• DEŇ UČITEĽOV - 28.marec 2023

          • Na Slovensku oslavujeme Deň učiteľov od roku 1955. 28. marec pritom nie je náhodný. V tento deň si totiž pripomíname výročie narodenia Jana Amosa Komenského. Pri príležitosti tohto sviatku sme si pre našich profesorov pripravili milé a zároveň praktické prekvapenie. Deň učiteľov je významný deň v školskej spoločnosti, lebo si pripomíname prácu všetkých pedagogických pracovníkov, ktorých úlohou je formovať osobnosti mladých ľudí. Učiteľské povolanie je náročné, ale príťažlivé, lebo dáva každému jedincovi spoločnosti nové poznatky, informácie, pretvára ich v pevné vedomosti, návyky i praktické zručnosti. Lekár, športovec, robotník, inžinier vďačí svojmu učiteľovi za prvé písmeno, číslicu, ale i za ďalšie rozvíjanie talentu, za svoje miesto v živote a spoločnosti. Rovnako by sme sa aj my, v mene všetkých vašich žiakov, chceli poďakovať za všetko, čo pre nás študentov robíte. ĎAKUJEME!

            Váš školský parlament

          • INFORMÁCIE K PRIJÍMACIEMU KONANIU V ŠKOLSKOM ROKU 2023/2024

          • Pre školský rok 2023/2024 je možné do 1. ročníka na Gymnáziu v Stropkove prijať 34 žiakov.

             

            Dôležité informácie pre prijímanie na vzdelávanie v stredných školách podľa § 63 a § 65 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v súlade s pokynmi MŠVVaŠ SR:

             

            • Termín prijímacej skúšky: 4. máj 2023 (1. termín), 9. máj 2023 (2. termín)
            • Forma skúšky: písomná
            • Profilové predmety: slovenský jazyk a literatúra, matematika

             

            V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať na +421 904 688 956

          • BLAHOŽELÁME  

          • Dňa 23.3.2023 sa v Prešove na Prešovskej univerzite konalo krajské kolo geografickej olympiády  V kategórii Z súťažilo 68 žiakov a Kristián Prokopič z III.A obsadil krásne 4.miesto  Ďakujeme aj všetkým žiakom, ktorí sa 17.2.2023 aktívne zapojili do školského kola GO a Adamovi Drotárovi z II.B a Simone Sejkovej z III. B. za reprezentáciu škôly na krajskom kole.

          • Stropkovskí gymnazisti v Európskom parlamente

          • Keby nám niekto pred pár mesiacmi povedal, že sa ocitneme na mieste, v ktorom pracujú hlavy politicky silných štátov, tak by sme sa asi poriadne ironicky zasmiali. No splnili sa slová istého múdreho človeka: ,,Čakaj nečakané”. Ako odmenu za najlepšie napísané eseje, ktoré opisovali Európsku úniu očami študentov, sme sa my, skupinka štyroch gymnazistov, ocitli na zozname hostí pani europoslankyne Mgr. Miriam Lexmann. Táto jedinečná možnosť nám ukázala Európsku úniu a ľudí podieľajúcich sa na jej fungovaní v úplne inom svetle.  No nepredbiehajme. 

             

                        Naša cesta začala v nedeľu v Prešove. Prázdne sedadlá autobusu sa postupne začali zapĺňať ďalšími pozvanými a my sme dostali príležitosť spoznať nových ľudí všetkých vekových kategórií.

             

                        Po absolvovaní nekonečnej cesty nás čakala prechádzka ulicami jedného z najkrajších francúzskych miest na ľavom brehu Rýna - Štrasburgu. Dokonca aj počasie bolo na našej strane. Príjemný vánok a jarné slnko vytvorili neopísateľnú atmosféru. Zážitkom vyrážajúcim dych bola návšteva katedrály Notre-Dame a výstup na jej vežu. Na vrchu sa nechali očariť výhľadom na toto mesto snov. Poetickým momentom bola aj pauza pri po obednej káve v historickej časti Petit France s celosvetovo známymi hrazdenými domami zo 17.storočia. Tento moment nám spríjemnila príjemná melódia vychádzajúca z hracej skrinky pouličného speváka.

             

                        Keď sa náš čas v meste naplnil, presunuli sme sa do hotela, vzdialeného len pár kilometrov od Štrasburgu. Úžasné nebolo len ubytovanie ale aj večera, ktorú sme si mohli vychutnať v spoločnosti pani europoslankyne Mgr. Miriam Lexmann, aj predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa Mgr. Jerguša Sivoša, PhD.. Počas nej sme mohli počuť autentické svedectvá zasvätených bratov a sestier, ktorí boli účastníci Sviečkovej manifestácie v roku 1988. 

             

                        Druhý deň nášho pobytu bol poriadne nabitý. Hneď po raňajkách sme sa presunuli do historického múzea, kde sme sa dozvedeli o francúzskych dejinách aj samotnom meste. Zo zaujímavosti vyberáme mená osobností, ktorých časť života bola spätá so Štrasburgom, ako Johann Gutenberg, vynálezca kníhtlače, skladateľ a hudobník W. A. Mozarta či mikrobiológ Louis Pasteur.  Potom nás čakala poznávacia plavba loďou. Plavba kanálmi rieky Ill nám ukázala Štrasburg z úplne inej perspektívy. Následne sme sa presunuli na hlavný bod nášho zájazdu. Bola to návšteva Európskeho parlamentu. Pri pohľade na obrovskú prekreslenú budovu asi každému z nás padla sánka. Po úspešnom prejdení kontroly nás čakala prehliadka luxusných priestoroch tejto budovy. Dostali sme sa dokonca aj do rokovacej sály, v ktorej práve prebiehalo rokovanie. Zúčastnili sme aj vernisáže výstavy na počesť Sviečkovej manifestácie. Spomienkový program pri príležitosti 35.výročia tejto historickej udalosti bol vyvrcholením programu našej návštevy. Vernisáž bola pretkaná príhovormi europoslancov a politikov rôznych krajín. Neskôr sme si mohli vypočuť aj krásne piesne mníchov, ktorí boli priamo účastní tejto udalosti. Tiež sme si prečítali fakty o prípravách aj priebehu manifestácie, ktorá bola predzvesťou pádu komunizmu. Bol to veľmi príjemný čas aj vďaka voľnej diskusii, ktorú sme mohli viesť s pani poslankyňou aj pánom predsedom ÚPN. Dokonca sme dostali ponuku usporiadať výstavu v priestoroch našej školy alebo mesta. Nepochybujeme, že pre každého z nás to bol výlet, na ktorý budeme ešte dlho spomínať.

             

                        Aj touto cestou by sme sa chceli poďakovať pani europoslankyni Mgr. Miriam Lexmann, Ing. Matejovi Štefánikovi i našej pani riaditeľke za túto jedinečnú príležitosť, ktorá určite neprichádza každý deň. Ďakujeme aj pani profesorke Reiterovej za ochotu a starostlivosť počas exkurzie.

                       

                        Všetkým spolužiakom by sme radi odkázali, aby využívali ponuky, ktoré prichádzajú, lebo  môžu byť neuveriteľne obohacujúce a  priniesť nečakané prekvapenia.

             

             

             

             

            Angelika Marcinčáková, Klára Rusinková,

            Karolína Štofirová, Martin Madzin

            Gymnázium v Stropkove

          • Hodina deťom

          • Hodina deťom je celoročná verejná zbierka, ktorá už 23 rokov nepretržite podporuje projekty zamerané na pomoc deťom a mladým ľuďom v ohrození a rôznych krízových situáciách. Vo svojom 22. ročníku podporí organizácie pomáhajúce jednorodičovským rodinám, rovnako ako aj individuálnych príjemcov z radov samoživiteľov.

            Dnes, 21.marca, sa aj naši študenti zapojili ako dobrovoľníci do tejto zbierky a mohli ste ich vidieť v uliciach nášho mesta.

            Dovoľte sa nám v mene Gymnázia v Stropkove a celého programu Hodina deťom  poďakovať za Vašu účasť na zbierke, za Vašu ochotu pomáhať a za to, že spoločne podáme pomocnú ruku tým deťom, ktoré ju naozaj potrebujú.

             

                                                                                                      Mgr. Gabriela Homoľová, koordinátorka zbierky na škole

          • Je naozaj maturita formalita?

          • Maturita je jedna z najdôležitejších skúšok v našom živote. Je to vraj akási skúška dospelosti. Tieto, ale aj iné podobné múdrosti sme počuli neraz už od detstva a, samozrejme, brali sme ich brali na ľahkú váhu.

                        Keď som začala štúdium na gymnáziu, hovorila som si: „Do maturít je ešte poriadne ďaleko.“ Vôbec som netušila, čo život môže za tieto krásne stredoškolské časy priniesť a ako rýchlo ubehnú. Učitelia vždy hovorili: „Ani nebudete vedieť ako a už budete maturovať.“ Áno, každý z nás sa na tom v prvom ročníku viac-menej zabával. Nechápavý úsmev nám definitívne zmizol z tváre v septembri vo štvrtom ročníku, hneď po vypísaní prihlášok na maturitnú skúšku. Samozrejme, že s prípravou začíname už v prvom ročníku, aby sme dosiahli čo najlepšie výsledky. Nikto z nás však  netušil, že vo svete prepukne epidémia a naše brány gymnázia ostanú takmer na rok a pol zatvorené. Prešli sme na dištančnú formu vzdelávania, ktorá nás naučila perfektne využívať možnosti moderných technológií, ale, bohužiaľ,  aj tak trochu podvádzať. Keby som povedala, že pandémia nám nič nezobrala, klamala by som vám. Táto nová pliaga nás ukrátila o mnohé nezabudnuteľné spoločné chvíle so spolužiakmi, ale aj rovnicami, vzorcami, kyselinami…

                        Ale späť k našej skúške. Viem, neboli sme jediní. Tak ako sme v utorkové ráno kráčali ku škole zvládnuť prvú zo skúšok dospelosti, tak na Slovensku kráčalo ďalších viac ako 41 000 maturantov s tým istým zámerom. Pohľad na nás bol určite potešujúci. Z dievčat sa stali atraktívne dospelé slečny v lodičkách a z našich chlapcov akoby mávnutím čarovného prútika dospelí chlapci v oblekoch. Atmosféra na chodbe bola príjemná, ani som nevedela, že ideme písať nejakú skúšku, skôr mi to prišlo ako nejaký „testík“, ibaže trochu slávnostnejší. Stres cítila väčšina z nás až keď prišiel administrátor do triedy, rozdal tlačivá a povedal potrebné inštrukcie. Keď sme otvorili test, už nám veru celkom zmizol úsmev z tváre. Aby toho nebolo málo, celej skúške dodávala naozaj vážnu atmosféru aj školská inšpekcia, ktorá sa prišla presvedčiť, akí sme šikovní. V dopoludňajších hodinách sme absolvovali test zo slovenského jazyka a literatúry a poobede prišiel čas na slohy. Veru, nie jeden z nás hľadel ako vyoraná myš, keď uvidel témy :-)

                        Streda prebiehala podobne. Každý bol plný očakávaní, čo si pre nás tentokrát pripravili múdri ľudkovia z NUCEMu (inštitúcia, ktorá vytvára maturitné testy). Prekvapili nás viac, ako sme čakali, a poriadne nás vytrápili celé dopoludnie s testom z anglického jazyka, ktorý je rozdelený na 3 časti: posluch – gramatická časť – čítanie s porozumením. Opäť sme museli nasadiť vážnu tvár a maximálne sa skoncentrovať, aby bol výsledok čo najlepší. Po 13 hodine sme sa pustili do písania eseje o prírode a agroturistike. Tým sa, pre mnohých z nás, maturitný týždeň skončil a väčšina štvrtákov si mohla s úľavou vydýchnuť.

                        Avšak tí, ktorí si vybrali ako jeden z maturitných predmetov aj matematiku, pokračovali ešte vo štvrtok. Napísali sme si dlhý test pozostávajúci z 30 úloh,  ktorý dal, samozrejme, tiež poriadne zabrať.   

                        Pravdupovediac, nie jeden z nás bol poriadne vyčerpaný a vystresovaný z týchto najnáročnejších dní v našom doterajšom živote. Veríme, že sme maturitu absolvovali všetci úspešne. Oficiálne výsledky sa však dozvieme až v máji. Dovtedy sa budeme ďalej poctivo pripravovať na ústnu časť maturitnej skúšky. Až po nej budeme držať v rukách maturitné vysvedčenie, tentoraz so spokojným úsmevom na tvári.

                        Reči typu “ maturita formalita “ určite nie sú na správnom mieste, aspoň z môjho pohľadu. Chce to poriadne nervy a drinu počas celého štúdia. Možno to tak bolo za vašich čias. U nás to tak už dávno nie je :-)

             

            Klaudia Hanaková

            Gymnázium v Stropkove

          • Oznam

          • Riaditeľka Gymnázia, Konštantínova 1751/64, Stropkov v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov

            udeľuje žiakom II.A a II.B riaditeľské voľno

            15. marca 2023 (streda).

             

            V uvedený deň nebude žiakom poskytnutá strava.

            Vyučovanie bude pokračovať 16. 3. 2023 (štvrtok).

             

                                                                                                                            Mgr. Eva Paňková, riaditeľka školy

          • Oznam

          • Riaditeľka Gymnázia, Konštantínova 1751/64, Stropkov v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov

            udeľuje žiakom I.A  riaditeľské voľno

            14. marca 2023 (utorok).

             

            V uvedený deň nebude žiakom poskytnutá strava.

            Vyučovanie bude pokračovať 15. 3. 2023 (streda).

             

                                                                                                                            Mgr. Eva Paňková, riaditeľka školy

          • Gymnazisti na Zvieracej farme alebo angličtina inak

          • Deň 3. marec 2023 sa študenti III.A, III.B a niektorí druháci rozhodli stráviť na Zvieracej farme. Samozrejme, nešlo o pozorovanie zvierat na farme, ale o návštevu divadelného predstavenia v podaní TNT Theatre, hercov ktorých rodným jazykom je angličtina. Divadelné spracovanie vyžadovalo pozornosť študentov, keďže každý z 5 hercov stvárňoval viac postáv. Dej bol dynamický s častými zmenami kulís na scéne. Zvieracia farma je politickou satirou na revolúciu, ktorá sa vymkla z rúk. Z nádherných ideálov revolúcie sa postupne stáva nočná mora. Prasce sa zmocnili koryta, a teda aj vlády, postupne si začali prispôsobovať zákony a legendárny slogan "Všetky zvieratá sú si rovné" sa čoskoro mení na "Všetky zvieratá sú si rovné, ale niektoré sú si rovnejšie".

            Hlavný cieľ: počúvanie angličtiny s porozumením bol splnený. Bolo to predstavenie, ktoré prinútilo študentov zamyslieť sa a po predstavení ešte diskutovali o tom, čo videli. Bonusom pre študentov bolo nádherné počasie a prechádzka po historickom centre Košíc.

             

            PhDr. Tatiana Belovežčíková

            učiteľka angličtiny

          • Hosť z Londýna na Gymnáziu v Stropkove

          • Februárový pondelok bol pre niekoho deň ako každý iný. Pre nás, maturantov, bol však o čosi výnimočnejší . Ráno sme písali generálku písomnej časti maturitného testu zo slovenského jazyka . Veru, nie jedného z nás rozbolelo brucho, ale aj hlava nad niektorými komplikovanými otázkami.

            O odbúranie stresu sa po ťažkých testoch pokúsila naša triedna učiteľka Mgr. Renáta Madzinová, ktorá k nám pozvala netradičného zahraničného hosťa. Bol ním mladý muž s netradičným menom Juan z Anglicka. Hneď na prvý pohľad vyzeral „cudzokrajne“ – tmavšia pokožka, dlhšie vlnité čierne vlasy. Dozvedeli sme sa, že korene jeho rodiny sú v Španielsku, ale vyrastal v New Yorku. Pracovne pôsobil na Miami, kde sa spoznal so svojou terajšou manželkou, Slovenkou. Po svadbe sa dohodli na spoločnom bývaní v Londýne, kde mala jeho manželka prácu. Momentálne tam spolu vychovávajú dcérku. Áno, tento príbeh znie ako z telenovely, ale opisuje skutočnú realitu.

            Juan nám porozprával o svojej práci v IT sektore, ako začínal tvoriť prvé webové stránky a akú obrovskú výhodu má, pretože prácu môže vykonávať prakticky zovšadiaľ. Zaujímavé bolo aj rozprávanie o tom, čo si predstavil, keď prvýkrát počul o Slovensku a ako sa zoznámil so svokrovcami. Myslel si, že sme Československo a že ešte patríme k nerozvinutým socialistickým krajinám. Po príchode na Slovensko však úplne zmenil názor.  Okrem iného je skutočné očarený slovenskou kuchyňou a najviac ho prekvapuje, že väčšina našich potravín je „bio“. Pokúsil sa nám bližšie priblížiť, ako to funguje v ich domácnosti s temperamentnou Slovenkou a pokojným Španielom. Dal nám dokonca jednu obrovskú radu do života. Najlepšie je vybrať si takú vysokú školu, ktorá nás bude baviť, keďže následne zamestnanie vo vyštudovanom odbore nás bude živiť do konca života. Povedal to z vlastnej skúsenosti, keďže vyštudoval ekonómiu, ktorej sa vôbec nevenuje.

            Je potrebné pripomenúť, že celá beseda, privítanie, otázky i odpovede prebiehala v angličtine, čo pre nás, štvrtákov, bola tiež dobrá príprava na maturitu. Zaujímalo nás napríklad aj to, ako vyzerá školská dochádza v USA. Dokonca sme sa dozvedeli, že za naše pomôcky  vo forme ťaháku pri písomkách či vážnych potýčkach medzi študentami hrozí na amerických školách vylúčenie. Mnohé zaujímavosti sme sa dozvedeli aj pri porovnaní zdravotného systému v USA a Anglicku.

            Taktiež sme boli zvedaví, aké slová vie povedať. Samozrejme, že ovláda „ďakujem“ a „prosím“. Ani nás veľmi neprekvapilo, že ovláda aj výraz „pivo“, veď to patrí k východu. Porozprával nám o jeho láske k športu, o záľube v šoférovaní a ešte mnohých iných zaujímavostiach.

            Zahraničného hosťa nám p. učiteľka Madzinová pozvala najmä kvôli maturitnej téme Multikultúrna spoločnosť. Keďže Juan pochádza z New Yorku, vyrastal v takej spoločnosti, a preto nám ponúkol originálny a autentický pohľad. Navyše má manželku z inej krajiny a býva v metropolitnom meste. Jeho skúsenosti, zážitky a pohľad na svet bol pre nás netradičný, obohacujúci a veľmi prínosný.

            Dúfame, že Juan nás príde navštíviť aj o rok a povie nám opäť nejaké nové slovenské slovíčka :)

            Klaudia Hanaková

            Gymnázium v Stropkove

          • Poznáme TOP EXPERTOV súťaže EXPERT GENIALITY SHOW

          • Výsledky  celoslovenskej súťaže EXPERT geniality show, v ktorej majú žiaci šancu ukázať svoje kvality, niečo nové sa naučiť, získať titul EXPERT a tiež zaujímavú cenu sú už známe. Súťažili sme v dvoch kategóriách EXPERT G12 pre žiakov 1. a 2. ročníka a EXPERT G34 pre žiakov 3. a 4. ročníka. Celkovo sa do súťaže zapojilo 17 študentov. Výsledky súťaže vyhodnotené v rámci celého Slovenka sme dostali koncom februára a veľmi nás potešili. Titul TOP EXPERT získali 4 študenti - R. Front, Š. Fatľa, M. Keselicová - II. A  a   K. Prokopič - III. A. R. Frontovi sa podarilo umiestniť na výbornom 15. mieste, za čo bol odmenený aj vecnými cenami. Všetci zúčastnení dostali účastnícky diplom a pero. Súťažiacim ešte raz srdečne blahoželáme a veríme, že aj na budúci školský rok budú mať chuť opäť si zasúťažiť.

            Výsledky súťaže si môžete pozrieť na  výsledkovej listine.

          • Postup gymnazistu Martina Madzina na celoslovenské finále olympiády v informatike

          • Predmetové olympiády sú pre všetkých žiakov a učiteľov veľkou výzvou, pretože úlohy vždy presahujú rámec školského učiva. Olympiáda v informatike má svoje špecifiká a zvládnuť náročnosť jej úloh si vyžaduje roky poctivej práce a mesiace počítania algoritmických úloh. Nie každý žiak je odhodlaný venovať sa tak intenzívne samoštúdiu, rôznym typom zadaných úloh a programovaniu.

                        Teraz prišiel čas, kedy sa naše gymnázium môže pochváliť doposiaľ najväčšími úspechmi.

                        Tohtoročná olympiáda začala domácim kolom, ktoré trvalo jeden mesiac. Účastníci mali riešiť úlohy na programovanie alebo úlohy s textovým popisom riešenia. Na základe výsledkov domáceho kola sa náš študent Martin Madzin (III.A) umiestnil na zdieľanom 1. mieste, pričom sa poradie nevytvorilo podľa krajov, ale v rámci celého Slovenska.

                        Nasledovala Martinova účasť na krajskom kole v Prešove. Súťažiaci mali počas 4 hodín za úlohu napísať textové riešenia úloh a programy. V celkovom výsledku v kategórii A skončil Martin na zdieľanom 1. mieste v rámci kraja a na zdieľanom 9. mieste v rámci celého Slovenska. Takýto úspech je výnimočný a sme radi, že Martin Madzin mimoriadne úspešne reprezentoval našu školu.

                        Úspešní riešitelia krajského kola olympiády v informatike sú na slovenských univerzitách na vysokoškolské štúdium spravidla prijímaní bez prijímacích pohovorov. Najlepší riešitelia navyše získavajú možnosť zúčastniť sa medzinárodných prípravných sústredení a reprezentovať Slovensko na medzinárodných programátorských súťažiach.

                        Univerzita Komenského v týchto dňoch poslala Martinovi Madzinovi dekanský list. Oznamuje mu, že na základe úspešného umiestnenia v tohtoročnej olympiáde v informatike je prijatý na vysokoškolské štúdium na Fakultu matematiky, fyziky a informatiky UK a zároveň je mu udelené jednorazové štipendium.

                        Sme radi, že usilovná dlhodobá práca nášho študenta priniesla výnimočné ovocie. Veríme, že takýto úspech môže byť inšpiráciou aj pre iných žiakov v rôznych oblastiach ich záujmov.

                        Srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov na celoslovenskom finále olympiády!

            Gymnázium v Stropkove