• Ukončenie projektu Srdce pre seniorov

          • Dobrovoľníci nášho gymnázia sa od marca do júna stretávali so seniormi v zariadení Nový Domov v Stropkove. Spolu zdobili kraslice, tvorili, hrali spoločenské a kartové hry, a popri tom sa podelili o ich životné príbehy. Venovali sa aj imobilným klientom, vzali ich na prechádzky do blízkeho okolia. Záverečné podujatie spojené s grilovačkou spestrilo vystúpenie FS Stropkovčan. Pridali sa aj samotní seniori, ktorí spoločne zaspievali niekoľko piesní.

            O tom, že nie všetko sa dá vyjadriť slovami svedčí aj video, ktoré zachytáva najkrajšie okamihy spoločných stretnutí.

          • Po troch rokoch opäť na exkurzii v Krakove a v Osvienčime!

          • Prvý deň sme začali prehliadkou kráľovského mesta Krakov. Prešli sme sa nádvorím hradu Wawel, videli sme katedrálu, miesto korunovácie poľských kráľov. Spoznali sme Jagelovskú univerzitu, prvú na území Poľska a druhú najstaršiu v strednej Európe, a mini orloj, ktorý za zvuku študentskej hymny Gaudeamus Igitur prezentuje jej profesorov a zakladateľov. Prehliadku sme ukončili na najväčšom námestí v strednej Európe – Rynek glóvny s tržnicou Sukiennice.

            Druhý deň sme sa po plavbe riekou Visla presunuli na miesto, na ktoré by ľudstvo nemalo zabudnúť – koncentračný tábor Auschwitz- Birkenau v Osvienčime. Samotný tábor a jeho atmosféra, predmety pripomínajúce konkrétne ľudské osudy a informácie, ktoré sme sa dozvedeli o nich, v nás silno zarezonovali. Uvedomili sme si, že môžeme byť vďační za to, aký život máme.

             

            Žiaci druhého a tretieho ročníka

             

          • Martin Madzin na celoslovenskom finále olympiády kritického myslenia

          • V tomto školskom roku sa uskutočnil prvý ročník olympiády kritického myslenia (OKM). Organizovala ho Slovenská debatná asociácia (SDA), ktorá dlhodobo podporuje aktivity na rozvoj kritického myslenia.

                        V rámci celého Slovenska sa do krajských kôl OKM zapojilo celkovo 1800 žiakov. Súťažili v dvoch kategóriách: 1. - 2. ročník SŠ a 3. - 4. ročník SŠ. Najúspešnejší žiaci z každej kategórie postúpili do finálového kola.

                         Martin Madzin (II.A) sa v rámci Prešovského kraja umiestnil na 3. mieste, takže postúpil do finálového kola v Bratislave.

                        Celoslovenské finále sa v Bratislave konalo 9.-10.6.2022 na Fakulte sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského. Pozostávalo z dvoch častí – testu a argumentačnej reči.

             

                        Toľko základné informácie. Teraz zopár osobných postrehov. Okrem testu bola pre účastníkov veľkou výzvou argumentačná reč, ktorú mali predniesť pred porotou. Všetci žiaci mali jednotnú tému, ale každý prejavil svoju originálnu schopnosť zanalyzovať problém, vyargumentovať svoje stanoviská a presvedčiť o správnosti svojho postoja k téme. Porotcovia kládli  účastníkovom aj otázky a každému poskytli aj osobné spätné hodnotenie v písomnej forme, ktoré má dôležitú úlohu pri uvedomení si svojich kvalít, ale i ďalšom zdokonaľovaní sa.

                        Bolo zážitkom vidieť pokope toľko mladých ľudí, ktorí sa snažia rozvíjať a svojimi schopnosťami a vedomosťami urobiť niečo aj pre rozvoj spoločnosti. Prečo? Pretože naši stredoškoláci sa stanú vysokoškolákmi a neskôr pracujúcimi občanmi, ktorí budú vedieť kriticky myslieť, vyhodnocovať fakty aj situácie a prezentovať svoje názory, hodnoty, postoje tak, aby svojím kritickým myslením a vystupovaním prispeli k rozvoju nášho spoločenského priestoru.

             

                        Celoslovenského finálového kola v Bratislave v 1. kategórii sa zúčastnilo 19 najúspešnejších študentov z celého Slovenska.

                        Martin Madzin sa vo finále v Bratislave celkovo umiestnil na 10. mieste a takto úspešne reprezentoval Gymnázium v Stropkove.

             

                        K úspechu blahoželáme!