• Nezabúdame a podporujeme ...

          •  

            ... vynikajúcu absolventku nášho gymnázia – Mgr. Šimona Tomkovú, v súčasnosti dennú doktorandku UCM v Trnave a zároveň novinárku - redaktorku časopisu Atelier.

            Šimona je nominovaná na Česko-slovenskú Novinársku cenu verejnosti. Bola skvelou študentkou už počas jej štúdia na Gymnáziu v Stropkove, úspešne reprezentovala našu školu v športových aj vedomostných súťažiach. Nezabúdame, sme jej zato vďační a tak podporme ju všetci hlasovaním.

            Hlasovať sa však dá len do 27.4. 2023 do 23.59, preto neváhajte a hlasujte na https://hlasovanie.novinarskacena.sk

          • Martin Madzin je úspešným riešiteľom celoslovenského finále

          • Všetky školské predmetové olympiády sú náročné a úspech ani zďaleka nie je samozrejmosťou. Aby bol žiak úspešným riešiteľom daného kola, musí získať vopred stanovený počet bodov a to sa veru nepodarí všetkým súťažiacim.

                        Olympiáda v informatike je jednou z menej známych olympiád, keďže vyžaduje veľkú mieru samostatnej prípravy. Pred niekoľkými týždňami sme informovali, že študent nášho gymnázia Martin Madzin, žiak tretieho ročníka, sa umiestnil na 1. mieste v domácom kole (v rámci Slovenska), taktiež na 1. mieste v rámci kraja a postúpil na celoslovenské finále.

                        Celoslovenské finále olympiády prebiehalo počas dvoch dní v Bratislave. Sme radi, že aj tam Martin ukázal svoje schopnosti a dôstojne reprezentoval naše gymnázium.

                        V celkovom výsledku sa Martin Madzin znova stal úspešným riešiteľom, tentoraz už celoslovenského kola. Zároveň je jediným úspešným riešiteľom z Prešovského kraja na celoslovenskej úrovni

                        Okrem toho sa prebojoval do prvej desiatky súťažiacich, ktorí sa koncom apríla zúčastnia výberového sústredenia v Bratislave. Bude to výnimočná príležitosť zdokonaliť sa v špecifických oblastiach programovania. Ide o 6-dňové sústredenie, kde budú najlepší riešitelia niekoľko hodín denne riešiť algoritmické úlohy, programovať a súťažiť. V závere sa podľa výsledkov budú vyberať členovia slovenského tímu, ktorý sa zúčastní medzinárodných olympiád v informatike.

                        Martinovi Madzinovi ďakujeme za dlhodobú poctivú prácu a úspešnú reprezentáciu Gymnázia v Stropkove na celoslovenskej úrovni. Srdečne blahoželáme, prajeme veľa síl a úspechov na výberovom sústredení.

             

            Gymnázium v Stropkove

             

          • Múzeum obetí komunizmu

          • Dňa 19.4.2023 navštívili žiaci III. ročníka a maturanti z dejepisu multimediálne
            @muzeumobetikomunizmu

            - V prvej časti expozície žiaci prostredníctvom audiovizuálnych prezentácií sledovali a vypočuli si príbehy ľudí, ktorí trpeli kvôli politickým procesom, násilnej kolektivizácii, či kvôli náboženskému presvedčeniu.

            - K dispozícii bola aj interaktívna mapa obetí komunizmu na Slovensku, v ktorej si mohli vyhľadávať obce, mená obetí, aj základné údaje o odsúdení či iných prenasledovaniach.

            - Ďalšia časť prehliadky smerovala do Knižnice samizdatu Rudolfa Fábryho, ktorá obsahuje zbierky samizdatu, ale aj exilovú literatúru, ktorá bola počas komunizmu zakázaná a pašovala sa zo zahraničia.

            - Zaujímavou a zároveň zábavnou aktivitou bolo písanie na písacom stroji.

            - Z exkurzie si žiaci odniesli mnoho historicky zaujímavých informácií.

            - Ďakujeme lektorom za efektívne strávený čas na uvedomenie si skutočných hodnôt života.

          • FINNkvíz

          • Po prvýkrát v tomto školskom roku Nadácia NN ľuďom pripravila súťaž pre žiakov 1. a 2. ročníka stredných škôl pod názvom FINNkvíz. Cieľom tejto súťaže je podporovať vzdelávanie študentov v oblasti finančnej gramotnosti.

            V rámci projektu Rozvoj čitateľskej, matematickej, prírodovednej a finančnej gramotnosti na Gymnáziu Stropkov sme sa rozhodli zapojiť našich žiakov do tejto súťaže. Ich úlohou bolo  naštudovať si edukačný materiál a následne svoje vedomosti overiť v online teste.

          • Virtuálna škola

          • V rámci projektu Rozvoj čitateľskej, matematickej, prírodovednej a finančnej gramotnosti na Gymnáziu Stropkov sme sa zapojili do projektu Virtuálna škola na zlepšenie finančnej gramotnosti žiakov. Pomocou mobilnej aplikácie VR Generation sme si pozreli edukatívnu časť rozdelenú do siedmich kapitol, v ktorých boli zhrnuté základné pravidlá rozumného hospodárenia s financiami a na záver je pre študentov pripravený krátky test. 

          • Finančná sloboda

          • V rámci projektu Rozvoj čitateľskej, matematickej, prírodovednej a finančnej gramotnosti na Gymnáziu Stropkov sme si zahrali interaktívnu stolovú hru Finančná sloboda na rozvoj finančnej gramotnosti s možnosťou aplikovania poznatkov v reálnych životných situáciách.