• VÝZVA - V zdravom tele zdravý duch

          •    Obdobie karantény je náročne aj pre žiakov. Trávime veľa času sedením za obrazovkami a takmer vôbec sa nehýbeme, čo má vplyv na naše zdravie. Avšak, naša skvelá pani učiteľka  na nás nezabúda,  ako je u nej zvykom, znova prišla so skvelým nápadom!

            RNDr. Ľudmila Reiterová vymyslela v rámci preberanej témy z angličtiny „Zdravý životný štýl“  fitness výzvu  - A sound mind in a sound body, čiže v zdravom tele zdravý duch.  Cieľ  je veľmi jednoduchý – prejsť, prebehnúť alebo prebicyklovať čo najviac kilometrov a cestou virtuálne navštíviť zaujímavé miesta.

            Keďže má väčšina z nás v mobile aplikáciu, ktorá premerá prejdenú vzdialenosť, je veľmi jednoduché zistiť,  koľko kilometrov sme denne prešli. Do spoločnej skupiny si každý večer posielame naše skóre, sčítame kilometre, zistíme víťaza dňa a vyberieme destináciu, do ktorej sme sa na konci dňa presunuli.

            Zakrátko sa táto výzva stala medzinárodnou a už pár dni nám, žiakom septimy, idú oproti žiaci z 550 kilometrov vzdialených Świebodzic v Poľsku. Našim spoločným cieľom je virtuálne dôjsť až do New Yorku. Žiaci z II.A (virtuálne už v Taliansku) sa míľovými krokmi presúvajú za žiakmi v Santa Coloma de Queralt  pri Barcelone a potom spoločne do  New Yorku vzdialeného 7 700 km.

            Ak uvažujete o zapojení sa, ale denne neprejdete desiatky kilometrov, nezúfajte, poďte do toho! Do tejto výzvy sa môže zapojiť úplne každý – žiaci, aj učitelia. Je určená pre športovcov, bežcov, psičkárov, milovníkov prechádzok a tých, ktorých pohyb baví.

            Nezabúdajme na svoje zdravie, veľa sa hýbme a skúsme spraviť každý deň niečo pre seba.

            Veď predsa v zdravom tele zdravý duch!

                                                                                                                Nika a Martina Kopčákové, II.A a VII.SP

             

             

          • ÚSPECH NA OLYMPIÁDE V NEMECKOM JAZYKU

          • Dňa 20.januára 2021 sa uskutočnilo obvodné kolo Olympiády v nemeckom jazyku. Našu školu reprezentoval Samuel Sokol (III.A). Musel sa popasovať s online testom, ktorý zvládol a postúpil na krajské kolo.

             

            K dosiahnutému výsledku mu blahoželáme a držíme palce!!!

          • OZNAM

          • Vláda SR prijala Uznesenie č. 808, ktorým vyhlásila lockdown od 1. januára  do 24. januára 2021. Od 11. januára 2021 budú všetky školy pokračovať dištančným spôsobom výučby. Po ukončení lockdownu od 25. januára 2021 by mali prejsť na prezenčnú formu vzdelávania aj stredné školy, za podmienok pretestovania podľa vyhlášky ÚVZ SR. Aj z tohto dôvodu sa presunulo plošné pretestovanie z 8. – 10. januára 2021 na 22. – 24. januára 2021.

            Na stránke https://www.minedu.sk/navrat-do-skol-2021-aktualizovany-k-5-1-2021/ nájdete manuál „Návrat do škôl“

            Zároveň je potrebné zdôrazniť, že tieto podmienky sú predbežné a závisieť budú od vývoja situácie. Lokálne podmienky navyše môže zmeniť RÚVZ vo Svidníku.

            Minister školstva vydal rozhodnutie (4.1. 2021) upravujúce termíny testovania žiakov, prijímacieho konania na stredné školy a maturít. 

            Klasifikácia

            Termín na vyskúšanie a hodnotenie za prvý polrok sa môže predĺžiť do 31. marca 2021.

            Maturity

            Ruší sa externá časť maturitnej skúšky (test). Písomná forma internej časti (sloh) sa uskutoční v termíne od 12. apríla 2021. (presný termín určí minister do 31. marca). Ústna forma maturitnej skúšky  sa uskutoční v termínoch od 17.mája 2021. V prípade potreby môže prebiehať 2 týždne.

            Prijímacie konanie

            Prijímacie skúšky sa budú konať v prvom termíne 3. mája 2021 (podľa potreby aj 4. mája). V druhom termíne sa uskutočnia 10. mája 2021 (podľa potreby aj 11. mája). 

            PaedDr. Ivana Jecušková, riaditeľka školy

          • Krabica lásky

          • Viete koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok? Nuž, donedávna sme to nevedeli ani my. V tomto predvianočnom období sme sa pod vedením našej slovenčinárky zapojili do krásneho projektu, ktorého cieľom bolo obdarovať našich seniorov krabičkou plnou lásky. Podarilo sa nám zozbierať dokopy 38 krabíc a balíčkov, ktoré na Vianoce určite potešia seniorov z Nového domova v Stropkove. 

            PS: Prajeme Vám pokojné prežite Vianoc v kruhu Vašich najbližších.

            Maturanti Gymnázia v  Stropkove

          • Septima úspešná v medzinárodnom online projekte

          • „Služobne“ najstarší študenti na gymnáziu majú bohaté skúsenosti s účasťou na rôznych podujatiach, ktoré vyžadujú komunikáciu v angličtine. Podľa ich slov to pomáha vytvárať mosty medzi samotnými žiakmi v triede ako aj s rovesníkmi z iných zahraničných škôl. Okrem toho dochádza k zbližovaniu s inými kultúrami a v neposlednom rade prispieva k tvorivosti a zvedavosti žiakov.
                Septima bez zaváhania prijala výzvu zapojiť sa do jedinečného medzinárodného  online projektu VILLAGE CORNER na tému Zábavné fakty o našej krajine.  Počas lockdownu nám nový projekt prišiel veľmi vhod a pre veľký záujem sme vytvorili až dve družstvá.
                Podstatou oboch tímov bolo natočiť 7-minútovéúvideo prezentáciu a predstaviť Slovensko netradičným, ale príťažlivým spôsobom rovesníkom a učiteľom v zahraničí tak, aby po zhliadnutí videa hlasovali za „nás“. V skupinách nám pripadli školy z Chorvátska a Rumunska.
                Z dlhého zoznamu našich NAJ sme vybrali jedinečné miesta, o ktorých možno ani sami netušíte a ktoré môžu byť v budúcnosti inšpiráciou na rodinné či školské výlety.
                Okrem toho sme prezentácie zdieľali s Chorvátmi a Rumunmi a dozvedeli sme sa množstvo zaujímavostí aj o ich krajinách. Vedeli ste, že tvar Chorvátska pripomína draka s krídlami alebo že ostrov Hvar je najslnečnejší v Európe? O jedinom morskom organe na svete v Zadare  (kamenných „schodoch“, ktoré „spievajú“ pieseň mora) už väčšina z vás zrejme počula, no o kravate a prvej čokoláde s burizónmi  pochádzajúcimi z tejto krajiny ste asi nevedeli. Môžu sa pochváliť aj prvým elektrickým športovým autom skonštruovaným len 19-ročným Mate Rimacom.
                Rumunsko, krajina oddávna spájaná s Drakulom, nás očarilo aj prírodnými krásami. Spomenieme pieskovú pláž pripomínajúcu Thajsko, strašidelný les s podivnými tvarmi stromov, najväčšiu 40-metrovú skalnú sochu v Európe pri brehu Dunaja pripomínajúcu Mount Rashmore v USA. Určite sme netušili o najkrajšej ceste serpentín, najväčšom organe v Európe so 4 000 trubicami v kostole v Brasove, či druhej najväčšej budove na svete – Parlamentnom paláci v Bukurešti (prvenstvo patrí Pentagonu). Mesto Timisosara malo ako prvé osvetlené ulice v Európe už v roku 1889.
                Kto je zvedavý,  čo sme predstavili my zo Slovenska, pozývame vás pozrieť si obe naše prezentácie. 
                Tento projekt má aj svojich víťazov a obidva tímy boli úspešné.
            1.miesto získali študenti: Gregor Gonos, Sofia Jakubová, Viktor Konečný, Martina Kopčáková, Damián Motyka, Adrián Paluš
            2. miesto patrí študentom: Martin Gonos, Šimon Kolcun, Nikola Mražiková, Kornélia Sekeľová, Peter Vidiščák. 
                Ďakujeme za reprezentáciu školy až za hranicami Slovenska a srdečne blahoželáme!
                                                                                        RNDr. Ľudmila Reiterová, učiteľka ANJ

          • Ako písať úspešné projekty

          • Pandémia zastihla snáď každú oblasť bežného života, nevynímajúc vzdelávanie. V momentálnej situácií to nie je práve ideálne, ale ako hovorí staré zlaté pravidlo : „Kto chce hľadá spôsoby. Kto nechce, hľadá dôvody.“ My chceme, a preto spoločne hľadáme spôsoby ako sa zlepšovať a napredovať.

            Dňa 26. a 27. 11. 2020 sme sa zúčastnili online vzdelávania projektového manažmentu „Ako písať úspešné projekty“ organizovaného Radou mládeže Prešovského kraja. Tento seminár bol určený žiakom stredných škôl ale aj pracovníkom s mládežou. Zameriaval sa na oboznámenie účastníkov so základnými časťami projektu, na priblíženie projektovej logiky, praktické písanie projektov, ako správne čítať grantovú výzvu a na praktické tipy & triky na čo sa pri písaní projektov zamerať. Postupne sme rozobrali celý postup písania projektov, od počiatočného nápadu cez ciele projektu, aktivity a rozpočet až po záverečné hodnotenie. Zistili sme najčastejšie dôvody neúspechu a chyby, ktorým sa je treba pri písaní projektov vyvarovať. Spoznali sme mladých, ambicióznych a kreatívnych ľudí, zlepšili sme sa v tíme práci a získali ďalšie skúsenosti.

             Opäť sme sa presvedčili, že učenie ani zďaleka nekončí za bránou školy. Ďakujeme nášmu koordinátorovi Mgr. Róbertovi Heckovi za možnosť zúčastniť sa tohto školenia. Tešíme sa, že môžeme spoločne ako žiacka školská rada zdokonaľovať a prehlbovať naše schopnosti. Veď predsa: „Kto chce hľadá spôsoby, ... “

             

                                                                                                                            Martina Kopčaková a Claudia Cichá

          • Svetový deň boja proti AIDS

          • V súčasnosti celý svet zaplavila pandémia koronavírusu, ale nemali by sme zabúdať, že sú tu aj iné choroby a ľudia, ktorí nevyliečiteľnými ochoreniami trpia.

                        Prvý decembrový deň je Svetovým dňom boja proti AIDS, ktorý si pripomíname  pripnutím červenej stužky. Táto tradícia vznikla v roku 1988 a jej cieľom je upozorniť ľudí na túto závažnú chorobu a zlepšiť ich vedomosti o tomto ochorení, jeho šírení a prevencii.

                        Chorobu AIDS spôsobuje vírus HIV (vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti), ktorý napáda imunitný systém človeka a zhoršuje tak obranyschopnosť organizmu voči iným ochoreniam. Šíri sa pohlavným stykom, ale najmä kvapôčkami krvi. AIDS sa dá liečiť retrovirotikami, ale nedá sa vyliečiť úplne.

                        Každý rok si tento deň pripomíname aj v našej škole v rámci celoslovenskej kampane Červené stužky. Ide o projekt, ktorý pomocou rôznych aktivít zvyšuje povedomie mladých ľudí o tejto problematike a podporuje solidaritu s ľuďmi, ktorí s touto chorobou bojujú.

                        Naša škola sa v rámci aktivít tejto kampane zapojila do online BIO-PSY-SOC olympiády, v ktorej boli rôzne otázky z okruhov biológie človeka, psychického zdravia a sociálnych vzťahov so zameraním na tému HIV/AIDS.

             

            Ak si chcete otestovať svoje vedomosti o AIDS/HIV aj Vy, ponúkame Vám takúto možnosťJ  Stačí kliknúť na link/odkaz uvedený nižšie a smelo do toho!

             

            https://www.interez.sk/dnes-je-svetovy-den-boja-proti-aids-co-vsetko-o-tomto-ochoreni-viete/

          • iBobor 2020

          • Informatická súťaž iBobor začala písať svoju históriu už v roku 2004 v Litve. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín. V školskom roku 2019/2020 sa konala súťaž v 54 krajinách a zapojilo sa do nej 2 977 217 žiakov. V tomto školskom roku sú zatiaľ známe iba štatistiky zo Slovenska:  Na Slovensku sa tohtoročnej súťaže iBobor zúčastnilo sa 55 064 súťažiacich z 804 škôl vrátane našich žiakov a našej školy. 
            Aké boli naše výsledky?  Ešte predtým je treba pripomenúť, že prvýkrát v histórii súťaže naši žiaci realizovali súťaž v domácich podmienkach a môžeme tvrdiť, že až na výnimky skutočne zodpovedne. Celkovo išlo o 102 žiakov od prvého po štvrtý ročník a 15 z nich sa stalo úspešnými riešiteľmi. Potešujúce je, že zabrali najmä prváci a aj tretiaci. Výsledky druhákov sú štandardné.  Štvrtáci bohužiaľ nevyužili svoj potenciál naplno. 
            V hodnotení jednotlivcov vynikli predovšetkým prvák Lukáš Milan Ivančo a druhák Marcel Perát s percentilom 96! Skutočne pozoruhodný výkon. Z dievčat si zaslúži pochvalu  Alexandra Sidorjaková s dosiahnutým percentilom 92.
            Zoznam ďalších úspešných riešiteľov: Jozef Sasarák, Samuel Bučko, Pavol Bobak, Patrik Durkoš, Matúš Semančík, Rebecca Dzurjová, Karin Kostíková, Karolína Štofirová, Anna Mária Harajdová, Dominik Tadeáš Senaj, Samuel Sokol a Eduard Paňko. 

            Ďakujeme všetkým, ktorí svojím zodpovedným prístupom pomohli zrealizovať túto súťaž aj podmienkach neutíchajúcej pandémie. Blahoželáme úspešným riešiteľom, ale aj ostatným, ktorí prekonali čo i len sami seba.
            Dovidenia pri iBobrovi na budúci rok.
             

          • “Vzdelanie sú základy, na ktorých staviame našu budúcnosť.”

          • Je sychravý novembrový podvečer a dokonca piatok trinásteho. Povedali by ste si: 
            „Nič príjemné.“ Žiaci a učiteľky angličtiny Gymnázia v Stropkove sú však v príjemnom očakávaní. Práve začínajú neformálnu online debatu s našou bývalou žiačkou PharmDr. Zuzanou Tkáčovou žijúcou v Chicagu. 
                Tato sympatická mladá manželka úspešného slovenského vedca a mamička dvoch školákov si pri svojich pracovných  aj rodinných povinnostiach našla čas a umožnila nám svojím pútavým rozprávaním priblížiť vzdelávanie žiakov a  študentov v USA. Cez videohovor nás preniesla do systému vzdelávania v USA a priblížila nám množstvo zaujímavých detailov aj rozdielov medzi vzdelávaním u nás a v USA. Možno sme si viacerí mysleli, že školská uniforma je v školách v USA samozrejmosťou, no v skutočnosti uniformy nosia žiaci a študenti len na súkromných školách, navyše je uniforma dosť drahá. Naša „lektorka“ nám tiež vykreslila špecifické rozdelenie základnej školy a prísny systém strednej školy. 
                Ďalšou zo zaujímavosti bolo, že na stredných školách majú v ročníkoch veľký počet študentov a napredujú individuálne podľa svojich schopností a dosiahnutých výsledkov. Preto sa môže stať, že všetci študenti v triede sa navzájom veľmi nepoznajú.  Študenti sú na vysoké školy prijímaní na základe výsledkov počas stredoškolského štúdia, preto sa stredoškoláci naozaj usilujú o čo najlepší prospech.
                Keďže sa tejto debaty zúčastnili najmä žiaci tretích a štvrtých ročníkov našej školy,  bola to skvelá forma prípravy na jednu z maturitných otázok z anglického jazyka. Určite to bola  pre všetkých zúčastnených dobrá skúsenosť a obohatilo to naše znalosti. 
                V prvom rade patrí naša veľká vďaka PharmDr. Zuzke Tkáčovej za jej ochotu a čas strávený s nami cez videokonferenciu a za jej veľmi pozitívnu energiu  a úsmev na tvári, čím nám dokázala spríjemniť piatkový podvečer. Posielame srdečné poďakovanie do Chicaga. Chceme sa poďakovať sa aj našej kreatívnej a neúnavnej pani učiteľke RNDr. Ľudmile Reiterovej, ktorá netradičné stretnutie sprostredkovala a taktiež bola aktívne zúčastnená. Dúfam, že podobná príležitosť sa ešte zopakuje a takúto originálnu možnosť zdokonaliť sa v angličtine využije viac študentov.
            Etela Vargová, III.A

          • ONLINE DISKUSNÉ FÓRUM - EURÓPA V KLIMATICKEJ POHOTOVOSTI

          • Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako globálne otepľovanie a klíma ohrozujú našu budúcnosť ? My, Sofia Jakubová( VII.SP ), Martina Kopčaková ( VII.SP ), Dominik Tadeáš Senaj ( III.A ) a Oliver Kačmár ( IV.B ) áno a z tohto dôvodu sme sa zapojili do online diskusie Európa v klimatickej pohotovosti, ktorú zorganizovala Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku. Na diskusii sa zúčastnilo odhadom 400 poslucháčov z rôznych stredných škôl na Slovensku a na ich otázky odpovedali poslanci EP Robert Hajšel, Martin Hojsík, Ivan ŠTEFANEC, Michal Wiezik a odborníci na klimatické zmeny.  Otázky boli zodpovedané priamo alebo na paneloch   cez počítačovú či mobilnú obrazovku.

            Osobne ma veľmi zaujalo porovnanie klimatickej vyspelosti a prístup všetkých kontinentov. Veľmi ma potešilo, keď som sa dozvedela, že Európa je klimaticky najvyspelejšia . 

            Diskusia bola vedená v priateľskom duchu a táto atmosféra ma prinútila zmeniť názor, že klimatická problematika nie je len o číslach a prístupoch, ktoré máme zmeniť , ale je to o nás ľuďoch a našej spolupráci ako ľudstva na záchranu nášho jediného domova- Zeme .

            Sofia Jakubová, VII.SP

          • Svetobežníci

          • Svet sa momentálne uzatvára, brány škôl sú zatvorené tiež. Školské výlety aj exkurzie v nedohľadne a v učebnici anglického jazyka nasleduje téma Svetobežníci a cestovanie. Vyznieva to ako provokácia, však? Napriek tomu, že nám momentálna situácia nedovoľuje tráviť čas spolu v škole, snažíme sa nájsť spôsob, ako sa vzdelávať na diaľku. Vo štvrtok dňa 22.10.2020 bola naša hodina anglického jazyka už tradične netradičná. Pani učiteľka RNDr. Reiterová si pre nás pripravila prekvapenie. Pomocou videohovoru sme sa spojili Stropkov a Sydney. Spolu s Mgr. Alanom Safrankom sme rozoberali témy dopravy, cestovania, počasia, práce, životného štýlu a momentálnu pandemickú situáciu. Táto hodina bola skvelým spôsobom, ako sa postupne pripravovať na maturitnú skúšku, ale aj ďalšou príležitosťou využiť svoju angličtinu reálne v praxi.
                  Mgr. Alanovi Safrankovi  posielame do slnečnej Austrálie srdečné poďakovanie za čas strávený s nami. Naše virtuálne stretnutie malo uvoľnenú a priateľskú atmosféru, a preto dúfame, že nebolo posledným. Veľká vďaka patrí našej vždy ochotnej a kreatívnej pani učiteľka RNDr. Ľudmila Reiterovej za jej skvelý nápad. Nás, študentov septimy, Austrália zaujala natoľko, že tajne úfame, že bude jedným z našich ďalších školských výletov.

                     Martina Kopčaková a žiaci septimy

          • Maturita s Hevierom


          • Ako žiaci IV.A triedy sme mali v mesiaci október výnimočnú príležitosť porozprávať sa s pánom
            spisovateľom Danielom Hevierom. Hoci to situácia zariadila tak, že išlo o online hodinu počas
            dištančného vyučovania, na šarme jej to vôbec neubralo. Dozvedeli sme sa zaujímavosti zo života
            pána Heviera, nakukli do jeho súkromia a zistili viac, ako nám ponúkli knihy. Táto online hodina nám
            rozhodne otvorila obzory a pomohla nielen v jednej maturitnej otázke. Naše ďakujem patrí pánovi
            Hevierovi za nesmiernu ochotu sa s nami spojiť a podeliť sa so svojimi skúsenosťami. V neposlednom
            rade ďakujeme aj našej pani učiteľke slovenčiny Alene Hančakovej za umožnenie tohto stretnutia.
            Daniela Džupinová, Patrícia Surmajová

          • OZNAM

          • Z dôvodu opatrení s výskytom ochorenia COVID – 19 Gymnázium v Stropkove od 9. októbra 2020 prechádza na dištančnú formu vzdelávania. Aktuálne informácie budú oznámené cez EDUPAGE.

             

            PaedDr. Ivana Jecušková      

                                                                                                                            riaditeľka školy

          • Oznam

          • Oznamujeme, že z dôvodu opatrení súvisiacich s výskytom ochorenia COVID –19, prerušujeme vyučovanie u žiakov III. A triedy od 5. októbra 2020 do odvolania.

            PaedDr. Ivana Jecušková