• Hrou proti AIDS

          • Keďže sa blíži Svetový deň boja proti AIDS, aj naša škola sa postupne zapája do aktivít v súvislosti s rozširovaním povedomia o tejto chorobe, jej prenose a prevencii.

            Dňa 23. novembra sme absolvovali aktivity v rámci projektu Hrou proti AIDS, ktorými nás sprevádzali milé a veľmi ochotné žienky z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva vo Svidníku. Rozprávali  sme sa o rizikách prenosu HIV pri každodennej činnosti, diskutovali o výskyte AIDS vo svete aj na Slovensku, spoločne sme prešli rôzne možnosti prevencie a ochrany pred nakazením sa vírusom HIV. Veľmi nás zaujala hra s otázkami, ktoré sa týkali ochorenia AIDS ako spoločenskej témy a v ktorej každý mohol vyjadriť svoj názor. Celá hra bola veľmi zaujímavá a získali sme pri nej mnoho nových informácií. Týmto sa chceme ešte raz veľmi pekne poďakovať za ochotu a čas, ktoré nám pracovníčky RÚVZ vo Svidníku poskytli.

                                                                                   Za žiakov III.A a III. B triedy, Sára Siváková

                                                                                   Zodp. Mgr. Gabriela Homoľová

          • FINNkvíz

          • Po prvýkrát v tomto školskom roku Nadácia NN ľuďom pripravila súťaž pre žiakov 1. a 2. ročníka stredných škôl pod názvom FINNkvíz. Cieľom tejto súťaže je podporovať vzdelávanie študentov v oblasti finančnej gramotnosti. Aj z našej školy sa našlo zopár študentov (I. A - D. Gondeková, L. Ndreca, II. A - R. Front, Š. Fatľa, A. Šeršeňová), ktorí prejavili svoj záujem získať nové vedomosti v oblasti finančnej gramotnosti. Ich úlohou bolo samostatne si naštudovať edukačný materiál a následne svoje vedomosti overiť v online teste, ktorý sa konal dňa 23. 11. 2022. Súťaž bude vyhodnotená na úrovni kraja a traja najlepší získajú lákavé finančné ceny. Ako to všetko dopadlo ešte nevieme, ale aj tak Vám patrí vďaka za vašu snahu a účasť v tejto súťaži.

            Mgr. M. Sahajdová, koordinátor FG

             

          • Workshop prírodovednej gramotnosti

          • V rámci projektu rozvoja gramotnosti sme sa tentokrát zamerali na prírodné vedy. V  jednotlivých prírodovedných predmetoch boli žiakom ponúknuté názorné aktivity na pochopenie vybraných javov.

                        Hravou formou sme si ukázali, aká farebná môže byť chémia. Zaujímavé bolo sledovať farebné zmeny roztokov v bankách, efektívny bol termický rozklad alebo ako sa neviditeľné písmo dalo odtajniť pomocou chemického roztoku. Svoje vedomosti z rôznych oblasti chémie si žiaci otestovali v hre Milionár.

                        Biologický workshop všetkým poodhalil celospoločenský problém, akým je plytvanie jedlom a jeho dopad na životné prostredie. Naučili sme sa rozlíšiť dátum spotreby a dátum minimálnej trvanlivosti, tiež sme uvažovali nad (ne)výhodami pestovania v záhradkách.

                        V časti fyzika riešili žiaci rébus, ako oddeliť zrnká soli od mletého korenia. Navrhovali postupy, hľadali spôsob a reálne si ho aj vyskúšali. Výroba kompasu z domácich pomôcok bola pre žiakov hračka. Súťaživou formou si zopakovali sústavu SI a zážitkovou formou sa žiaci dozvedeli, ako fyzikálne javy zasahujú do nášho každodenného života.

          • Fotografie na študentský preukaz z pohodlia domova

          • Študentský preukaz je jedným z najdôležitejších dokumentov, ktorý sprevádza ich držiteľa počas celého pobytu na škole. Pomocou bezplatného online fotoeditora si študenti teraz môžu vytvoriť vhodnú fotografiu na svoj školský preukaz.
            Fotografia na študentský preukaz má isté parametre, ktoré tento bezplatný nástroj na výrobu fotografií rozoznáva, a preto je vytvorenie takejto fotografie teraz oveľa jednoduchšie. Celý proces môže prebehnúť priamo vo vašej obývačke. Nepotrebujete žiadne špeciálne technológie, bude Vám stačiť len Váš smartphone.


            Nahrajte fotku priamo z galérie alebo si urobte novú a nástroj na úpravu fotografií sa postará o jej zarámovanie a prípadné orezanie. Nemusíte sa báť o to, čo je na fotke za vami, editor automaticky odstráni pozadie. Pred fotografovaním si však nezabudnite zložiť akúkoľvek pokrývku hlavy.


            Fotografia na študentský preukaz musí spĺňať niekoľko základných kritérií:
            ● osoba na fotografii sa pozerá do objektívu,
            ● hlava je umiestnená v strede fotografie,
            ● osvetlenie tváre je rovnomerné.


            Bezplatný editor fotografií je jednoduchý, intuitívny a prácu s ním zvládne naozaj každý. Ako
            na to?
            1. V telefóne otvorte webový prehliadač a zadajte odkaz https://passport-photo.online/sk/foto-na-isic-zadarmo
            2. Vyberte „Odfotiť“ alebo jednoducho nahrajte fotografiu z vašej galérie.
            3. Zvoľte možnosť „Stiahnuť“.
            4. Uložte fotografiu.


            Každá takto pripravená fotografia môže byť použitá na študentský preukaz, ktorým sa budete identifikovať. Ako môžete vidieť, celý proces prípravy fotografie je mimoriadne jednoduchý a nezaberie vám viac ako minútu!
            Program na úpravu a editovanie fotografií nájdete na: https://passport-photo.online/sk/foto-na-isic-zadarmo

             

          • Sme hrdí na….

          •  Deň študentstva sme oslávili na hematologicko-transfúznom oddelení vo Svidníku. Bilancia je 13 darcov a 5,85l krvi. Ďakujeme za Váš šľachetný čin!

          • Dobrovoľníci na zápase Tesla - Slovan

          • Naše futbalové mesto sa niekoľko týždňov pripravovalo na historické pohárové stretnutie medzi MŠK Tesla Stropkov a ŠK Slovan Bratislava. A my sme boli toho súčasťou. Naši dobrovoľníci pred týždňom pomáhali označovať sedadlá na tribúne, zapojili sa do výtvarnej súťaže o pamätný obrázok a boli nápomocní pri samotnej organizácii zápasu. Všetkým patrí úprimné poďakovanie a vedzte, že sme na Vás hrdí.

          • Priebeh volieb členov Školského parlamentu pri Gymnáziu v Stropkove

          • Rada školy pri Gymnáziu v Stropkove  vyhlásila voľby členov do Školského parlamentu (ďalej len ŠP) a stanovila termín volieb na 21. novembra 2022. RŠ podľa Štatútu ŠP pri Gymnáziu v Stropkove stanovila maximálny počet členov ŠP na deväť.

            Termín podania prihlášky za člena ŠP je do 11. novembra 2022 do 23:59 hod.

            Podanie prihlášky za člena ŠP bude elektronicky prostredníctvom EduPage. Prihlášku kandidát zašle v prílohe správy koordinátorovi ŠP Mgr.V.Senajovej do stanoveného termínu v podobe: Prihláška za člena Školského parlamentu, meno a priezvisko, trieda, dátum podania prihlášky. Spätnou odpoveďou na správu odobrí jej prijatie .

            Priebeh volieb

            Zástupca Rady školy v spolupráci s koordinátorom ŠP na základe prihlášok kandidátov vytvoria v EduPage kandidátsku listinu s predmetom „Voľby do školského parlamentu“ a odošlú všetkým žiakom školy. Z prihlásených kandidátov si budú voliť všetci žiaci školy svojich zástupcov do ŠP prostredníctvom online hlasovania v aplikácií EduPage. Samotné voľby prebiehajú tajným hlasovaním prostredníctvom EduPage 21. novembra 2022 od 8:00 hod. do 16:00 hod. Kandidáti budú zoradení podľa počtu získaných hlasov. Ak viacerí kandidáti získajú rovnaký počet hlasov a z toho dôvodu zostane mandát neobsadený, vyhlásia sa opakované voľby na príslušný mandát, v ktorých môžu kandidovať len títo dotknutí kandidáti. Kandidáti, ktorí neobsadia prvých 9 miest v ŠP sa stávajú náhradníkmi. V prípade nižšieho počtu kandidátov do ŠP, ako je stanovený počet, nie je potrebné vyhlásenie volieb a kandidáti automaticky získavajú mandát člena. Právo voliť má každý žiak našej školy.

            Volebnú komisiu tvoria:

            - pedagogický pracovník, ktorý zastupuje pedagogických pracovníkov v Rade školy:

            Mgr. Renáta Madzinová

            - koordinátor ŠP: Mgr. Valéria Senajová

            - 2 zástupcovia ŠP: Claudia Amy Cichá, Natália Sidorová

             

            Výsledky volieb škola zverejní na svojom webovom sídle a na úradnej tabuli školy do 5 pracovných dní od skončenia volieb.

                                                                                                                      Mgr. Gabriela Homoľová

                                                                                                                      Predsedníčka Rady školy

          • Maturantky na kurze tvorivého písania

          • Tvorivé písanie. Takto znel názov trojdňového seminára, ktorý organizovalo Podduklianske osvetové stredisko vo Svidníku a ktorého sme sa v dňoch 26. až 28.10. 2022 zúčastnili aj my, tohtoročné maturantky.

                        Chcete vedieť, ako sa neustále zlepšovať v písaní rôznych textov? Po absolvovaní seminára sme sa samé presvedčili, že je potrebná chuť a snaha pracovať na sebe. Lektorka nám, stredoškolákom,  ponúkla nový pohľad na krásu písania. Tri dni strávené v malej pracovnej skupinke sa niesli v duchu príjemných rozhovorov a výmeny skúseností pri tvorbe textu. Lektorka, ktorá sa každému účastníkovi venovala individuálne, mladým nadaným nadšencom pomohla a ukázala, ako hravo a ľahko využívať rôzne slová, vytvárať nové asociácie a používať ich pri tvorbe textov. Seminár ponúkol množstvo praktických príležitostí a rád, ako čo najefektívnejšie vyjadriť vlastný vnútorný svet. Lektorka pôsobila aj v prešovskom divadle, a tak mala pre nás aj cenné postrehy priamo z pódia.

                        Každému študentovi by som dopriala mať podobnú skúsenosť, otvoriť si viac nových obzorov, lebo čo ak práve Vás zaujme tvorivé písanie? Nám, študentkám maturitného ročníka, bude  tvorivé písanie určite nápomocné pri našom smerovaní na štúdium masmediálnej komunikácie.

                        Ďakujeme Podduklianskemu stredisku vo Svidníku i našej škole, za príležitosť zažiť netradičné dni a rozvinúť ďalší rozmer našich osobností.

             

             

                                                                                                                                           Nina Nemcová, IV.B

          • Srdce na dlani

          • Ešte stále máte čas prihlásiť človeka z Vášho okolia, ktorý svojím srdcom pomáha ľuďom vo Vašom okolí, podáva im svoje srdce na dlani. Pomôžte PSK nájsť toho pravého dobrovoľníka a nominujte ho do 10.11.2022.

          • NEZVYČAJNÝ PRÁZDNINOVÝ DEŇ GYMNAZISTOV

          • V prvý prázdninový deň (piatok 28.10.2022)  si 11 našich gymnazistov s pani učiteľkou Reiterovou našlo čas a prišlo  pomôcť pri úpravách mestského štadióna, kde už o niekoľko dní vypukne pohárový zápas medzi MŠK Stropkov a Slovanom Bratislava. Pred spustením predaja lístkov bolo potrebné označiť všetky sedadlá. Vytvorili sme skvelý tím a práca nám išla ako po masle. Nechýbalo občerstvenie na posilnenie a  po troch hodinách bolo všetko hotové. Futbalistom držíme palce a my veríme, že budeme inšpiráciou pre ostatných dobrovoľníkov.

            Simona Palejová, III.B