• 15.12.2022 - DNES NA RAŇAJKÁCH A NA KONFERENCII S NAŠOU MLÁDEŽOU

          • 🤝Dnešné predpoludnie som strávil s našimi mladými z kraja.

            ➡️Najprv som si dal tradičné raňajky s členmi školských parlamentov a Radou mládeže Prešovského kraja, s ktorou spolupracujeme na mnohých zaujímavých grantoch, ktoré posúvajú naše stredné školy vpred, zatraktívňujú ich a dávajú priestor mládeži ukázať svoju kreativitu, talent a zručnosti.

            🙏Teším sa, že sú naši mladí aktívni a zaujímajú sa o svoje okolie a o to, ako zlepšiť chod svojich škôl a že sa neboja vyjadriť svoj názor. Áno, je dôležité, aby o nich bolo počuť ešte viac a aby sa myslelo aj na problémy a potreby mládeže.

            ➡️Potvrdili sme si to aj na neskoršej konferencii, kde sme spoločne diskutovali o fungovaní školských parlamentov, o tom, ako inšpirovať ich členov k ďalšej činnosti, ale aj motivovať ďalších mladých, aby boli súčasťou verejných vecí.

            Takýchto odvážnych a aktívnych mladých ľudí náš kraj potrebuje.👏

             

            ...takto opísal stretnutie zástupcov Školských parlamentov pán župan Milan Majerský.

            Konferencie sa zúčastnili aj naše študentky: Rebecca Dzurjová- predsedníčka ŠP, Anna Mária Harajdová a Sára Siváková, ktoré prezentovali projekt „Srdce pre seniorov“, ktorý naši dobrovoľníci realizovali minulý školský rok pod vedením p.u.V.Senajovej.

          • Výsledky súťaže FINNKVÍZ

          • Všetci piati študenti, ktorí sa zapojili do súťaže v oblasti rozvoja finančnej gramotnosti, sa stali úspešnými riešiteľmi v rámci Prešovského kraja. Za svoje úsilie boli odmení diplomom a malým darčekom. Ešte raz ďakujeme a BLAHOŽELÁME!

          • SRDCE NA DLANI

          • Dňa 5.12.2022 sa v historickej budove Divadla J. Záborského konalo slávnostné oceňovanie dobrovoľníkov v Prešovskom kraji v rámci podujatia krajské „SRDCE NA DLANI“, ktoré organizuje Prešovské dobrovoľnícke centrum. Nad podujatím prevzal záštitu predseda PSK Milan Majerský. Skupina študentov nášho gymnázia bola nominovaná v kategórii dobrovoľnícka skupina a získala osobité poďakovanie za nezištnú pomoc a dobrovoľnícke aktivity v Prešovskom kraji.

          • Kto pôjde do Bruselu?

          • ​Nie každý piatok musí vyzerať rovnako. Prvý decembrový piatok sme strávili 2 netradičné hodiny s bývalým žiakom gymnázia, Ing. Matejom Štefánikom. Pracuje na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, kde sa dodnes venuje európskej agende.

            ​Keďže v tomto roku je delegátom mladých ľudí do 30 rokov zo Slovenska v Kongrese miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy, prišiel nám priblížiť Európsku úniu tak, aby sme vedeli, ako  môžeme aktívne vstupovať do spoločenských záležitostí.

            ​V prvej časti stretnutia nám pán Štefánik priblížil oblasť európskych inštitúcií. V druhej časti sme mali možnosť vyjadriť svoj názor na chod nášho mesta my.

            ​Lákavou časťou bola najmä výzva napísať esej. Ktorým žiakom sa podarí vyhrať, výlet do Bruselu ich neminie.

            ​Toto stretnutie bolo pre nás všetkých inšpiratívne a výzvu s jasnou hlavou prijímame. Matejovi ďakujeme za pekne strávený čas.

                                       Nina Nemcova, IV.B

             

            ​Pre záujemcov ponúkame aj link na naše podujatie zverejnený na oficiálnych stránkach EU: https://youth.europa.eu/year-of-youth/activities/10936

          • EXPERT - geniality show - celoslovenská vedomostná súťaž pre žiakov 5. – 9. ročníka ZŠ a žiakov stredných škôl

          • Po dlhšom čase sme sa opäť ako škola zapojili do celoslovenskej vedomostnej súťaže Expert geniality show, ktorá sa konala 30. 11. 2022. Súťažiaci si v nej mohli vybrať z dvoch zaujímavých tém ako napr. Svetobežník, Mozgolamy, Od Dunaja k Tatrám, Góly, body, sekundy, Tajomstvá prírody alebo Do you speak English? Ich úlohou bolo zodpovedať na 25 otázok z každej témy v časovom limite 60 minút. Riešenie zaujímavých , ale aj zábavných úloh im pomohlo zväčšiť ich všeobecný prehľad z rôznych oblastí života. V každom žiakovi drieme Expert a tak všetci súťažiaci mohli ukázať svoje kvality, niečo nové sa naučiť a ak sa im zadarí, tak aj vyhrať zaujímavé ceny. Ďakujem všetkým súťažiacim za ich úsilie a RZŠ pri Gymnáziu v Stropkove za uhradenie štartovného, vďaka čomu sme  sa mohli zapojiť do tejto skvelej súťaže.

                                                                       Mgr. Sahajdová, školský koordinátor súťaže