• Naši recitátori postupujú do DJZ v Prešove

          • Myslíte, že umenie už nie je v našom živote až také dôležité? Možno sa stačí na pár minút zastaviť a zmeníte názor.

                        Recitovať umelecký text na strednej škole už ani zďaleka nie je také bežné. Okrem toho, že si vyberiete zaujímavý text, strávite hodiny nácvikom prednesu, musíte prekonať dosť nepríjemných vnútorných pocitov, kým sa odvážite postaviť pred spolužiakov – teenegerov.

                        Keď im však ponúknete zopár minút originálneho zážitku a pozvete ich, aby vnímali, zamýšľali sa a prežívali spolu s vami, prinesiete do ich každodennej reality kúsok ozajstného umenia i odpočinku. Potom sa už necítite nezvyčajne, skôr máte radosť, že vaša námaha má zmysel, že ste na chvíľu pozastavili čas a že ste sa dotkli hlbokých prameňov v duši poslucháčov.

                        Ďakujeme našim recitátorom, že sa opäť zúčastnili renomovanej recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín a v svojich prednesoch nám sprítomnili nezabudnuteľné príbehy a originálne posolstvá.

                        Blahoželáme účastníkom školského kola Diane Berežnej, Kataríne Prusákovej, Eme Červenej, Monike Keselicovej a Dávidovi Červeňákovi.

                        Osobitne blahoželáme víťazom školského i okresného kola Kristiáne Micheľovej a Dávidovi Motykovi. Budú nás reprezentovať v priestoroch DJZ na krajskom kole Hviezdoslavovho Kubína.

                        Držíme palce!

          • FINNKVÍZ

          • Aj  v tomto školskom roku Nadácia NN ľuďom pripravila už po druhýkrát súťaž pre žiakov 1. a 2. ročníka stredných škôl pod názvom FINNKVÍZ, ktorej cieľom je podporovať vzdelávanie študentov v oblasti finančnej gramotnosti. Aj z našej školy sa našli študenti, ktorí prejavili svoj záujem získať nové vedomosti v oblasti finančnej gramotnosti. Ich úlohou bolo samostatne si naštudovať edukačný materiál a následne svoje vedomosti overiť v online teste, ktorý sa konal dňa 17. 4. 2024. Súťaž bude vyhodnotená na úrovni kraja a traja najlepší získajú lákavé finančné ceny. Všetkým súťažiacim patrí vďaka za vašu snahu a účasť v tejto súťaži.

            Mgr. M. Sahajdová, koordinátor FG

          • Traja gymnazisti sú „jednou nohou“ v Indii!

          • Zvedavosť, húževnatosť, svedomitosť, ambicióznosť, časový manažment aj spolupráca boli nevyhnutnými vlastnosťami a nadobudnutými zručnosťami pre splnenie náročných úloh vo vedeckej súťaži BARS IV. Popri školských povinnostiach naši traja druháci,Tamara MALAČINOVÁ, Kristína FAJAKOVÁ a Samuel FEČ, venovali takmer všetok voľný čas premýšľaniu, hľadaniu odpovedí, riešeniu zdanlivo aj neriešiteľných úloh, príprave praktických aj bonusových úloh. Celé tri mesiace sa im hlavou preháňali myšlienky na Indiu, tigrov, slonov, pávy, posvätné kravy, mantry ...

            Deň „D“ padol na 11.4.2024. Po krátkej noci nás čakal dlhý a náročný deň, lebo na cestu sme sa vydali zo Stropkova už 3:30 ráno a pokračovali vlakom z Kysaku do Bratislavy. Po príjazde do hlavného mesta sme mali chvíľu na poznávanie historického centra, zašli sme do Katedrály sv. Martina, prešli sme sa po Hviezdoslavovom námestí. Popoludní prišiel čas obhajoby práce vÚstave vied o Zemi SAV a osobné stretnutie s vedúcim projektu RNDr. Petrom Vršanským, PhD. Náš prvý vážny pohovor nakoniec nebol taký stresujúci, ako sme si mysleli a všetko sme zvládali. Pán Vršanský nám vysvetlil, ako vzniká jantár a pod mikroskopom sme pozorovali vzácny hmyz z obdobia druhohôr.

                        Krásne slnečné, priam až letné  počasie,nás vylákalo do ulíc, kde sme pobudli až do západu slnka. Aby bol zážitok ešte väčší, pozorovali sme ho zo svetovo známeho UFA.

            Druhý deň nebol o nič menej zaujímavý a boli sme veľmi zvedaví, čo nové nám prinesie. Už po druhýkrát v tomto školskom roku nás naša bývalá žiačka RNDr. Martina Kšiňanová, PhD.  (rod. Kačmárová) privítala v Ústave biovied Slovenskej akadémie vied a spolu s kolegami pripravili veľmi zaujímavý program. Celé dopoludnie sme strávili edukatívne s vedeckými pracovníkmi z Ústavu biochémie a genetiky živočíchov. Zaujímavé prednášky, hry aj ukážky ich práce priamo v laboratóriách alebo malom zverinci prepelíc a zebričiek nám priblížili prácu, s akou sa v našich končinách len tak nestretneme. Dozvedeli sme sa, že prvý  slovenský kozmonaut Ivan Bella robil vo vesmíre aj vedecký výskum s prepelicami.

            Potom pokračovala prednáška o chorioalantoickej membráne vtákov, o dobrých životných podmienkach hydiny a dokonca sme mohli ochutnať varené prepeličie vajíčka.  V laboratóriu neurobiológie sme sa presunuli medzi štebotavé zebričky červenozobé a dozvedeli sme sa o podobnosti vývinu ľudskej reči a spievania melódie v rodinách spevavých vtákov. Ďalej nasledovalo laboratórium biogenézy membrán a laboratórium aviárnej embryológie a bunkových kultúr. Niektoré informácie nám už boli známe z hodín biológie, iné budú predmetom štúdia vo vyššom ročníku. Určite si (nielen) na genetike poľahky vytvoríme asociácie spojené s návštevou SAV. Nikdy sme si nevedeli predstaviť, ako vyzerá pracovný deň vedca, ale po takejto exkurzii začíname uvažovať nad štúdiom v podobnom odbore.

            Cesta domov ubehla rýchlo. Hoci sme dvere do detských izieb otvárali až po polnoci,  zaspávali sme nabití novými poznatkami aj zážitkami.

            V závere by sme sa chceli veľmi pekne poďakovať
            vedcom z Centra biovied SAV a to pani RNDr. Martine Kšiňanovej, PhD. a Ing. Jane Jankovičovej, PhD.za perfektne zorganizovaný program, Mgr. Zuzane Pevalovej, PhD., Mgr. Márii Balážovej, PhD., RNDr. Borisovi Bilčíkovi, PhD. a Mgr. Vladimíre Hoďovej za ich prednášky, ochotu a trpezlivosť nám priblížiť fascinujúce tajomstvá živej prírody. Naša cesta by sa nezaobišla bez finančnej pomoci Rodičovského združenia Gymnázia v Stropkove, za čo tiež ďakujeme. V neposlednom rade naša vďaka patrí aj lektorke, pani učiteľke RNDr. Ľudmile Reiterovej za podporu, rady, vieru v naše schopnosti a motivujúce vedenie a sprevádzanie nášho tímu.

            Dnes sa už môžeme pochváliť, že naša práca bola vyhodnotená ako jedna z najlepších a prebojovali sme sa medzi 5 top tímov zo Slovenska. Tým sme získali možnosť zúčastniť sa májového sústredenia v Smoleniciach, kde skupina vedcov a odborníkov na prežitie vyberie trojicu študentov, ktorá ich bude sprevádzať na vedeckej výprave do prapôvodných lesov tigra v krajine pod Himalájami, v Indii. Držte nám palce!

                                                               Za celý tím BARSákov Tamara Malačinová, II.A

          • Divadlo nesklamalo

          • Minulý týždeň v popoludňajších hodinách sa skupinka gymnazistov z rôznych tried v spoločnosti svojich učiteliek slovenského jazyka a literatúry rozhodla potešiť svoje zmysly divadelným predstavením. Oblečení do slávnostného oblečenia a s úsmevom na tvári sme zavítali do Národného divadla v Košiciach. V repertoári divadla sa v tento večer hralo predstavenie Pygmalion (Bernard Shaw), ktoré patrí k povinným dielam na maturitnej skúške zo slovenčiny.
                        Zatiaľ čo sme obdivovali nádherný interiér historickej budovy košického divadla, celé hľadisko stíchlo a čakalo na neopakovateľný zážitok.
                        Pred našimi očami sa začala odvíjať dráma napísaná pred sto rokmi, ale nám sa zdalo, že príbeh pouličnej kvetinárky sa odohráva tu a teraz. Už len preto, že Líza začala hovoriť miestnym nárečím a odrazu sme boli svedkami moderného divadelného predstavenia aj s využitím otáčavého javiska a kamery. V prvej polovici inscenácie sme sa nemohli zdržať smiechu, v druhej sme o to viac premýšľali o posolstvách, ktoré nám postavy hovoria.

                        Prevedenie tejto komédie známymi hercami, ktorých poznáme z televízie, sa nám určite vryje do pamäti na dlhé roky. Je fajn občas vidieť dielo nielen v poznámkach alebo v knihe. S napätím sme sledovali, ako sa bude príbeh vyvíjať, a občas sme pociťovali, akoby sme vstúpili do deja práve my, diváci. Sprievodná hudba umocňovala naše nadšenie, rovnako ako samotný, na dnešné pomery prispôsobený, dej a jeho posolstvo. Viac prezrádzať nebudeme, no určite odporúčame navštíviť divadlo všetkými desiatimi.
             

            Karolína Štofirová, Klára Rusinková IV.A

          • Martin Madzin vyhral 2. miesto na celoslovenskom finále Zenitu

          • O našom tohtoročnom maturantovi Martinovi Madzinovi sme už písali niekoľkokrát. Niekoľko rokov sa venuje súťažnému programovaniu. S úspechom sa zúčastňuje korešpondenčných seminárov v programovaní, programovacích sústredení, olympiády v informatike.

                        V tomto školskom roku sa už po druhýkrát stal víťazom krajského kola olympiády v informatike a postúpil do celoštátneho kola v Bratislave.

                        Okrem toho sa tentoraz zapojil aj do Zenitu – celoštátnej odbornej súťaže. V kategórii programovania sa stal tiež víťazom krajského kola a postúpil do celoslovenského finále v Banskej Bystrici.

                        Obidve celoslovenské kolá sa konali v nedávnych dňoch tesne za sebou. Dlhé hodiny programovania sa opäť odrazili na výsledku. Sme hrdí na to, že na celoslovenskom finále Zenitu vyhral 2. miesto a takto znova dôstojne reprezentoval naše gymnázium.           

                        Martinovi Madzinovi ďakujeme za dlhodobú poctivú prácu a úspešnú reprezentáciu Gymnázia v Stropkove na celoslovenskej úrovni. Srdečne blahoželáme, prajeme veľa síl a úspechov  najprv pri maturitnom stole a potom aj vo vysokoškolskom štúdiu.

             

            Gymnázium v Stropkove