa svojich hodnôt a priorít. Myslíme si, že finančná gramotnosť je veľmi dôležitá pre každého študenta, ktorému prináša praktické a poučné rady pre každodenné situácie.


            Kristiána Micheľová, III.B

          • Prvenstvo v krajskom kole súťaže Zenit v programovaní

          • Zenit v programovaní je stredoškolská postupová programátorská súťaž. V tomto školskom roku sme v nej mali zastúpenie v osobách  štvrtákov  Matrina Madzina a Radka Kmiťa.  Dvanásť náročných úloh, ktoré ich čakali v krajskom kole, im skutočne dalo zabrať o to viac, že ich riešenie bolo obmedzené časovým limitom. Bolo to ťažké, ale s radosťou môžeme konštatovať, že aj úspešné hlavne pre Martina Madzina. Ten s výrazným bodovým náskokom zvíťazil a tak sa prebojoval do celoštátneho kola.

            Na fotografiách Martin preberá ocenenie pre víťaza krajského kola z rúk pani riaditeľky.