• Stužková IV.A triedy

          • Bolo to bombové, 

            už v dobe bronzovej sme boli zlatí,

            no nik z nás nevyhasol 

            a inštinkt víťazov, 

            ten sa vždy vrátil.

            Vaša IV.A

          • Súťažili sme na Festivale vedy a techniky

          • Festival vedy a techniky dnes napísal svoju už 26. neopakovateľnú premiéru a jeho cieľ motivovať mladých ľudí k objavovaniu nových vecí sa isto vydaril. Počas DOD Prírodovedeckej fakulty v KE sa zišlo 63 mladých vedcov zo ZŠ a SŠ v priestoroch „starej dámy", 60-ročnej Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Čo projekt, to zaujímavá téma.A za každou z nich dni, mesiace, ba aj roky driny. Súťažilo sa v 10 odboroch. Medzi TOP študentmi Prešovského a Košického kraja nechýbala po prvýkrát ani naša Alžbeta Rybčáková. Jej projekt z biológie o pozorovaní vegetačných fáz drevín pri Meteorologickej stanici v Tisinci si s veľkým záujmom vypočuli členovia odbornej poroty zloženej z vysokoškolských pedagógov a nechýbali slová pochvaly a uznania. Okrem toho sme mali jedinečnú príležitosť zoznámiť sa s formou štúdia, možnosťami uplatnenia aj vybavením univerzity. Hoci Betke tesne ušiel postup na celosovenské kolo, svojou usilovnosťou získala oveľa viac. Nové zručnosti aj skúsenosti, ktoré určite bude môcť zúročiť možno aj pri štúdiu práve na spomínanej univerzite.Betke ďakujeme za reprezentáciu gymnázia, Ing. Blanke Kačurovej za  dlhoročné odborné vedenie a Vám za online hlas.učiteľka biológie RNDr. Ľudmila Reiterová

          • Medzinárodný deň stromov sme oslávili naozaj bravúrne!

          • Ako jedna z mála stredných škôl pravidelne organizujeme zber papiera a tento 13.ročník sa aj vďaka vám mimoriadne vydaril.Vyzbieranými takmer 4 tonami papiera sme zachránili až 63 stromov! Navyše,  druháci posadili jeden ozajstný krík ibišteka sýrskeho, ktorý svojími kvetmi bude krášliť okolie školy. S rovnakou aktivitou sme oslovili aj školy v zahraničí, tak dúfame, že táto myšlienka sa ujme aj v Poľsku, Holandsku či Španielsku.Poďakovanie patrí 74 zapojeným žiakom a ich rodičom, zamestnancom školy, ako aj ďalším darcom papiera a to p. Čečkovej, p. Paľovej, p. Vojčekovej, p. Frigovej a firme IP Connector.Aj v maličkostiach sú veľké činy, ĎAKUJEME…koordinátorka environmentálnej výchovy RNDr. Ľudmila Reiterová

          • „Bohatí alebo chudobní“

          • V rámci rozvoja finančnej gramotnosti na našej škole sme v tomto školskom roku začali vzdelávací
            cyklus Finančnej akadémie pre študentov predmaturitných ročníkov, ktorého cieľom je viesť mladých
            ľudí k väčšej finančnej zodpovednosti. Finančná akadémia je interaktívna forma vzdelávania,
            umožňujúca študentom otestovať si svoje finančné rozhodnutia na konkrétnych modelových
            situáciách. Na prvej lekcii, ktorá sa konala 17. októbra 2023, s názvom „Bohatí alebo chudobní“ ,
            študenti tretieho ročníka Gymnázia v Stropkove dostali zaujímavou cestou návod, ako robiť správne
            finančné rozhodnutia ešte skôr, ako dostanú do rúk svoju prvú výplatu.

            Mgr. M. Sahajdová, koordinátor Finančnej gramotnosti

          • Voľby členov do školského parlamentu

          • Školský parlament pri Gymnáziu v Stropkove vyhlasuje voľby členov do Školského parlamentu ( ŠP ) a stanovil termín volieb na 27.10.2023. Termín podania prihlášky je do 22.10.2023 do 23:59 hod. Podanie prihlášky za člena ŠP bude elektronicky prostredníctvom EduPage. Prihlášku kandidát zašle v prílohe správy koordinátorovi ŠP Mgr.I.Zakovičovej do stanoveného termínu v podobe: Prihláška za člena Školského parlamentu, meno a priezvisko, trieda, dátum podania prihlášky. Spätnou odpoveďou na správu koordinátor odobrí jej prijatie.

            Priebeh volieb

            Zástupca Rady školy v spolupráci s koordinátorom ŠP na základe prihlášok kandidátov vytvoria v EduPage kandidátsku listinu s predmetom „Voľby do školského parlamentu“ a odošlú ju všetkým žiakom školy. Z prihlásených kandidátov si budú voliť všetci žiaci školy svojich zástupcov do ŠP prostredníctvom online hlasovania v aplikácii EduPage. Samotné voľby prebiehajú tajným hlasovaním prostredníctvom EduPage 27.10.2023 od 8:00 hod. do 16:00 hod. Kandidáti budú zoradení podľa počtu získaných hlasov. Ak viacerí kandidáti získajú rovnaký počet hlasov a z toho dôvodu zostane mandát neobsadený, vyhlásia sa opakované voľby na príslušný mandát, v ktorých môžu kandidovať len títo dotknutí kandidáti. Kandidáti, ktorí neobsadia prvých 9 miest v ŠP, sa stávajú náhradníkmi. V prípade nižšieho počtu kandidátov do ŠP, ako je stanovený počet, nie je potrebné vyhlásenie volieb a kandidáti automaticky získavajú mandát člena. Právo voliť má každý žiak našej školy.

            Volebnú komisiu tvoria:

            • pedagogický pracovník, ktorý zastupuje pedagogický pracovníkov v Rade školy: Mgr.Renáta Madzinová
            • koordinátor ŠP: Mgr.Ingrid Zakovičová
            • 2 zástupcovia ŠP: Rebecca Dzurjová, Katarína Pšarová

            Výsledky volieb škola zverejní na svojom webovom sídle a na úradnej tabuli školy do 5 pracovných dní od skončenia volieb.

          • Nominujte na ocenenie Srdce na dlani 2023 v Prešovskom kraji!

          • Pozdravujeme z Prešovského dobrovoľníckeho centra.

            Aj tento rok organizujeme oceňovania dobrovoľníctva Srdce na dlani Prešovského kraja.

            Cieľom tohto podujatia je prerozprávať úžasné dobrovoľnícke príbehy a oceniť všetkých ľudí, ktorí nezištne pomáhajú tam, kde je treba. Či už sú to dobrovoľníci, dobrovoľnícke skupiny, dobrovoľnícke programy a projekty alebo aj platení koordinátori dobrovoľníkov. Ocenený môže byť tiež jednotlivec, organizácia, firma, škola alebo iná inštitúcia za inšpiratívny, alebo jednorazový, či výnimočný prejav solidarity, za celoživotnú angažovanosť alebo angažovanosť presahujúcu územie kraja, prípadne za celoslovenskú pôsobnosť.

            Veríme, že mladých ľudí, ktorí podporujú dobrovoľníctvo a nezištne pomáhajú je možné nájsť vo všetkých kútoch nášho kraja. A určite sa nájdu aj na Vašej škole príklady, ktoré dokážu inšpirovať ďalších.

            Príbehy takýchto ľudí chceme zviditeľniť a oceniť počas nášho galavečera 29.11. 2023 v PKO Čierny Orol v Prešove. Nad podujatím prevzal záštitu predseda Prešovského samosprávneho kraja a primátor mesta Prešov.

            Ak poznáte niekoho, kto by si zaslúžil byť za svoju nezištnú prácu ocenený, NOMINUJTE ho prosím najneskôr do !!! 02.11.2023 !!! cez náš NOMINAČNÝ HÁROK<https://forms.gle/dDqz2vkhttRe6RJZ6>
            (Pomôcku k tomu ako správne nominovať nájdete v prílohe emailu.)

            Nominácie hľadáme v celom Prešovskom kraji, nominovať je možné v 8 kategóriách:

              *   Dobrovoľník a dobrovoľníčka pomáhajúci/a v Prešovskom kraji
              *   Dobrovoľník a dobrovoľníčka pomáhajúci/a v zahraničí
              *   Koordinátor/ka dobrovoľníkov/čok
              *   Dobrovoľnícka skupina
              *   Dobrovoľnícky projekt/program
              *   Podpora dobrovoľníctva
              *   Dlhodobá dobrovoľnícka pomoc
              *   Mimoriadne ocenenie
            Viac informácií o oceňovaní nájdete na webe https://www.srdcenadlani.sk/ alebo v tlačovej správe v prílohe.

            Veľmi nám pomôže, ak budete túto výzvu ďalej šíriť prostredníctvom komunikačných kanálov Vašej školy (web, sociálne siete). Na tento účel prikladáme aj tlačovú správu a grafiku.

            Vopred ďakujeme a prajeme príjemný zvyšok dňa!
            V prípade otázok nás neváhajte kontaktovať.

            S pozdravom za tím PDC

             

            Ďalšie informácie:

          • Srdečne blahoželáme 

          • VIKTÓRII JEVOČINOVEJ z I.A k 3. miestuv literárnej súťaži, ktorú vyhlásila kancelária Ústavného súdu Slovenskej republiky. Tohtoročnú tému “Recept na spravodlivejší svet” zvládla ukážkovo a cenu jej odovzdal predseda ÚSSR JUDr. Ivan Fiačan, PhD.