• Metodický deň učiteľov matematiky

          • Každoročne pred prijímacími skúškami na stredné školy sa učitelia matematiky na Gymnáziu v Stropkove stretávajú s učiteľmi matematematiky ZŠ v meste a okolí. Aj v tomto školskom roku v utorok 7. 2. 2023 sme ich radi privítali, aby sme si vzájomne vymenili skúsenosti a prediskutovali problémy súvisiace s vyučovaním matematiky žiakov na základných školách. Hlavnou témou nášho spoločného stretnutia bola príprava žiakov na prijímacie skúšky z matematiky a rozbor problémových úloh z testu z minulého školského roka.

            Veríme, že toto pracovné stretnutie bolo pre všetkých zúčastnených učiteľov nielen príjemné, ale aj prínosné. Ďakujeme všetkým učiteľom za ich ochotu a čas a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu s nimi.

                                                                                                                                  Mgr. M. Sahajdová, vedúca PK

          • Stropkovskí gymnazisti otvorili plesovú sezónu v meste

          • Asi máloktorý študent by sníval o tom, že bude dobrovoľne zdieľať tanečný parket s učiteľmi. Nuž, opak je pravdou a vďaka jedenástemu ročníku Študentského plesu Gymnázia v Stropkove sme sa mohli presvedčiť o tom, že mnohí z nich vytvárajú tanečné kreácie ešte lepšie ako my. Skvelá hudba, možnosť spoločne sa zabávať na jednom parkete aj s našimi učiteľmi a radostne rozžiarené tváre našich spolužiakov vytvorili nezabudnuteľnú atmosféru.

                        Spomíname si na čas rozpačitého rozhodovania. Mnohí z nás boli plní pochybností spôsobených dvojročnou prestávkou kvôli pandémii, ktorá zapríčinila, že väčšina študentov na našej škole ešte nezažila skutočnú plesovú atmosféru. Myslím, že zvedavosť ukrytá za všetkými pochybnosťami nás všetkých priviedla k tomu, aby sme si zakúpili lístok. A nielen to. Rozprávanie našich profesorov a profesoriek o príhodách a samotnej atmosfére minulých ročníkov a ich nadšená propagácia dopomohli k tomu, aby sa naplnili miestnosti hotela Ondava 110 zvedavými gymnazistami. Dievčatá zrazu zistili, že na škole máme mnohých fešákov, ktorí sa celé tie roky skrývali pod mikinami. A nie jedny chlapčenské oči okúzlil pohľad na spolužiačky, z ktorých sa stali hotové princezné.

                        Slávnosť odštartoval príhovor našej pani riaditeľky Mgr. Evy Paňkovej, po ktorom nám skupinka tanečníkov z našej školy zatancovala úvodný valčík, ktorým nás všetkých ohúrili. Netušili sme, že naši spolužiaci sú schopní takých ladných tanečných kreácií. Ďakujeme za to ZUŠ F. Veselého, ktorá nám poskytla odborné vedenie pána Vaňugu, a aj preto tanečné vystúpenie spolužiakov už od začiatku navodilo dôstojnú a noblesnú atmosféru, ktorá je s každým plesom spojená.

                        To nebola jediná vec, ktorá nás prekvapila. Zistenie, že mnoho našich učiteľov sa vie na parkete hýbať ďaleko lepšie ako my, úplne obrátilo náš pohľad na staršiu generáciu. 

                        Nesmieme preskočiť ani predstavenie hostí – raperov, bývalých študentov gymnázia, Bendera a Arzena, ktorí nám svojou tvorbou a talentom spestrili večerný program. Aby sme nevraveli len o tanci a hudbe, najnapínavejším bodom nášho večera bola tombola. Vďaka štedrým sponzorom sa do nej dostalo množstvo cien ako kávovar, slúchadlá, kozmetické balíčky, poukážky, darčekové koše a mnohé iné… Verte, že každý výherca tomboly odišiel s pocitom vďačnosti, ale i pevným rozhodnutím prísť aj na budúci rok.

                        Aj keď si viacerí z nás namiesto výhry odniesli domov otlaky na nohách spôsobené poriadnou zábavou a celovečerným tancom, nenájdeme osobu, ktorej by to prekážalo. Nijaká školská akcia nedokáže takto rozhýbať a zároveň zjednotiť kolektív ako ples. Aj tento ročník bol toho dôkazom.

                        Aj touto cestou by sme sa chceli poďakovať pedagogickému zboru, rodičom, žiakom a všetkým štedrým sponzorom, ktorí sa podieľali na organizácii, za možnosť prežiť nezabudnuteľné chvíle. Vďačnosť patrí aj nášmu rodičovskému združeniu, ktoré finančne podporilo celú akciu, a preto sa plesu mohlo zúčastniť väčšie množstvo študentov.

                        Na záver túžime pripomenúť ešte jeden mimoriadne dôležitý uhol pohľadu. Väčšina z nás prežila v tento slávnostný večer prvý ples vo svojom živote. A na prvé veci sa nezabúda.

             

            študentky III.B Gymnázia v Stropkove

          • Organizátori 11.študentského plesu Gymnázia v Stropkove ďakujú za pomoc a spoluprácu týmto sponzorom

          • JUDr. Ondrej Brendza, primátor mesta Stropkov; Ing. Dušan Lukáč; Rodičovské združenie Gymnázia v Stropkove; Ing. Július Zakovič; pani Eva Prokopovičová, Cukráreň Amfora; Ing. Katarína Cichá; Ing. Michal Demjan; Papiernictvo a drogéria – pán Jozef Staško; Matrix Bar; Audio-video centrum, Ing. Peter Durkaj; Radko Kmiť, Nábytok Kmiť, s.r.o.; Antéria, pani Valéria Dzurjaninová; Mgr. Henrieta Šoltýsová Vysokajová, Svet muža – Svet ženy; MUDr. Eva Prusáková; MUDr. Tatiana Jánošíková; Kvetinárstvo Orchidea, pani Zuzana Michrinová; FASHION AREA, Stropkov, pani Jana Burcáková; Kvetinárstvo Amaryllis, pani Jozefína Olčáková; Coltsun-Consult Stropkov; Medjalen, s.r.o.; Bowling, Pizza & Bar; ADOS Stropkov; Kníhkupectvo Hviezdoslav, pán Jozef Glinský; Kaderníctvo Havaj; DALEX, s.r.o.; Marhaba, s.r.o.; Steak House u mamy, Tisinec; Kadernícky salón BONADEA, pani Katarína Škublíková; Kaviarnička Stropkov; pán Slavomír Rapáč; pán Ján Cigan; pani Tatiana Glusová a pani Silvia Olčáková; pani Viktória Čaklošová; pani Katarína Pšárová; Mgr. Maroš Klika, Špajza Inak; Pekáreň Šandal; PharmDr. Tibor Ščešňák; PharmDr. Ingrid Čengerová Spišáková; pani Simona Komišáková; pani Eva Bajcurová Andrejovská; pani Lenka Zozuľáková Poláková; Alexandra Šeršeňová; Týždenník Spektrum; Mgr. Jaromír Zachar; Mgr. Ľuboš Reiter; Mgr. Eva Paňková; Mgr. Maroš Šturák; Mgr. Gabriela Olčáková.

          • Obvodné kolo olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 19. januára 2023 sa uskutočnilo obvodné kolo olympiády v anglickom jazyku v Bardejove. Študenti, ktorí reprezentovali naše gymnázium postúpili na krajské kolo v nasledujúcich kategóriách:


            2A: Matej Piskorík, II.A
            2B: Kristián Prokopič, III.A
            2C2: Lorelle Ndreca, I.A


            Všetkým blahoželáme a prajeme veľa úspechov pri reprezentácii nášho gymnázia na krajskom kole.

            PhDr. Tatiana Belovežčíková

          • 27. JANUÁR - MEDZINÁRODNÝ DEŇ PAMIATKY OBETÍ HOLOKAUSTU

          • Práve v tento deň v roku 1945 oslobodila Červená armáda koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz, najväčší z nacistických vyhladzovacích táborov. Auschwitz sa stal symbolom holokaustu.

            Holokaust predstavoval tragédiu, obrovskú krutosť, obdobie neľudských činov, prenasledovania a hromadného vyvražďovania počas 2. svetovej vojny. Vo svete preto už niekoľko rokov existuje iniciatíva #WeRemember (spomíname a nezabúdame). Každoročne sa s týmto nápisom odfotia známe osobnosti. Tento rok sme sa k nim pridali aj my, žiaci Gymnázia v Stropkove, ktorí súhlasíme s mottom iniciatívy „UČME SA Z MINULOSTI, ABY SME OCHRÁNILI BUDÚCNOSŤ“.

          • Ctení rodičia, vážené kolegyne, vážení kolegovia, milí žiaci a priatelia našej školy

          •  

            Život človeka je mozaika zostavená z množstva dní, ktoré sú naplnené radosťou, úsmevom, šťastím a úspechmi, ale aj z dní poznačených smútkom, bolesťou a neúspechmi. 

            Preto vám v novom roku želám,

            – aby ste mali dostatok zdravia a síl na uskutočnenie toho, čo ste si predsavzali,

            – aby ste sa nebáli prekážok, ktoré vás možno stretnú,

            – aby ste hľadali a ochraňovali ozajstné ľudské hodnoty,

            – aby vás svojou prítomnosťou tešili vaši blízki,

            – aby vás neopúšťal životný optimizmus.

             

            Mgr. Eva Paňková

            riaditeľka školy

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Naši gymnazisti sa aj v tomto školskom roku aktívne zapojili do školského kola olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Študenti súťažili v dvoch kategóriách – kategória A žiaci 3. a 4. ročníka, kategória B žiaci 1. a 2. ročníka.

                        Tak ako každá z olympiád, aj táto vyžaduje od žiakov preukázanie čo najlepších vedomostí a schopností. Súťažiaci najprv absolvovali vedomostný online test a následne pokračovali transformáciou textu, teda premenou stanoveného žánru na iný žáner s rovnakým myšlienkovým posolstvom. V poslednom kole mal každý súťažiaci po krátkej príprave predniesť rečnícky prejav na určenú tému. Všetkým účastníkom ďakujeme za dôstojné zvládnutie všetkých častí olympiády.

                       

            Umiestnenie žiakov:

             

            kategória A

            1. miesto Laura Calková (III.A)

            2. miesto Mária Smetanková (IV.B)

             

            kategória B

            1. miesto Adam Drotár (II.B)

            2. miesto Matej Cigán (II.B)

            3. miesto Dávid Červeňák (II.B)

             

                        Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť, víťazom blahoželáme a najlepším držíme palce na krajskom kole.

            Mgr. Renáta Madzinová

            vedúca predmetovej komisie

          • 15.12.2022 - DNES NA RAŇAJKÁCH A NA KONFERENCII S NAŠOU MLÁDEŽOU

          • 🤝Dnešné predpoludnie som strávil s našimi mladými z kraja.

            ➡️Najprv som si dal tradičné raňajky s členmi školských parlamentov a Radou mládeže Prešovského kraja, s ktorou spolupracujeme na mnohých zaujímavých grantoch, ktoré posúvajú naše stredné školy vpred, zatraktívňujú ich a dávajú priestor mládeži ukázať svoju kreativitu, talent a zručnosti.

            🙏Teším sa, že sú naši mladí aktívni a zaujímajú sa o svoje okolie a o to, ako zlepšiť chod svojich škôl a že sa neboja vyjadriť svoj názor. Áno, je dôležité, aby o nich bolo počuť ešte viac a aby sa myslelo aj na problémy a potreby mládeže.

            ➡️Potvrdili sme si to aj na neskoršej konferencii, kde sme spoločne diskutovali o fungovaní školských parlamentov, o tom, ako inšpirovať ich členov k ďalšej činnosti, ale aj motivovať ďalších mladých, aby boli súčasťou verejných vecí.

            Takýchto odvážnych a aktívnych mladých ľudí náš kraj potrebuje.👏

             

            ...takto opísal stretnutie zástupcov Školských parlamentov pán župan Milan Majerský.

            Konferencie sa zúčastnili aj naše študentky: Rebecca Dzurjová- predsedníčka ŠP, Anna Mária Harajdová a Sára Siváková, ktoré prezentovali projekt „Srdce pre seniorov“, ktorý naši dobrovoľníci realizovali minulý školský rok pod vedením p.u.V.Senajovej.

          • Výsledky súťaže FINNKVÍZ

          • Všetci piati študenti, ktorí sa zapojili do súťaže v oblasti rozvoja finančnej gramotnosti, sa stali úspešnými riešiteľmi v rámci Prešovského kraja. Za svoje úsilie boli odmení diplomom a malým darčekom. Ešte raz ďakujeme a BLAHOŽELÁME!

          • SRDCE NA DLANI

          • Dňa 5.12.2022 sa v historickej budove Divadla J. Záborského konalo slávnostné oceňovanie dobrovoľníkov v Prešovskom kraji v rámci podujatia krajské „SRDCE NA DLANI“, ktoré organizuje Prešovské dobrovoľnícke centrum. Nad podujatím prevzal záštitu predseda PSK Milan Majerský. Skupina študentov nášho gymnázia bola nominovaná v kategórii dobrovoľnícka skupina a získala osobité poďakovanie za nezištnú pomoc a dobrovoľnícke aktivity v Prešovskom kraji.

          • Kto pôjde do Bruselu?

          • ​Nie každý piatok musí vyzerať rovnako. Prvý decembrový piatok sme strávili 2 netradičné hodiny s bývalým žiakom gymnázia, Ing. Matejom Štefánikom. Pracuje na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, kde sa dodnes venuje európskej agende.

            ​Keďže v tomto roku je delegátom mladých ľudí do 30 rokov zo Slovenska v Kongrese miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy, prišiel nám priblížiť Európsku úniu tak, aby sme vedeli, ako  môžeme aktívne vstupovať do spoločenských záležitostí.

            ​V prvej časti stretnutia nám pán Štefánik priblížil oblasť európskych inštitúcií. V druhej časti sme mali možnosť vyjadriť svoj názor na chod nášho mesta my.

            ​Lákavou časťou bola najmä výzva napísať esej. Ktorým žiakom sa podarí vyhrať, výlet do Bruselu ich neminie.

            ​Toto stretnutie bolo pre nás všetkých inšpiratívne a výzvu s jasnou hlavou prijímame. Matejovi ďakujeme za pekne strávený čas.

                                       Nina Nemcova, IV.B

             

            ​Pre záujemcov ponúkame aj link na naše podujatie zverejnený na oficiálnych stránkach EU: https://youth.europa.eu/year-of-youth/activities/10936

          • EXPERT - geniality show - celoslovenská vedomostná súťaž pre žiakov 5. – 9. ročníka ZŠ a žiakov stredných škôl

          • Po dlhšom čase sme sa opäť ako škola zapojili do celoslovenskej vedomostnej súťaže Expert geniality show, ktorá sa konala 30. 11. 2022. Súťažiaci si v nej mohli vybrať z dvoch zaujímavých tém ako napr. Svetobežník, Mozgolamy, Od Dunaja k Tatrám, Góly, body, sekundy, Tajomstvá prírody alebo Do you speak English? Ich úlohou bolo zodpovedať na 25 otázok z každej témy v časovom limite 60 minút. Riešenie zaujímavých , ale aj zábavných úloh im pomohlo zväčšiť ich všeobecný prehľad z rôznych oblastí života. V každom žiakovi drieme Expert a tak všetci súťažiaci mohli ukázať svoje kvality, niečo nové sa naučiť a ak sa im zadarí, tak aj vyhrať zaujímavé ceny. Ďakujem všetkým súťažiacim za ich úsilie a RZŠ pri Gymnáziu v Stropkove za uhradenie štartovného, vďaka čomu sme  sa mohli zapojiť do tejto skvelej súťaže.

                                                                       Mgr. Sahajdová, školský koordinátor súťaže

          • Hrou proti AIDS

          • Keďže sa blíži Svetový deň boja proti AIDS, aj naša škola sa postupne zapája do aktivít v súvislosti s rozširovaním povedomia o tejto chorobe, jej prenose a prevencii.

            Dňa 23. novembra sme absolvovali aktivity v rámci projektu Hrou proti AIDS, ktorými nás sprevádzali milé a veľmi ochotné žienky z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva vo Svidníku. Rozprávali  sme sa o rizikách prenosu HIV pri každodennej činnosti, diskutovali o výskyte AIDS vo svete aj na Slovensku, spoločne sme prešli rôzne možnosti prevencie a ochrany pred nakazením sa vírusom HIV. Veľmi nás zaujala hra s otázkami, ktoré sa týkali ochorenia AIDS ako spoločenskej témy a v ktorej každý mohol vyjadriť svoj názor. Celá hra bola veľmi zaujímavá a získali sme pri nej mnoho nových informácií. Týmto sa chceme ešte raz veľmi pekne poďakovať za ochotu a čas, ktoré nám pracovníčky RÚVZ vo Svidníku poskytli.

                                                                                   Za žiakov III.A a III. B triedy, Sára Siváková

                                                                                   Zodp. Mgr. Gabriela Homoľová

          • FINNkvíz

          • Po prvýkrát v tomto školskom roku Nadácia NN ľuďom pripravila súťaž pre žiakov 1. a 2. ročníka stredných škôl pod názvom FINNkvíz. Cieľom tejto súťaže je podporovať vzdelávanie študentov v oblasti finančnej gramotnosti. Aj z našej školy sa našlo zopár študentov (I. A - D. Gondeková, L. Ndreca, II. A - R. Front, Š. Fatľa, A. Šeršeňová), ktorí prejavili svoj záujem získať nové vedomosti v oblasti finančnej gramotnosti. Ich úlohou bolo samostatne si naštudovať edukačný materiál a následne svoje vedomosti overiť v online teste, ktorý sa konal dňa 23. 11. 2022. Súťaž bude vyhodnotená na úrovni kraja a traja najlepší získajú lákavé finančné ceny. Ako to všetko dopadlo ešte nevieme, ale aj tak Vám patrí vďaka za vašu snahu a účasť v tejto súťaži.

            Mgr. M. Sahajdová, koordinátor FG

             

          • Workshop prírodovednej gramotnosti

          • V rámci projektu rozvoja gramotnosti sme sa tentokrát zamerali na prírodné vedy. V  jednotlivých prírodovedných predmetoch boli žiakom ponúknuté názorné aktivity na pochopenie vybraných javov.

                        Hravou formou sme si ukázali, aká farebná môže byť chémia. Zaujímavé bolo sledovať farebné zmeny roztokov v bankách, efektívny bol termický rozklad alebo ako sa neviditeľné písmo dalo odtajniť pomocou chemického roztoku. Svoje vedomosti z rôznych oblasti chémie si žiaci otestovali v hre Milionár.

                        Biologický workshop všetkým poodhalil celospoločenský problém, akým je plytvanie jedlom a jeho dopad na životné prostredie. Naučili sme sa rozlíšiť dátum spotreby a dátum minimálnej trvanlivosti, tiež sme uvažovali nad (ne)výhodami pestovania v záhradkách.

                        V časti fyzika riešili žiaci rébus, ako oddeliť zrnká soli od mletého korenia. Navrhovali postupy, hľadali spôsob a reálne si ho aj vyskúšali. Výroba kompasu z domácich pomôcok bola pre žiakov hračka. Súťaživou formou si zopakovali sústavu SI a zážitkovou formou sa žiaci dozvedeli, ako fyzikálne javy zasahujú do nášho každodenného života.

          • Fotografie na študentský preukaz z pohodlia domova

          • Študentský preukaz je jedným z najdôležitejších dokumentov, ktorý sprevádza ich držiteľa počas celého pobytu na škole. Pomocou bezplatného online fotoeditora si študenti teraz môžu vytvoriť vhodnú fotografiu na svoj školský preukaz.
            Fotografia na študentský preukaz má isté parametre, ktoré tento bezplatný nástroj na výrobu fotografií rozoznáva, a preto je vytvorenie takejto fotografie teraz oveľa jednoduchšie. Celý proces môže prebehnúť priamo vo vašej obývačke. Nepotrebujete žiadne špeciálne technológie, bude Vám stačiť len Váš smartphone.


            Nahrajte fotku priamo z galérie alebo si urobte novú a nástroj na úpravu fotografií sa postará o jej zarámovanie a prípadné orezanie. Nemusíte sa báť o to, čo je na fotke za vami, editor automaticky odstráni pozadie. Pred fotografovaním si však nezabudnite zložiť akúkoľvek pokrývku hlavy.


            Fotografia na študentský preukaz musí spĺňať niekoľko základných kritérií:
            ● osoba na fotografii sa pozerá do objektívu,
            ● hlava je umiestnená v strede fotografie,
            ● osvetlenie tváre je rovnomerné.


            Bezplatný editor fotografií je jednoduchý, intuitívny a prácu s ním zvládne naozaj každý. Ako
            na to?
            1. V telefóne otvorte webový prehliadač a zadajte odkaz https://passport-photo.online/sk/foto-na-isic-zadarmo
            2. Vyberte „Odfotiť“ alebo jednoducho nahrajte fotografiu z vašej galérie.
            3. Zvoľte možnosť „Stiahnuť“.
            4. Uložte fotografiu.


            Každá takto pripravená fotografia môže byť použitá na študentský preukaz, ktorým sa budete identifikovať. Ako môžete vidieť, celý proces prípravy fotografie je mimoriadne jednoduchý a nezaberie vám viac ako minútu!
            Program na úpravu a editovanie fotografií nájdete na: https://passport-photo.online/sk/foto-na-isic-zadarmo

             

          • Sme hrdí na….

          •  Deň študentstva sme oslávili na hematologicko-transfúznom oddelení vo Svidníku. Bilancia je 13 darcov a 5,85l krvi. Ďakujeme za Váš šľachetný čin!