• Školský šachový turnaj

          • Po mnohých a mnohých rokoch sa v piatok, 24.2.2023, uskutočnil školský šachový turnaj. Spolu 18 šachistiek a šachistov súťažilo turnajovým spôsobom o titul najlepšej - najlepšieho šachistky - šachistu školy. V športovej atmosfére (pozri fotografie), pod dohľadom hlavného rozhodcu Eda Paňka, prebehlo šesť kôl po odohratí ktorých zišli nasledovné výsledky:

            V kategórii dievčat:

            1. Nika Kopčáková, IV.A
            2. Daniela Gajdošíková, II.B
            3. Claudya Amy Cichá, IV.A

            V kategórii chlapcov:

            1. Jozef Sasarák, III.A
            2. Jozef Petruňko, I.A
            3. Lukáš Milan Ivančo, III.A

             

            Zvlášť potešujúca bola príjemná atmosféra celého turnaja a to napriek piatkovému poobedňajšiemu termínu. Špeciálne poďakovanie patrí  nášmu bývalému žiakovi, Edovi Paňkovi, ktorý vo svojom voľnom čase významne pomohol pri organizovaní turnaja a nezíštne zapožičal z miestneho šachového klubu aj všetko potrebné vybavenie (šachovnice, hodinky, aplikáciu na riadenie turnaja, ... )

          • O mesiac vo francúzskom Štrasburgu

          • Po dvoch pandemických rokoch opäť začíname cestovať. Ako prví sa na zahraničnú cestu vydajú víťazi súťaže o NAJ esej na tému: Čo pre mňa znamená Európska únia?  S touto ponukou k nám zavítal náš bývalý žiak Ing. Matej Štefánik v rámci besedy na našej škole v decembri 2022. Zahraničný pobyt od 12. do 16. marca 2023 venovala europoslankyňa Mgr. Miriam LEXMANN.

            Ďakujeme a tešíme sa na nové nezabudnuteľné zážitky.

          • Aj my súčasťou celoslovenskej kampane Valentínska kvapka krvi

          • Oslava dňa svätého Valentína môže mať naozaj rôzne podoby. Naši gymnazisti ho spojili so šľachetným činom, darovaním 4,5 litra krvi. Ďakujeme personálu HTO vo Svidníku za krásny zážitok ako pre prvodarcov, tak aj tých, ktorí sa radi vracajú.

          • Naši gymnazisti opäť úspešní v olympiáde kritického myslenia

          • Celá moderná spoločnosť zaplavená nadmierou informácií volá po nevyhnutnosti kritického myslenia. Všetci potrebujeme rozlíšiť dôveryhodné a nedôveryhodné informácie, ako aj to, aký zámer sledujú osoby a médiá, ktoré nám ich ponúkajú. Naši žiaci sú v rámci vzdelávania taktiež vedení k týmto zručnostiam.

                       V tomto školskom roku sa naši gymnazisti opäť zapojili do školského kola olympiády kritického myslenia. Súťaž pozostáva z 2 častí. Je potrebné úspešne zvládnuť náročný online test a tiež napísať správne argumenty na zadanú tézu. Náročnosť úloh je rozlíšená v 2 kategóriách – 1.-2. ročník a 3.-4. ročník. Zároveň je stanovený počet bodov, kedy je súťažiaci považovaný za úspešného riešiteľa olympiády.

                        S radosťou môžeme oznámiť, že všetci naši zapojení študenti boli úspešní v školskom kole olympiády, a preto postupujú do krajského kola, ktoré sa bude konať v marci.

             

            Výsledky školského kola:

             

            kategória 1:

            1. miesto Kamila Bandiová, II.B

            2. miesto Matej Cigan, II.B

            3. miesto Adam Drotár, II.B

             

            kategória 2:

            1. miesto Martin Madzin, III.A

            2. miesto Bianka Obšajsníková, IV.B

            3. miesto Matúš Semančík, IV.B

             

            ďalší úspešní riešitelia:

            Sára Siváková, III.A

            Laura Calková, III.A

            Pavol Bobak, IV.B

             

                        Všetkým súťažiacim blahoželáme a prejem veľa úspechov na krajskom kole!

             

             

            Mgr. Renáta Madzinová

            vedúca predmetovej komisie

          • Metodický deň učiteľov slovenského jazyka a literatúry

          • Pomaly sa blíži čas, kedy tohtoroční deviataci a ich rodičia zvážia výber vhodnej strednej školy a podajú prihlášky. Aj z tohto dôvodu sme v minulom týždni zorganizovali spoločné metodické posedenie slovenčinárov Gymnázia v Stropkove a základných škôl v meste.

                        Na stretnutí sme sa vzájomne obohatili, inšpirovali, vymenili si skúsenosti, rozanalyzovali minuloročný test z prijímačiek a prediskutovali aktuálny stav vedomostí žiakov. Naším cieľom bolo napomôcť čo najlepšej príprave budúcich prvákov na úspešné vykonanie prijímacieho testu.

             

                        Veríme, že spoločné pracovné stretnutie všetkých odborne i ľudsky obohatilo.

             

            Mgr. Renáta Madzinová

            vedúca predmetovej komisie

          • Super výlet so super študentami

          • Vďaka mestu Stropkov a jeho primátorovi JUDr. Ondrejovi Brendzovi sme 9. 2. 2023 zašili super výlet so super študentami na Dni otvorených dverí Strojníckej fakulty STU v Bratislave. Mali sme možnosť nielen vidieť, ale aj povoziť sa na prvom vodíkovom minibuse v Európe, vypočuť si prednášku o startupe, ktorý vyvíja štvornohého autonómneho robota, prejsť sa po zaujímavých laboratóriách a zúčastniť sa zábavných workshopov o robotike, inováciách a smart mobilite. Ešte raz ďakujeme.

          • Metodický deň učiteľov matematiky

          • Každoročne pred prijímacími skúškami na stredné školy sa učitelia matematiky na Gymnáziu v Stropkove stretávajú s učiteľmi matematematiky ZŠ v meste a okolí. Aj v tomto školskom roku v utorok 7. 2. 2023 sme ich radi privítali, aby sme si vzájomne vymenili skúsenosti a prediskutovali problémy súvisiace s vyučovaním matematiky žiakov na základných školách. Hlavnou témou nášho spoločného stretnutia bola príprava žiakov na prijímacie skúšky z matematiky a rozbor problémových úloh z testu z minulého školského roka.

            Veríme, že toto pracovné stretnutie bolo pre všetkých zúčastnených učiteľov nielen príjemné, ale aj prínosné. Ďakujeme všetkým učiteľom za ich ochotu a čas a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu s nimi.

                                                                                                                                  Mgr. M. Sahajdová, vedúca PK

          • Stropkovskí gymnazisti otvorili plesovú sezónu v meste

          • Asi máloktorý študent by sníval o tom, že bude dobrovoľne zdieľať tanečný parket s učiteľmi. Nuž, opak je pravdou a vďaka jedenástemu ročníku Študentského plesu Gymnázia v Stropkove sme sa mohli presvedčiť o tom, že mnohí z nich vytvárajú tanečné kreácie ešte lepšie ako my. Skvelá hudba, možnosť spoločne sa zabávať na jednom parkete aj s našimi učiteľmi a radostne rozžiarené tváre našich spolužiakov vytvorili nezabudnuteľnú atmosféru.

                        Spomíname si na čas rozpačitého rozhodovania. Mnohí z nás boli plní pochybností spôsobených dvojročnou prestávkou kvôli pandémii, ktorá zapríčinila, že väčšina študentov na našej škole ešte nezažila skutočnú plesovú atmosféru. Myslím, že zvedavosť ukrytá za všetkými pochybnosťami nás všetkých priviedla k tomu, aby sme si zakúpili lístok. A nielen to. Rozprávanie našich profesorov a profesoriek o príhodách a samotnej atmosfére minulých ročníkov a ich nadšená propagácia dopomohli k tomu, aby sa naplnili miestnosti hotela Ondava 110 zvedavými gymnazistami. Dievčatá zrazu zistili, že na škole máme mnohých fešákov, ktorí sa celé tie roky skrývali pod mikinami. A nie jedny chlapčenské oči okúzlil pohľad na spolužiačky, z ktorých sa stali hotové princezné.

                        Slávnosť odštartoval príhovor našej pani riaditeľky Mgr. Evy Paňkovej, po ktorom nám skupinka tanečníkov z našej školy zatancovala úvodný valčík, ktorým nás všetkých ohúrili. Netušili sme, že naši spolužiaci sú schopní takých ladných tanečných kreácií. Ďakujeme za to ZUŠ F. Veselého, ktorá nám poskytla odborné vedenie pána Vaňugu, a aj preto tanečné vystúpenie spolužiakov už od začiatku navodilo dôstojnú a noblesnú atmosféru, ktorá je s každým plesom spojená.

                        To nebola jediná vec, ktorá nás prekvapila. Zistenie, že mnoho našich učiteľov sa vie na parkete hýbať ďaleko lepšie ako my, úplne obrátilo náš pohľad na staršiu generáciu. 

                        Nesmieme preskočiť ani predstavenie hostí – raperov, bývalých študentov gymnázia, Bendera a Arzena, ktorí nám svojou tvorbou a talentom spestrili večerný program. Aby sme nevraveli len o tanci a hudbe, najnapínavejším bodom nášho večera bola tombola. Vďaka štedrým sponzorom sa do nej dostalo množstvo cien ako kávovar, slúchadlá, kozmetické balíčky, poukážky, darčekové koše a mnohé iné… Verte, že každý výherca tomboly odišiel s pocitom vďačnosti, ale i pevným rozhodnutím prísť aj na budúci rok.

                        Aj keď si viacerí z nás namiesto výhry odniesli domov otlaky na nohách spôsobené poriadnou zábavou a celovečerným tancom, nenájdeme osobu, ktorej by to prekážalo. Nijaká školská akcia nedokáže takto rozhýbať a zároveň zjednotiť kolektív ako ples. Aj tento ročník bol toho dôkazom.

                        Aj touto cestou by sme sa chceli poďakovať pedagogickému zboru, rodičom, žiakom a všetkým štedrým sponzorom, ktorí sa podieľali na organizácii, za možnosť prežiť nezabudnuteľné chvíle. Vďačnosť patrí aj nášmu rodičovskému združeniu, ktoré finančne podporilo celú akciu, a preto sa plesu mohlo zúčastniť väčšie množstvo študentov.

                        Na záver túžime pripomenúť ešte jeden mimoriadne dôležitý uhol pohľadu. Väčšina z nás prežila v tento slávnostný večer prvý ples vo svojom živote. A na prvé veci sa nezabúda.

             

            študentky III.B Gymnázia v Stropkove

          • Organizátori 11.študentského plesu Gymnázia v Stropkove ďakujú za pomoc a spoluprácu týmto sponzorom

          • JUDr. Ondrej Brendza, primátor mesta Stropkov; Ing. Dušan Lukáč; Rodičovské združenie Gymnázia v Stropkove; Ing. Július Zakovič; pani Eva Prokopovičová, Cukráreň Amfora; Ing. Katarína Cichá; Ing. Michal Demjan; Papiernictvo a drogéria – pán Jozef Staško; Matrix Bar; Audio-video centrum, Ing. Peter Durkaj; Radko Kmiť, Nábytok Kmiť, s.r.o.; Antéria, pani Valéria Dzurjaninová; Mgr. Henrieta Šoltýsová Vysokajová, Svet muža – Svet ženy; MUDr. Eva Prusáková; MUDr. Tatiana Jánošíková; Kvetinárstvo Orchidea, pani Zuzana Michrinová; FASHION AREA, Stropkov, pani Jana Burcáková; Kvetinárstvo Amaryllis, pani Jozefína Olčáková; Coltsun-Consult Stropkov; Medjalen, s.r.o.; Bowling, Pizza & Bar; ADOS Stropkov; Kníhkupectvo Hviezdoslav, pán Jozef Glinský; Kaderníctvo Havaj; DALEX, s.r.o.; Marhaba, s.r.o.; Steak House u mamy, Tisinec; Kadernícky salón BONADEA, pani Katarína Škublíková; Kaviarnička Stropkov; pán Slavomír Rapáč; pán Ján Cigan; pani Tatiana Glusová a pani Silvia Olčáková; pani Viktória Čaklošová; pani Katarína Pšárová; Mgr. Maroš Klika, Špajza Inak; Pekáreň Šandal; PharmDr. Tibor Ščešňák; PharmDr. Ingrid Čengerová Spišáková; pani Simona Komišáková; pani Eva Bajcurová Andrejovská; pani Lenka Zozuľáková Poláková; Alexandra Šeršeňová; Týždenník Spektrum; Mgr. Jaromír Zachar; Mgr. Ľuboš Reiter; Mgr. Eva Paňková; Mgr. Maroš Šturák; Mgr. Gabriela Olčáková.