• EXPERT GENIALITY SHOW 2023

          • Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do celoslovenskej vedomostnej súťaže EXPERT Geniality show, v ktorej si žiaci môžu zmerať svoje vedomosti z rôznych tém a rozšíriť si svoj všeobecný prehľad. Výsledky súťaže sa dozvieme až 21. decembra 2023. Ďakujem všetkým študentom, ktorí mali chuť sa zapojiť do súťaže a zabojovať tak o titul Top Expert vo svojej kategórii. Mgr. Sahajdová

          • Informácie o organizácii 12. študentského plesu:

          • Dátu: 26.január 2024, 18:00

            Miesto: jedáleň, Gymnázium Stropkov

            Predpokladaná cena lístka: 30€

            V cene lístka sú zahrnuté: vstup, 1 tombolový lístok, hudba, koláče, ovocie, menu (polievka, hlavné jedlo, druhá večera vo forme teplého bufetu)

            Podmienkou organizovania plesu je minimálne 90 zúčastnených žiakov školy.

            Každá trieda si vyberie jedného zástupcu (môže to byť člen školského parlamentu), ktorý odovzdá Mgr. Heckovi do 30.11.2023 predbežný záujem žiakov o študentský ples.

          • BUBNOVAČKA 2023

          • S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa „…nás predsa netýka…“. Práve preto sa od roku 2014 vždy v novembri, organizuje podujatie “Bubnovačka – Aby bolo deti lepšie počuť!“.

            Myšlienka podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“, ktoré už po desiatykrát upozornilo na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomenulo potrebu včasnej prevencie v spoločnosti, zaznela naprieč Slovenskom a Českom v hlasnom rytme bubnov 20. novembra 2023, v čase 10:00 – 11:00, aby sme pripomenuli, že Hlas detí je dôležitý!

            Na našej škole absolvovali žiaci 1., 3. a 4. ročníka vedenú diskusiu na tému Mýty a fakty o rodovo podmienenom násilí. V nej sa mali vyjadriť k tomu, či 39 tvrdení v dokumente s rovnakým názvom považujú za fakt, skutočnosť alebo ide o stereotypný  mýtus.  Reakcie žiakov, ich doplňujúce otázky a vzájomná spätná väzba k tvrdeniam o násilí potvrdili, aké dôležité je poznať základné ľudské práva a uvedomiť si, kedy svojím konaním môžeme obmedziť práva iných. Veríme, že aj vďaka tejto diskusii budú žiaci schopní identifikovať diskrimináciu, nátlak a budú vedieť , že majú právo sa chrániť.
            Mgr.Ingrid Zakovičová

          • GYMNAZISTI S BARS DO BRATISLAVY... ... A MOŽNO AŽ DO JAPONSKA

          • Informácie sa cez sociálne siete šíria veľmi rýchlo. Aj keď boli brány školy zatvorené, v auguste sme sa od p. uč. Reiterovej dozvedeli o súťaži BARS, ktorú vyhlásila Slovenská akadémia vied v Bratislave v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu. Hneď nás oslovila nezvyčajnou cenou pre víťaza, ktorou je mesačná expedícia s tímom vedcov do prapôvodných lesov Japonska.

            Súťaž pozostávala z vypracovania 55 neľahkých otázok plus 5 dobrovoľných úloh, ktoré záviseli  nielen od vedomostí, ale aj od vytrvalosti, fyzickej schopnosti a pevných nervov. Tieto úlohy potrápili naše mozgové bunky a zabrali nám veľa času, hoci sme na nich pracovali v dvoch trojčlenných tímoch. Tretiaci pracovali v zložení: Kamila BANDIOVÁ, Daniela GAJDOŠÍKOVÁ a Maroš BILANIN. Z II.A sa do plnenia úloh zahryzli Adriana DZIAKOVÁ, Lorelle NDRECA a Oliver VOLČKO. Na vypracovanie sme mali tri a pol mesiaca. Úloha, na ktorú sme najviac hrdí, bola vysadenie stromčekov v obci Štefanovce (okr. Vranov). Vďaka našej pani učiteľke a lesníkom z LS Turcovce sa podarilo zasadiť 200 stromčekov. Všetky vypracované úlohy sme dôkladne zdokumentovali vo forme textu a fotografií a upravili do špeciálneho dokumentu.

            Veľkou výzvou bolo pre nás pozvanie na osobnú obhajobu našej práce do Bratislavy. V nedeľu 12. novembra, keď ešte celé mesto spalo, sme skoro ráno o 3:45 hod. vyrazili do Kysaku, kde sme ďalej pokračovali vlakom do Bratislavy. Musíme sa pochváliť, že sme prvá expedícia zo školy, ktorá cestovala týmto druhom dopravy a využila bezplatnú prepravu študentov. Päť a pol hodinová cesta nám prišla priam nekonečná, ale pohľad na krásnu jesennú prírodu a zasnežené Tatry nám vyčaril úsmev na tvári. To, že sme už blízko hlavného mesta, sme zistili podľa slnkom zaliatej oblohy, do ktorej sa týčila televízna veža na Kamzíku.

            Z hlavnej stanice sme sa mestskou hromadnou dopravou presunuli na penzión, ktorý sa nachádzal v luxusnej bratislavskej časti pod Slavínom. A keďže to bolo na skok do centra, vybrali sme sa tam pešo, aby sme sa po dlhom sedení vo vlaku rozhýbali. Cestou sme vnímali krásy starého mesta. Prechádzka popod Michalskú bránu, cez Hviezdoslavovo námestie až na „zelenú“ strechu modernej autobusovej stanice Nivy, pekné výhľady a dobrý obed nám dodal novú energiu.

            Naším hlavným cieľom tohto dňa bolo dostaviť sa na SAV v Bratislave. Nedočkavo sme sa tešili na osobné stretnutie s paleobiológom RNDr. Petrom Vršanským, PhD., ktorý si dal s nami „rande“ na ústave geológie. Ako odmenu za skoré vstávanie a dlhé cestovanie sme dostali možnosť dotknúť sa 180 miliónov starého jantáru a pod mikroskopom vidieť živočícha, ktorý tu žil spolu s dinosaurami! Popri tom bolo zaujímavé počúvať výklad svetovo uznávaného vedca a pýtať sa na kadejaké otázky.

            Podľa čiastočných výsledkov už vieme, že družstvo druhákov sa stalo úspešným riešiteľom celoštátneho kola súťaže a môžu sa uchádzať o grant v Tatra banke. Konečná finálová pätica najúspešnejších tímov zo Slovenska, ktorá absolvuje 4-dňové sústredenie v Smoleniciach, bude zverejnená po dôkladnom vyhodnotení splnených úloh. Tam sa rozhodne o absolútnom víťazovi. Držíme palce!!!

            Bránu SAV sme opúšťali už po tme, ale náš čas strávený v Bratislave sme si chceli užiť naplno, preto sme sa vrátili do historického centra. A kde inde by bolo nočné pozorovanie lepšie, ak nie od krásne vysvieteného hradu? Dóm sv. Martina, Dunaj, UFO, most Apollo boli ako na dlani. Zašli sme aj k budove Národnej rady a zohriali sa horúcou čokoládou. S bilanciou prejdených 14 kilometrov sme deň ukončili v pohodlnej posteli na penzióne.

            Ďalší deň ráno naše kroky opäť viedli na SAV, tentokrát na ústav biochémie, kde nás pozvala naša bývalá žiačka, vedkyňa RNDr. Martina Kišňanová, PhD. (rod. Kačmárová). Boli sme veľmi zvedaví, ako pokračovalo jej vysokoškolské štúdium po maturite na našom gymku, získanie doktorátov až po prácu v SAV. Všetko sme sa dozvedeli počas úvodnej prednášky a prezentácie na vysoko aktuálnu tému Kam po strednej?. Potom nás čakalo päť laboratórií a osobné stretnutia so špičkovými vedkyňami, ktoré sa nám maximálne venovali a ukázali základné metódy vedeckej práce. Najviac nás zaujalo sledovanie mikrosveta cez konfokálny mikroskop, ktorý nám ukázal detaily bunkovej štruktúry, o ktorej sme sa učili na hodinách biológie. Vidieť mitochondrie, cytoskelet bunky, hovädzie spermie alebo vajíčko nie je celkom bežné! Zaujímavá bola aj ukážka výskumu hippokampálnych nervových buniek potkanov a vplyv sedatív. Na oddelení elektrofyziológie nám prednášajúca vysvetlila fungovanie iónových kanálov v cytoplazmatickej membráne a tiež to, aké ochorenia vznikajú pri ich disfunkcii. Posledné laboratórium, kde pracuje pani Martina, bolo zamerané na určovanie leukemických buniek pomocou farbenia.

            Obohatení o nové poznatky, skúsenosti, zaujímavé stretnutia, informácie o množstve príležitosti, ktoré sa nám ponúkajú po ukončení štúdia na gymnáziu, svedčia o tom, že náš 30-hodinový pobyt v Bratislave sme využili naplno. V hlavách sa nám budú ešte dlho vynárať spomienky ako na súťaž BARS, tak aj na návštevu SAV. A možno sa niekto z nás práve „zamiloval“ do vedeckej práce a začal snívať o svojom povolaní nanovo. Každopádne sme hlavné mesto opustili nadšení a plní elánu, že sa oplatí venovať čas vzdelávaniu.

            V závere by sme chceli poďakovať RNDr. Petrovi Vršanskému, PhD. za príležitosť zúčastniť sa súťaže BARS 2023 aj pozorovanie prapôvodného hmyzu. Ďalej pani RNDr. Martine Kšiňanovej, PhD. za pozvanie, priateľsky prístup a organizáciu celej návštevy na SAV, vedkyniam Mgr. Zuzane Ševčíkovej Tomáškovej, PhD., RNDr. Kataríne Ondáčovej, PhD., RNDr. Marte Gaburjákovej, PhD. a doktorandke Ing. Michaele Domšicovej za trpezlivosť a nadšenie, s akým nám predstavili svoju prácu. Naše poďakovanie patrí pani riaditeľke Mgr. Eve Paňkovej, ktorá podporila našu účasť v súťaži, za finančnú pomoc Rodičovskému združeniu pri Gymnáziu v Stropkove a pánovi Milanovi Hančakovi za dopravu na vlakovú stanicu. V neposlednom rade ďakujeme našej pani učiteľke RNDr. Ľudmila Reiterovej, bez ktorej by táto, pre nás nová výnimočná skúsenosť, neuzrela svetlo sveta. Pod jej obzvlášť motivujúcim vedením sa nám pracovalo ľahko a už teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu.

            Za všetkých účastníkov Daniela Gajdošíková a Maroš Bilanin, III.B

            Gymnázium Stropkov

          • Príjemná beseda s Američanom

          • V piatok 10. novembra zavítal na Gymnázium v Stropkove netradičný hosť. Newyorčan so španielsko-francúzskymi koreňmi a manželkou zo Slovenska očaril svojou sympatickosťou celý štvrtý ročník.

            Ráno pri vchode do klubovne, kde sa konala beseda, väčšina z nás cítila menší rešpekt pred tým, či mu vôbec budeme rozumieť. Málokto z nás má totiž možnosť  bežne sa porozprávať v anglickom jazyku s tzv. native speakerom (rodeným hovoriacim v cudzom jazyku). Vedeli sme, že téma bude pomerne náročná – multikultúrna spoločnosť – a tiež to, že nám beseda môže pomôcť pri príprave na maturitu. Boli sme nakoniec veľmi milo prekvapení, keď sme zistili, že všetkému rozumieme a nemali sme problém s komunikáciou i vyjadrovaním.

            Juan je veľmi pokorný, príjemný a milý  človek. Jeho zmysel pre humor a otvorenosť nám dávali príležitosť pýtať sa otázky zo širokého spektra tém. Hlavným  dôvodom jeho príchodu bola možnosť dozvedieť sa niečo viac o multikultúrnom svete. Porovnávali sme spolu život v USA so Slovenskom či so Spojeným kráľovstvom, kde momentálne býva. S nadšením nám rozprával o jeho kultúrnych zážitkoch a niekedy aj miernych nedorozumeniach, s ktorými sa pri jeho návštevách Slovenska stretol. Rád spomenul aj svoj súkromný život a ako prebieha výchova detí v multikultúrnych rodinách.

            Zaujímali sme sa však aj o vážne témy, ktoré rezonujú v spoločnosti. Porovnávali školský systém v USA, Veľkej Británii a na Slovensku. Vypočuli sme si zaujímavosti o „high school“ v New Yorku, ktorú navštevoval ako stredoškolák. Zistili sme, že vysokoškolské vzdelanie v USA je naozaj aj pre domácich obyvateľov také drahé, že si musia brať pôžičku, ktorú splácajú niekoľko rokov. Keďže Juanova manželka už roky pracuje v zdravotníctve a aj náš hosť mal osobnú skúsenosť so slovenskou nemocnicou, získali sme oveľa konkrétnejšiu predstavu o rozdieloch v zdravotníckom systéme v jednotlivých krajinách.

            Počas celej besedy panovala príjemná a otvorená atmosféra, častokrát sme sa aj s chuťou zasmiali. Juan nám na konci stretnutia tiež poďakoval za príjemne strávený čas a vyzdvihol, že je príjemne potešený našou úrovňou ovládania anglického jazyka a schopnosťou viesť rozhovor v cudzom jazyku.

            Každý jeden z nás, maturantov, si z množstva jeho zážitkov a skúseností uchová v srdci niečo iné. Všetkým nám však ostane v mysli jeho osobný postreh z návštevy rôznych kultúr. Juan precestoval viaceré krajiny, prezradil nám zistenie, ku ktorému prišiel: ,,Turisti si jedinečnosť a krásu krajiny vážia zvyčajne oveľa viac ako jej obyvatelia."

            Touto cestou by sme sa chceli poďakovať  našej pani riaditeľke  Eve Paňkovej a pani profesorke Renáte Madzinovej, že nám umožnili zažiť takúto príjemnú besedu v angličtine a dopriali zaujímavú skúsenosť, ktorú určite využijeme pri maturitnom stole. Ďakujeme za možnosť príjemnou a zábavnou formou získať vedomosti o iných kultúrach. Veľká vďaka patrí aj Juanovi, že si na nás, budúcich maturantov, pri jeho návšteve Slovenska našiel čas.

             

            Klára Rusinková, Karolína Štofirová, IV.A

            Gymnázium v Stropkove

          • Máme svoj kúsok lesa!

          • To tu ešte nebolo! Na posledný októbrový deň a tohtoročné jesenné prázdniny budeme radi a dlho spomínať. Prečo? Zasadili sme svoj kúsok lesa!

            Tento jesenný prázdninový deň sme zažili nezvyčajne – s lesníkmi z Lesnej správy (LS) Turcovce so sídlom v Sedliskách. Hneď po príchode nás privítal vedúci LS pán Ing. Juraj Krišta, ktorý nám porozprával o práci lesníkov, vysvetlil, že nespočíva len v ťažbe dreva, ale najpodstatnejšou časťou je starostlivosť o niekoľko tisíc hektárov lesov. Je veľmi dôležité udržiavať les v zdravej kondícii, zabezpečovať výsadbu a ešte omnoho viac. Lesníci nám umožnili nahliadnuť aj do útrob útulného pracoviska, malej, ale zaujímavej knižnice a tiež mini múzea artefaktov, ktoré sa v lese náhodne našli.

            Potom sme sa presunuli do bukového lesa nad obcou Štefanovce. Vietor unášal listy ponad naše hlavy ako na privítanie a hýril pestrými farbami. My sme tušili, že sa nám podarí splniť ďalšiu zo série dobrovoľných úloh do súťaže BARS. V hre je totiž mesačná expedícia do Japonska.

            Priamo na „mieste činu“ nás pán Ing. Radoslav Dudjak, referent pestovania lesa z OZ Vihorlat, názorne a teoreticky pripravil na sadenie stromčekov. Na prvý pohľad to vyzeralo celkom jednoducho, ale musíme povedať, že začiatok našej „praxe“ nebol vôbec ľahký. Mali sme veľké šťastie, že lesníci boli trpezliví a radi nám pomohli, vysvetlili, ukázali, ako stromčeky správne zasadiť, aby mali šancu sa prijať. Okrem toho odpovedali aj na naše otázky o lesných škôlkach, tipovali sme cenu jednej sadenice. Od pána Ing. Mateja Foltana sme sa dozvedeli, odkiaľ sú sadenice, ba aj to, ako sa uskladňujú v snehových jamách.

            Za 3,5 hodiny sa nám podarilo zasadiť takmer 200 javorov a dubov. Navyše sme doniesli aj nami vypestované  sadenice dubov. Naši spolužiaci z II.A (vtedajší prváci) zasadili do kvetináča klíčiace žalude, ktoré pani učiteľka Reiterová v jari doniesla z Brestova (okr. Humenné). Spolu sme ich 7 mesiacov pestovali v biologickej učebni. Dnes sa dostali tam, kam patria! Môžeme hrdo povedať, že máme svoj kúsok lesa a dokonca padol taký návrh, aby sme sa každý rok vybrali pozrieť sa, ako sa stromom darí.

            Čas strávený na čerstvom vzduchu v prekrásnej jesennej prírode, k tomu slnečné a nezvyčajne teplé počasie nám všetkým prospelo a dobilo baterky. Navyše v nás zostal dobrý pocit, že sme urobili niečo užitočné. Jedna múdrosť hovorí, že zem sme nezdedili po svojich predkoch, ale požičali sme si ju od svojich detí. A my sme dôkazom toho, že žiť v súlade s prírodou je oveľa lepšie ako bez nej.

            Naše poďakovanie patrí lesníkom z LS Turcovce, OZ Vihorlat, pani učiteľke RNDr. Reiterovej za nápad aj pomoc s organizáciou a všetkým zapojeným študentom.

                                                                                                                          Adriana Dziaková a Lorelle Ndreca, II.A

          • FINANČNÁ SLOBODA - nástroj, ako lepšie spoznať svet financií

          • V súčasnosti je veľmi ťažké vedieť sa orientovať na finančnom trhu, poznať množstvo finančných produktov a robiť správne rozhodnutia v oblasti svojich financií. Vedia to aj naši štvrtáci - maturanti z matematiky, ktorí mali možnosť opätovne si zahrať interaktívnu stolovú hru FINANČNÁ SLOBODA pod vedením certifikovaného lektora zo spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko , pána Mariána Sahajdu, nakoľko ich hra v treťom ročníku veľmi zaujala. Tentokrát hrali vyššiu verziu, v ktorej sa stretli s finančnými produktami ako sú hypotéky, spotrebné úvery, stavebné sporenie, rôzne druhy poistenia, dôchodkový systém, investovanie a ďalšie. Počas hry sa nielen dobre pobavili, ale aj naučili spoznávať riziká a riešiť situácie, ktoré v ich živote raz môžu nastať. Verím, že vďaka nadobudnutým skúsenostiam v hre budú lepšie pripravení plniť si svoje životné ciele, orientovať sa na finančnom trhu, myslieť na svoju budúcnosť a robiť správne finančné rozhodnutia.
            Mgr. Mariana Sahajdová, koordinátorka Finančnej gramotnosti

          • ŠPORTOVO-BRANNÝ DEŇ OZBROJENÝCH SÍL SR V TOKAJÍKU

          • Nezabudnuteľný deň plný športových a vedomostných aktivít sa uskutočnil 27.10.2023 a my sme boli pri tom

             Cieľom bolo každému účastníkovi predstaviť príbeh tragédie, ktorá sa koncom novembra odohrala v obci Tokajik Súťažné družstvá tvorili žiaci 8. a 9. ročníka základných škôl nielen z okresu Stropkov, ale aj Prešov, Stará Ľubovňa, Vranov

             Žiaci si zmerali sily na 12 stanovištiach a práve tam boli naši dobrovoľníci nápomocní, ďakujeme