• Prednáška o prvej gynekologickej prehliadke

          • V piatok 21.10.2022 navštívili naše gymnázium študentky Lekárskej fakulty v Martine (Nika a Nela) a pripravili pre nás, dievčatá prvého ročníka, prednášku s názornou prezentáciou. Porozprávali nám o dospievaní, o zmenách v našom tele, o ženskom cykle, a iných „babských“ veciach, o ktorých sa  možno ešte ostýchame hovoriť.  Oboznámili nás aj o tom, ako vyzerá prvá návšteva u gynekológa. Dali nám priestor na otázky, ktoré sme s nadšením využili. Chceli by sme sa im touto cestou ešte raz poďakovať za zaujímavé a prínosné informácie, ktoré nám pomôžu malým krôčikom vstúpiť  do sveta dospelých žien.

                   Natália a Adriana, I.A

                                                                                                                 Zodp. Mgr. Gabriela Homoľová

          • 200.výročie narodenia J. G. Mendela našimi očami

          • Čo pre biológiu znamená Charles Darwin, to pre genetiku Johann Gregor Mendel. Prepojili sme jeho jubilejné výročie s obsahom učiva aj našou variabilitou vo výtvarnom cítení. Projekt rozvoja prírodovednej gramotnosti nám pomáha s fúziou biológie a reálnych zážitkov.

          • Beh pre radosť, nie pre výkon

          • Vo štvrtok 20. 10. 2022 sa vybraní študenti a učitelia Gymnázia v Stropkove spolu so žiakmi ZŠ Konštantínova zapojili do behu na počesť Terryho Foxa, ktorého organizátorom bol pán primátor JUDr. Ondrej Brendza a jeho hosť pán štátny tajomník Ministerstva dopravy SR Ing. Jaroslav Kmeť. Za krásneho slnečného počasia p. primátor, p. štátny tajomník, vybraní žiaci i učitelia odštartovali pri Mestskom úrade v Stropkove beh ulicami mesta a mestskej časti Bokša, ktorý sa končil na tartanovej dráhe v areáli Gymnázia a ZŠ Konštantínova v Stropkove. Tu sa k nám s veľkou radosťou pridali aj deti z MŠ A. Hlinku. V cieli všetkých bežcov veselo povzbudzovali ostatní študenti a pedagógovia. Príjemné športové popoludnie pokračovalo besedou v klubovni gymnázia, kde sa študenti mohli od pána primátora a pána štátneho tajomníka dozvedieť viac o ich športových začiatkoch, súčasných aktivitách a záľube k behu. Všetci bežci boli odmenení tričkom od pána primátora, no hlavne príjemným športovým zážitkom.

            Mgr. M. Sahajdová

          • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 17.10.2022 sa konalo školské kolo olympiády v anglickom jazyku, v ktorom si študenti zmerali svoje zručnosti a vedomosti v 3 kategóriách. Výsledky: 

            Kat.2A: 

            1. Matej Piskorík, II.A

            2. Dávid Motyka, II.B

            3. Róbert Front, II.A

            Kat. 2B:

            1. Kristián Prokopič, III.A

            2. Pavol Jecuško, IV.A

            3. Bianka Obšajsníková, IV.B

            Kat. 2C2

            1. Lorelle Ndreca, I.A

            Víťazi nás budú reprezentovať na vyšších kolách. Držíme palce.

          • Získali sme prestížne národné ocenenie Angažovaná škola 2022 – víťaz

          • Od roku 2020 majú všetky školy na Slovensku možnosť získať oficiálnu značku Angažovaná škola, ktorá potvrdzuje záujem školy vychovávať a vzdelávať jej žiakov a žiačky k dobrovoľníctvu.

            Značka sa udeľuje školám, ktoré implementujú projekty zamerané na službu komunite v spojení so vzdelávacími cieľmi, podporujú aktívne občianstvo mládeže a ich účasť na demokratickom živote spoločnosti. Vytvárajú priestor na to, aby si žiaci a žiačky mohli prostredníctvom reálnej dobrovoľníckej skúsenosti rozvíjať vedomosti, zručnosti a postoje, ktoré im umožnia aktívne sa zapojiť do dobrovoľníctva počas celého ich života. Značku udeľuje Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

            Je pre nás cťou a zadosťučinením, že projekt nášho Školského parlamentu „Srdce pre seniorov“ sa v celoslovenskom finále umiestnil na 1.mieste, získal „zlatú značku“ a zároveň bol nominovaný na medzinárodné ocenenie Regional Service Learning Award.

            Naši dobrovoľníci realizovali projekt v centre seniorov Nový Domov v Stropkove od marca do júna 2022. Spoločnými stretnutiami a aktivitami sa snažili vyplniť voľný čas seniorov, prekonať ich pocity osamelosti alebo nepotrebnosti, a tak obohatili nielen život seniorov, ale aj ten svoj. Projekt bol realizovaný vďaka finančnej podpory, ktorú Školský parlament získal vďaka grantovej výzvy #zlepšimeto 2022, ktorú vyhlásila Rada mládeže Prešovského kraja a Prešovský samosprávny kraj.

            Zdroj: Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií

          • Školou zneli rôzne jazyky

          • Ďalšie fotografie vo fotogalérii

            Európsky deň jazykov má na školách už svoju tradíciu. 26. septembra 2022 sme sa zapojili aj my, a to po dvojročnej pandemickej prestávke. Prinášame dojmy a skúsenosti troch zapojených tried.

            Taliansky prízvuk, vôňa Írska, francúzske umenie, či holandská kultúra? To všetko vytiahli zo svojej tvorivej dielne študenti III.B. Zopár kreatívnych mozgov sa spojilo do skupiniek, aby vymysleli niečo zaujímavé. Vzali nás na pomyselnú prehliadku naprieč európskou kultúrou. To všetko by sa však nezrealizovalo bez ochoty a voľnej ruky pani profesorky Belovežčíkovej, ktorá s touto myšlienkou prišla. Vďaka jej otvorenému prístupu sme to mohli zrealizovať ako sme chceli a tak vznikli rôznorodé prezentácie. Boli z nás turistickí sprievodcovia, kuchári, pekári, „náhodní“ turisti a pod. A hoci sa príprava projektov (mimochodom mali sme na to týždeň) nezaobišla bez menších nezhôd, v konečnom dôsledku sme prišli s nápadmi, aké sa len mohli zrodiť v našich umeleckých dušiach a podali tie najlepšie výkony. Odmenou pre nás boli ochutnávky rôznych typických jedál, hlavne tých sladkých, ale aj írsky chlieb, ktorý upiekla naša spolužiačka a fakt sa jej vydaril. Ale hlavne nám tento projekt dal ďalšiu novú skúsenosť v práci a spolupráci v skupinách, ako aj dávku trpezlivosti pri práci na projekte a vzájomnej spolupráci. Spoznávanie nových kultúr a jazykov bolo obohatením našich vedomostí.

            Bodka na záver: Keďže to neboli naše prvé projekty v rámci hodín angličtiny, zhodli sme sa na tom, že sú obohacujúce a prospešné nielen čo sa týka jazyka, ale aj vzájomného spoznávania sa a vychádzania s ľuďmi. 

            Za celú III.B Angelika a Sára

             

            Atmosféra v II.A bola skvelá. Formou projektov sme sa naučili nové slovíčka z nemčiny, španielčiny, taliančiny a francúzštiny. Ešte sme ani nestihli privoňať ku camembertu s hrozienkami a už sme sa ponárali do kamarátskeho „šprechovania“. Celý zážitok vylepšilo predstavenie španielskeho toreadora, ktorý sa len takmer napichol na vlastné rohy. Taktiež sme mali možnosť spoznať tradičný nemecký drink, ktorý sme síce neochutnali, ale dozvedeli sme sa, že sa pije na každej typickej nemeckej party. Druhá skupinka žiakov nám predviedla taliansky rozhovor, ktorý znel ako od domácich Talianov. Veľký obdiv zožali aj naši Francúzi, ktorí všetky jedlá opísali ľubozvučnou francúzštinou. Vďaka tejto príležitosti Európskeho dňa jazykov sme si spestrili vyučovanie a dozvedeli sa niečo nové o vybraných krajinách, ktoré boli prezentované. Veľmi sme si to užili a tešíme na ďalšie projekty.

            Bodka na záver: Veľa sme sa naučili už v samotnej príprave o krajinách a ich zvyklostiach, prípravná fáza preverila našu schopnosť spolupracovať na spoločnej veci, naučili sme sa nové slová, ba celé vety v jazykoch prezentovaných krajín.

            Za celú II.A Saša Š. a Timea

             

            Keď nám naša angličtinárka p. Belovežčíková navrhla možnosť zapojiť sa do Európskeho dňa jazykov, v podstate sme nevedeli, do čoho ideme. Jedinou podmienkou bolo, aby aspoň časť prezentácie bola v anglickom jazyku. Bola to výzva a my sme ju prijali. Sme prváci a naskytla sa príležitosť lepšie sa spoznať. Rozdelili sme sa sami do skupín a dohodli sa na krajine, ktorá sa nám zdala zaujímavá. Nielenže sme sa dozvedeli čosi nové o Nórsku, Holandsku, Francúzsku a Španielsku. Prostredníctvom rôznych aktivít sme dostali možnosť oboznámiť sa s jednotlivými jazykmi, vypočuť si dialóg v nórskom jazyku, vyplniť doplňovačku v španielskom jazyku s „pomôckami“ v anglickom jazyku, či zasúťažiť si v kvíze o Holandsku. Veľmi nás potešili typické jedlá, ktoré sme mohli vidieť a ochutnať, napr. holandský syr, francúzsku bagetu, či croissanty, nórske wafle, španielske churros (vlastnoručne upečené). Pre niektorých žiakov to bolo viac, pre iných menej náročné. Ale zvládli sme to všetci.

            Bodka na záver: Európsky deň jazykov je skvelá príležitosť pre študentov dozvedieť sa nové fakty o iných kultúrach, a hlavne naučiť sa prezentovať a zbaviť sa trémy.

            Za 1. skupinu I.A Adriána a Natália

             

          • Sme hrdí na…

          • Osem našich prvákov počas piatkového účelového cvičenia ukázalo, že im nie je ľahostajné, kde žijú. Myslia globálne, konajú lokálne. Ďakujeme.

          • Svetový čistiaci deň 2022 aj v Stropkove

          • Už to tak býva, že v sobotu je zvykom upratovať. Nebolo tomu inak ani v sobotu 17.9.2022. Kto rád spí, tak si privstal, aby sa dobrovoľne zapojil do celosvetovej kampane Svetový čistiaci deň 2022, u nás pod názvom Upracme Slovensko. 

            „Táto globálna akcia nesie hlbokú myšlienku. Vznikla so zámerom, aby ľudstvo vyčistilo svoje okolie, hoci by malo ísť o čo i len malý kúsok planéty, ktorý obývame. Naša planéta si zaslúži byť bez odpadu, pretože je naším domovom. Práve preto by sme si ju mali chrániť, vážiť si jej bohatstvo a zachovať ho pre budúce generácie. Naša zem je to, čo tu našim deťom zanecháme, to, čo im po nás zostane. Obe, súčasná aj budúca generácia, majú nárok tráviť čas v čistých parkoch a prechádzať sa ulicami a lesmi bez zbytočných fliaš, plechoviek, obalov.“ (zdroj: organizácia Upracme Slovensko)

            My, trinásti žiaci gymnázia a dvanásti šiestaci z III.ZŠ Konštantínova  sme sa s plným nasadením „zahryzli“ do odpadkov aj buriny. Už po krátkej chvíli sa pod našimi rukami menilo okolie školy a zveľadili sme si ho aj posadením trvaliek. Okrem práce sme nadviazali aj nové kamarátske vzťahy ako s našimi novopečenými prvákmi, tak aj so žiakmi ZŠ. Tiež sme úplne inak (ako len za katedrou) spoznali naše pani učiteľky Mgr. A. Hančakovú, RNDr. Ľ. Reiterovú aj pani zástupkyňu III.ZŠ, Mgr. S. Džupinovú. Trojhodinová brigáda nikomu neublížila, ba naopak, domov sme sa vrátili s dobrým pocitom, že sme niečo urobili pre našu školu, mesto, a vlastne aj pre seba, lebo po týchto miestach denne prechádzame. Pani učiteľkám ďakujeme za sladkú odmenu, Službe mesta Stropkov za poskytnutie náradia, aj odvoz odpadu a organizácii Upracme Slovensko za dodanie pracovných rukavíc a vriec.  

            Za všetkých dobrovoľníkov môžem smelo povedať, že sme sa radi zapojili a tešíme sa na ďalšie podobné akcie.

             

                                                                                                   Terka Mitrušková, III.B