• OZNAM

          •  

            V dňoch 17.7. 2023 - 31.7.2023 bude škola 

            z dôvodu čerpania dovolenky zatvorená.

            V nevyhnutných prípadoch volajte

             0903 058 052 alebo 0904 688 956.

             

             

            Mgr. Eva Paňková

            riaditeľka školy

             

          • Memoriál Mateja Sahajdu

          • 12. júna ubehlo už deväť rokov od chvíle, kedy nás navždy opustil náš výborný študent a kamarát Matej Sahajda, ktorý prehral svoj boj so zákernou
            chorobou. Bol mladým statočným človekom, ktorý miloval šport, prírodu,
            svoju rodinu a kamarátov, vždy ochotný pomôcť komukoľvek a kedykoľvek.
            28. júna 2023 sme na Gymnáziu v Stropkove zorganizovali siedmy ročník
            celoškolského futbalového turnaja, aby sme si pripomenuli Matejovu lásku k futbalu a radosť zo života, ktorú vyjadroval svojím úsmevom.

            Turnaja sa zúčastnili zmiešané družstvá všetkých tried školy,
            spoločné družstvo vytvorili žiaci maturitných ročníkov. Po príhovore
            riaditeľky školy Mgr. Evi Paňkovej a minúte ticha sa začala hra o putovný pohár. Družstvá hrali s nesmiernym zápalom, fanúšikovia povzbudzovali svojich spolužiakov. Zápasy rozhodovali učitelia Mgr. R. Hecko a Mgr. M. Šturák. Atmosféra turnaja ako aj počasie bolo výborné. Víťazom, už tretíkrát po sebe, sa stalo zmiešané družstvo III. A a III. B triedy, druhé miesto patrilo II.A a II. B triede, tretie miesto družstvu maturantov. Putovný pohár  a sladké odmeny pre pódiové umiestnenia odovzdali Matejovi rodičia. 

            Ďakujeme všetkým zúčastneným za fair play hru, učiteľom a vedeniu školy za organizáciu turnaja, rodičovskému združeniu za ceny a občerstvenie pre hráčov, divákom za povzbudzovanie a všetkým, ktorí sa nejakým spôsobom zapojili do nezabudnuteľného dopoludnia.

             

                 Matej, úsmev si mal na perách, dobrotu v srdci, lásku v duši. Ten, kto Ťa poznal, spomenie si, ten, kto Ťa mal rád, nezabudne.

             

                                                                                                              Mgr. Sahajdová

          • Gymnazisti reprezentovali Slovensko v anglickom tábore

          • Po troch rokoch sme znova dostali príležitosť vycestovať za novými zážitkami. Aj keď to bolo len do neďalekých Ľubovnianskych kúpeľov, náš týždňový pobyt bol zameraný na zlepšenie sa v anglickej komunikácii.

            Pred odchodom do anglického tábora sme mali obavy, pretože sme nevedeli, čo nás čaká. No teraz môžeme povedať, že boli úplne zbytočné. Začiatok bol príjemným spoznávaním našich lektorov a tínedžerov z rôznych krajín. Chloe a Alfie prišli z Anglicka, Sara z Austrálie a Donnel z Juhoafrickej republiky. Naši rovesníci boli zo stredných škôl z Holandska, Španielska, Poľska a Čiech. Počas tohto turnusu sa podarilo stretnutie so školami zo Santa Coloma de Queralt (Katalánsko) a Swibodzic (Poľsko), ktoré sa počas pandémie zapojili do fitness výzvy V zdravom tele, zdravý duch a virtuálne s nami cestovali do New Yorku. So školou z Olomouca  to bol už tretí spoločný pobyt.

            Už po krátkej chvíli sa ukázalo, že aj keď sme v niečom odlišní, máme aj mnoho spoločného a o zábavu nebude núdza. Na workshopoch a vo voľnom čase sme sa navzájom podporovali, rozprávali, hrali na gitare, spievali a tancovali, čo nám vydržalo až do konca tábora.

            Dopoludňajšie workshopy s lektormi boli veľmi zábavné a zamerané na rozprávanie. Počiatočné obavy rýchlo opadli a už počas večerných telefonátov s rodičmi sme ťažko hľadali slovenské slová.

            Popoludní si každý mohol vybrať podľa svojho záujmu, ku ktorému lektorovi sa pridá. Čakala na nás turistika v Levočských vrchoch s krásnymi výhľadmi, putovanie za 450-ročnými borovicami, maľovanie na kamene, line dancing, nahrávanie filmu, vodné pólo a mnoho iného.

            Pondelkový večer bol venovaný prezentácii krajín spojenej s pohostením tradičnými dobrotami pod názvom „Ochutnaj moju krajinu.“ My, reprezentanti Slovenska ako hostiteľskej krajiny, sme predstavili NAJ z našej krajiny a hlavne Prešovského kraja, lebo máme byť načo hrdí. Spomenuli sme unikátne opálové bane, svetovo uznávané a vyhľadávané minerálne vody v Bardejovských kúpeľoch, samotný Bardejov s UNESCO pamiatkami aj múzeom a parčíkom Beatles. Naše Tatry najskôr obdivovali v prezentácií a neskôr aj cestou do AquaCity Poprad. Tam sme sa zhostili úlohy sprievodcov, aby sme si s našimi novými kamarátmi užili všetky bazény a tobogány.

            Počas prezentácií sme sa od študentov z ostatných krajín dozvedeli, že lízanky Chupa chups pochádzajú zo Španielska, Wifi vynašli Holanďania, Kofola má český pôvod a poľský futbalista Lewandowsky hrá v Barcelone.

            Ochutnali sme španielsku paradajkovú pomazánku s olivovým olejom, poľské pirohy, krowky aj michalky, olomoucké syrečky so šľahačkou a marmeládou, holandské cukríky zo sladkého drievka. My sme využili výhodu odvozu do tábora našimi rodičmi a doniesli sme domáce dobroty – hrudku, klobásu, bábovku, pečené pirohy, pudingový závin, rôzne keksy, tyčinky, korbáčiky, parenice a samozrejme minerálnu vodu a oplátky z Bardejovských kúpeľov. Mamkám a babkám ešte raz ďakujeme.

            V utorok večer prišiel rad overiť si, čo sme si zapamätali o zúčastnených krajinách. Musíme sa pochváliť, že náš tím preukázal najlepšie vedomosti a do školy sme si za víťazstvo doniesli suvenír v podobe nástenných hodín.

            Večerné celotáborové aktivity boli hlavne o súdržnosti a zábave. Nechýbali športové výzvy, diskotéka, táborák a výmena suvenírov.

            Posledný deň bol najťažší. Vstávanie ráno o 4:00, aby sme sa rozlúčili so svojimi spolubývajúcimi a aj ostatnými kamarátmi, s ktorými sme trávili každú voľnú  minútu. Bola to najsmutnejšia a zároveň najmilšia udalosť. Musíme povedať, že na tento týždeň nikto z nás len tak  nezabudne, lebo to bol jeden z našich  najlepších týždňov života.  Najväčší prínos vidíme v tom, že sme si otestovali našu úroveň angličtiny a mali možnosť ju intenzívne precvičovať. Našli sme si kamarátov, s ktorými budeme udržiavať kontakt prostredníctvom sociálnych sieti a veríme, že aj naše školy budú v budúcnosti pokračovať v spolupráci na zaujímavých projektoch.

            Už teraz sa všetci tešíme na ďalší rok.

            Naše poďakovanie patrí PaedDr. Jánovi Furmanovi z odboru školstva PSK za finančnú pomoc a primátorovi mesta Stropkov JUDr. Ondrejovi Brendzovi za propagačné a spomienkové predmety pre všetky zahraničné školy. Rovnako sa chceme poďakovať usporiadateľovi p. Romanovi Pajaczkowskému za výborne zorganizovaný pobyt, našim rodičom za príležitosť stráviť tento nezabudnuteľný týždeň a pani učiteľke RNDr. Ľudmile Reiterovej za organizačné zabezpečenie prípravy do tábora, starostlivosť počas pobytu, fotografie aj zostrihanie spomienkového videa.

             

                                                                                                                       Ema Červená, II.A

          • Rozvoj čitateľskej, matematickej, prírodovednej a finančnej gramotnosti

          • V rámci projektu Rozvoj čitateľskej, matematickej, prírodovednej a finančnej gramotnosti na Gymnáziu Stropkove si študenti tretieho ročníka dňa 23.06.2023 vyskúšali pomerne netradičnú formu vzdelávania. Vďaka pánovi Sahajdovi a pánovi Malešovi, certifikovanými lektormi, si mali možnosť vyskúšať spravovať rodinné financie v interaktívnej hre na rozvoj finančnej gramotnosti s názvom Finančná sloboda. Rozdelení do dvojíc si zahrali ľahšiu a neskôr aj o niečo náročnejšiu verziu hry, kde získali 30 rokov skúseností za pár hodín. V prvej časti sa oboznámili so základnými pravidlami a dostali aj cenné rady, ako postupovať počas hry zobrazujúcej rozmedzie od 30. do 60. roku života, teda produktívny vek.
            V simulovanej dospelosti mali nastavené rôzne ciele pre ich "rodinu" ako dovolenka v Mexiku či vyplatenie štúdia pre deti v 48.roku života. Hlavným cieľom však bola finančná sloboda 120-tisíc eur pre celú rodinu pred dosiahnutím dôchodkového veku. Pri nevyspytateľných rodinných situáciách, ale aj poklesoch a rastoch na kurzoch akcií a dlhopisov to bolo veľmi náročné.
            V druhej hre, kde sa pridali aj nové prvky ako životné poistenie alebo poistenie majetku, sa dosiahnuť finančnú slobodu stalo takmer nemožným. Za spolupráce odborníkov sa však väčšine podarilo dostať nad sumu 100-tisíc eur.

            Aj touto cestou by sme sa chceli veľmi pekne poďakovať pánovi Sahajdovi a pánovi Malešovi za ich ochotu, čas a odborné rady počas celého dňa.

                                                                                                              Karolína Štofirová, III. A

          • Naši medzi najlepšími

          • Koniec školského roka je tu každú chvíľu. Po skúsenostiach z posledných rokov sme všetci vďační, že sme sa učili „normálne“, že sme neboli nútení prejsť na dištančné vzdelávanie a nemuseli prerušiť osobné kontakty. My, ktorí v škole trávime celé dni a mesiace, vieme, koľko textov sa prečítalo, koľko príkladov prerátalo, koľko písomiek a testov sa napísalo a opravilo, koľko hodín poctivo učilo. Vedomosti nie sú samozrejmosťou, musíme sa k nim prepracovať. Každý žiak i pedagóg si na konci školského roka zaslúži pochvalu a uznanie za námahu, vytrvalosť a usilovnú prácu.

                        Dňa 20.6.2023 sa vo veľkej sále DJZ v Prešove konalo udeľovanie ocenení Sophista pro regione (Učiteľ múdrosti) a Lux mentium (Svetlom poznania) najúspešnejším pedagógom a žiakom stredných škôl v územnej pôsobnosti PSK. Pozvaným hosťom sa prihovoril predseda PSK PaedDr. Milan Majerský, PhD. Vyzdvihol skutočnosť, že nominovaní pedagógovia i žiaci vďaka dosiahnutým výsledkom a angažovanosti robia nášmu kraju česť.

                        V kategórii Lux mentium bol nominovaný náš žiak tretieho ročníka Martin Madzin, o ktorom sme už viackrát informovali. Martin sa dlhodobo a cieľavedome venuje programovaniu a jeho investovaný čas a energia prináša výsledky. V tomto školskom roku sa prebojoval na 1. miesto korešpondenčného seminára v programovaní organizovaného Univerzitou Komenského v Bratislave (KSP), kde tiež postúpil na týždňové výberové sústredenie. Bol úspešný aj vo finálovom kole programátorskej súťaže Kasiopea na Karlovej univerzite v Prahe. V olympiáde v informatike sa v krajskom kole umiestnil na 1. mieste a bol taktiež úspešným riešiteľom celoslovenského kola informatickej olympiády s postupom na týždňové výberové sústredenie. Okrem toho počas celého štúdia dosahuje vynikajúce študijné výsledky.

                        V kategórii Sophista pro regione bola nominovaná vyučujúca anglického jazyka a biológie RNDr. Ľudmila Reiterová. Jej kreativita pomáha oslovovať žiakov. V obidvoch predmetoch prepája učivo s reálnym svetom a využíva možnosti zapojenia žiakov do komunikácie v angličtine s rovesníkmi z iných krajín. Podporuje angažovanosť žiakov v rôznych environmentálnych a dobrovoľníckych aktivitách, vedie ich k darovaniu krvi. Prostredníctvom fitness výziev napomáha  sebarozvoju žiakov. Výrazne prispieva k mediálnej propagácii nášho gymnázia tvorbou aktuálnych audiovizuálnych produktov. V tomto školskom roku bola taktiež vybraná medzi Top 30 učiteľov v rámci projektu Učiteľ Slovenska.

                        Obidvom nominovaným ďakujeme za ich prácu, reprezentáciu, angažovanosť a šírenie dobrého mena Gymnázia v Stropkove. Prajeme veľa tvorivých síl a ďalších úspechov.

             

            Gymnázium v Stropkove

          • BLAHOŽELÁME!

          • V závere šk.roka by sme sa radi pochválili úspechom našej druháčky Alžbety Rybčákovej, ktorá na krajskom kole biologickej olympiády získala krásne 3.miesto. Jej rozsiahla práca obsahovala analýzu 5-ročného fenologického pozorovania vybraných druhov drevín v okolí meteorologickej stanice v Tisinci.Z výsledkov je zrejmé, že jednotlivé dreviny citlivo reagujú na výkyvy teplôt a nástup fáz z roka na rok kolíše. Z pozorovaní je badateľný aj vplyv klimatických zmien.Betke srdečne blahoželáme a prajeme veľa chuti do ďalších zmysluplných biologických pozorovaní.

            RNDr. Ľudmila Reiterová

          • Opäť zaznela hymna Gaudeamus

          •             Hlavným poslaním Gymnázia v Stropkove je poskytnúť žiakom úplné stredné všeobecné vzdelanie a pripraviť žiakov na vysokoškolské štúdium. Naša škola si túto úlohu plní už viac ako 70 rokov. Zavŕšením štúdia je úspešné vykonanie maturitnej skúšky a jej potvrdením je maturitné vysvedčenie.

                        Po štyroch rokoch usilovného štúdia sa aj tohtoroční maturanti dočkali vytúženej odmeny. Prišli si po ňu v slávnostných šatách a s úsmevom na tvári. Zišli sa preto, aby z rúk triednych učiteľov Ing. A. Belovežčíka, PhD. a Mgr. R. Madzinovej prevzali zaslúžené maturitné vysvedčenie. Slávnostné odovzdávanie maturitných vysvedčení sa odohralo v priestoroch stropkovského kaštieľa dňa 30.5.2023. Zazneli fanfáry, štátna hymna i Gaudeamus igitur.

                        Neopakovateľnú a vzácnu chvíľu už každoročne spríjemňujú maturantom mladší spolužiaci, ktorí si vždy pripravia slávnostný kultúrny program. Po ňom sa pani riaditeľka Mgr. E. Paňková naposledy maturantom prihovorila a vyjadrila nádej, že ako naši absolventi budú s hrdosťou spomínať na svoju školu.        

                        Výnimočnú príležitosť vidieť svoje dospelé deti pred bránou dospelosti si nenechali ujsť ani rodičia. Nejednému rodičovi sa leskli oči od dojatia. Abiturienti mali ešte poslednýkrát príležitosť vyjadriť to, čo majú na srdci. V príhovore študentov zazneli spomienky na začiatky štúdia, dištančné vzdelávanie, ale aj otázniky pri pohľade do budúcnosti. Osobitné poďakovanie naposledy zaznelo i smerom k pedagógom a rodičom:

                        „Rada by som teraz oslovila špeciálne Vás, milí učitelia! Aj Vy ste mali sny, keď ste sa rozhodli robiť toto náročné povolanie. Rozhodli ste sa ísť za tým, čo milujete a pokračujete v tom doteraz. Videli sme to na Vašich hodinách.

                        A chcem sa Vám v tejto slávnostnej chvíli opäť poďakovať. V mene všetkých maturantov. Za každý moment, keď ste nás nakazili tou istou vášňou, akú sami cítite k svojmu predmetu. Za úsmev, ktorý sme buď skryli alebo chceli skryť pod rúško. Za čas, ktorý ste strávili ukrutným bojom s textovými programami, keď ste nám robili poznámky. A úsilie, ktoré ste venovali tomu natlačiť nám niečo do hláv. I za nervy, ktoré ste občas mlčky strácali pri ústnych skúškach. Ďakujeme.

                        Drahí rodičia, výnimočné poďakovanie patrí Vám! Vy ste tými, ktorí nás naučili chodiť, rozprávať, premýšľať, pracovať. Bez Vás by sme neboli tu, kde sme. S nezištnou láskou a obetavosťou ste nám dali všetko, čo sme potrebovali. Teraz nás môžete s hrdosťou poslať do sveta. Vieme, že ste navždy našou oporou a veríme, že to, kým sa staneme a akými budeme, Vám bude prinášať radosť.“

                        Ako každý rok, aj tentoraz prijal pozvanie pán primátor JUDr. O. Brendza, ktorý sa tiež  maturantom prihovoril, zaspomínal na svoje študentské časy, zablahoželal k úspešnému ukončeniu štúdia a vyslovil presvedčenie, že aj v budúcnosti budú dôstojne reprezentovať stropkovské gymnázium i mesto Stropkov.

                        Záver opäť prenechám úvahám z prejavu študentov: „Už sa nás viac nedá nazvať deťmi ani žiakmi. Svet dospelých na seba nenechá viac čakať. Je na čase stať sa jeho súčasťou, či už radostne, alebo ustráchane. Tie najťažšie skúšky sú stále pred nami. Prajem nám preto všetkým silu čeliť im tvárou v tvár a zdolať ich.

                        Milí spolužiaci! Brána do sveta dospelých je otvorená. Je čas do nej vstúpiť!“

             

            Mgr. Renáta Madzinová

            Gymnázium v Stropkove

                       

          • Hľadáme mladých zvedavých pestovateľov!

          • V rámci rozvoja prírodovednej gramotnosti sme si na začiatku šk. roka predstavili eko špongiu LUFU.  Keďže vzbudila záujem, spoločne sme objednali zopár kusov. A veru nikto nečakal, že v nej nájdeme aj zdravé semienka. Teraz prichádzame s niečim totálne novým!Z týchto semienok sa nám podarilo vypestovať niekoľko rastliniek, ktoré sú v ponuke na LETNÝ PRENÁJOM!Ide o 1-ročnú popínavú rastlinu podobnú uhorke. Hľadáme záujemcov o pestovanie lufy vo vlastnej záhrade a dopestované kusy budú Vaše.Počas leta by sme chceli zopár fotografií o tom, ako sa lufe darí a v septembri Vás neminie nejaká odmena:-)Viac info v učebni biológie u p.uč. Reiterovej

          • Projekt rozvoja prírodovednej gramotnosti

          • Projekt rozvoja prírodovednej gramotnosti máme takmer úspešne za sebou a vďaka polohe Stropkova môžeme kľudne povedať, že žijeme v lone prírody. Druhová pestrosť flóry a fauny navôkol, čistý vzduch indikovaný lišajníkmi, kvalitná voda v prameňoch a náš vzťah k prírode sú dobrým signálom, že toto bohatstvo uchováme aj pre ďalšie generácie. 

            Ďakujeme všetkým zapojeným žiakom a z množstva zaslaného dokumentačného materiálu aj aktivít sme urobili krátky videozostrih. O tom, že máme otvorené srdce i oči, svedčia jedinečné zábery!

            Koordinátorka environmentálnej výchovy RNDr. Ľudmila Reiterová

          • Gymnazisti úspešne zmaturovali

          • Pamätáte si, keď som vás v marci informovala o písomnej časti našej maturity? Začínala som slovami: „Maturita – formalita. Možno za vašich čias…“ Veru, v ničom z tohto som sa nemýlila. Opäť sa vám prihováram, aby som vám sprítomnila posledné chvíle maturantov na našom gymnáziu a previedla vás neopakovateľným dňami našej rozlúčky a ústnej časti maturity. Poďme si to trochu celé zrekapitulovať. V polovici marca sme absolvovali písomnú časť maturitnej skúšky a na výsledky sme si počkali dlhšie ako v najnapínavejšom filme. Prišli nám totiž až v máji, 10 dní pred ústnou časťou maturity. Musím nás pochváliť, že maturitné testy zo slovenského jazyka, anglického jazyka a matematiky každý úspešne zvládol. A ani zďaleka neboli jednoduché :-)

                        Od marca do polovice mája sme sa ešte v maturitných predmetoch snažili doučiť to, čo maturant potrebuje vedieť, aby sa pred komisiou nemusel hanbiť. Prišiel máj a s ním aj rozlúčka so školou, ktorá už roky nesie čarovný názov Posledný zvonček. Nám posledný zvonček zazvonil 15. mája v piatok. Samozrejme, že sme si najprv v triedach s našimi triednymi profesormi pospomínali na naše začiatky a ustráchané pohľady v prvom ročníku, na dištančné vyučovanie a na časy, kedy rozcvička z matematiky alebo nečakaná „prepadovka“ z fyziky boli najväčším problémom. Bol to aj vzácny čas, keď sme ešte raz mohli v súkromí našich tried triednym učiteľom Mgr. Renáte Madzinovej (IV.B) a Ing. Andrejovi Belovežčíkovi (IV.A) osobne vyjadriť úctu a vďaku za ich prístup, trpezlivosť, vytrvalosť a starostlivosť počas celých štyroch rokov. Aj touto cestou ďakujeme, že to nikdy s nami nevzdali, boli vždy ochotní a podporili nás v akejkoľvek situácii. Čím sme straší, tým zreteľnejšie to vidíme.

                        Aj žiaci základnej školy počuli naše mená v školskom rozhlase a tušili, že sa práve deje niečo veľmi dôležité. Každý z nás, maturantov, sa cítil poctený, keď začul svoje meno v školskom rozhlase. Veru, to treba zažiť…. Predpoludním sme s maturitným tablom a kvetmi v rukách smerovali do klubovne, aby sme sa so všetkými spolužiakmi a učiteľmi oficiálne rozlúčili, znova poďakovali, zaspievali a darovali kvety.

                        Áno, maturita je v dnešnej dobe úplná samozrejmosť, no len málokto si pamätá, čo všetko nás to stojí. Úprimne, ruku na srdce, koľkí z nás to chceli vzdať len vďaka nevydarenej písomke z chémie, popleteným rokom na dejepise alebo komplikovanej gramatike? Ale nikdy sme to nevzdali vďaka našim profesorom, ktorí nás vždy vyviedli z bludiska našich trápení. Ďakujeme Vám.

                        Po rozlúčke s pedagógmi, žiakmi i kuchárkami nasledoval čas, „keď idú maturanti mestom“. O svoje šťastné chvíle sme sa mohli s nadšením podeliť aj s okoloidúcimi a známymi, lebo zdieľaná radosť je dvojnásobná radosť.

                        Začal akademický týždeň. Došlo nám, že, prívlastok akademický tu nie je len tak zo srandy. Až počas neho sme si uvedomili, čo vieme, ale aj čo nevieme a čo poniektorí z vlastnej viny zanedbali. Ťažko za týždeň dohnať 4 roky. Museli sme stavať na tom, čo sme sa poctivo naučili a dobehnúť to, čo sme si nechali prejsť pomedzi prsty. Zo začiatku ide všetko ako po masle, poviete si: „Mám ešte týždeň!“ Ku koncu týždňa však prichádza jemný stres, ktorý sa nezastaviteľne stupňuje, nehovoriac o nedeli. Vtedy som si uvedomila, že asi už ide ozaj do tuhého. Iste nie som jediná, ktorá od stresu počas týždňa nemohla oko zažmúriť. „Budem mať šťastnú ruku? Neprekvapí ma otázka od predsedu maturitnej komisie? Čo ak pohorím?“ Áno, postupne sme sa dostali do fázy pochybovania o sebe.

                        Hneď v pondelok ráno maturitného týždňa začalo intenzívne skúšanie podľa presne určeného harmonogramu. Všetci študenti majú povinnú maturitu zo slovenského jazyka a literatúry a anglického jazyka. Ďalšie dva maturitné predmety sme si vyberali podľa toho, akým smerom sa bude uberať naše vysokoškolské štúdium – biológia, dejepis, geografia, chémia, matematika, informatika, občianska náuka. Ráno sme prišli do školy vždy o čosi skôr a netrpezlivo čakali na chodbe, kým príde náš čas, a to doslova. Pocity, ktoré nás sprevádzali, sa miešali: neistota, obava, panika, napätie, očakávanie… Stres sa vystupňoval po príchode do maturitnej miestnosti. Za zeleným stolom nás čakala odborná komisia, ktorá pozostávala z cudzieho predsedu a dvoch našich  vyučujúcich daného predmetu. Hneď po predložení občianskeho preukazu prišla na rad naša “šťastná ruka”, kedy sme si s očakávaním i neistotou ťahali otázku. Na prípravu odpovede sme mali 20 minút času. Potom nasledovalo 20 minút samostatnej odpovede. Keď sme vyšli z miestnosti, nastala úľava, ale aj pochybnosti, či sme povedali všetko, čo o téme vieme. Až po vyhlásení výsledkov nám skutočne odľahlo a prišla radosť. Takto sa to opakovalo pri každom predmete, kde sme predviedli, čo sme si na našom gymnáziu za 4 roky osvojili. Maturitu sme ukončili vo štvrtok úspešnou odpoveďou z anglického jazyka. Najkrajší pocit sme prežívali pri padaní rúk s členmi komisie, ktorí nám s prajnosťou zablahoželali k úspešnému zavŕšeniu stredoškolského štúdia.

                        Teraz, po štyroch rokoch už môžeme sumarizovať. Počas štúdia – učenie, písomky, odpovede, povinnosti, stres, ale aj vedomosti a zážitky. Na konci štúdia – príprava, zodpovednosť, napätie, obavy, odpovede pred komisiou, ale aj úľava a radosť.

                        V mene tohtoročných maturantov ďakujem všetkým pedagógom, že nás cez akékoľvek prekážky priviedli až k úspešnej maturite, a našim drahým rodičom, že vždy stáli, stoja a budú stáť pri nás.

                        Verím, že aj keď etapu stredoškolských čias pomaly uzatvárame, budeme vždy na naše Gymnázium v Stropkove spomínať len s láskou.

             

             

            Klaudia Hanaková

            Gymnázium v Stropkove

          • Dobrovoľníci v obci TOKAJÍK

          • Ochota pomáhať je vždy výnimočná. Rovnako výnimoční boli aj žiaci nášho gymnázia, ktorí sa rozhodli v sobotu 20.mája vymeniť pohodlie domova za nadšenie pomôcť a venovať svoj čas správnej veci. Upratali okolie Pamätníka Tokajíckej tragédie s cintorínom a pripravili ho pre návštevníkov.

            A keďže je dôležité pripomínať si historické udalosti nášho vlastného regiónu, prostredníctvom výstavy s názvom Vypálená obec Tokajík mali možnosť pomocou technológie virtuálnej reality spoznať príbeh 32 zavraždených mužov z Tokajíka a blízkeho okolia a  dvoch preživších A. Stropkovského a M. Medveca. Výstava pokračovala virtuálnou prehliadkou obce Tokajík v čase, keď ju koncom novembra 1944 nemecké jednotky vypálili. Autorom výstavy je regionálny a vojenský historik, bývalý žiak nášho gymnázia, Juraj Kasarda.

            Za pekne strávený čas patrí poďakovanie p. starostke  J.Medvecovej a všetkým, ktorí dokázali prísť a podporiť úžasnú atmosféru aktivity.

          • Nezabúdame a podporujeme ...

          •  

            ... vynikajúcu absolventku nášho gymnázia – Mgr. Šimona Tomkovú, v súčasnosti dennú doktorandku UCM v Trnave a zároveň novinárku - redaktorku časopisu Atelier.

            Šimona je nominovaná na Česko-slovenskú Novinársku cenu verejnosti. Bola skvelou študentkou už počas jej štúdia na Gymnáziu v Stropkove, úspešne reprezentovala našu školu v športových aj vedomostných súťažiach. Nezabúdame, sme jej zato vďační a tak podporme ju všetci hlasovaním.

            Hlasovať sa však dá len do 27.4. 2023 do 23.59, preto neváhajte a hlasujte na https://hlasovanie.novinarskacena.sk

          • Martin Madzin je úspešným riešiteľom celoslovenského finále

          • Všetky školské predmetové olympiády sú náročné a úspech ani zďaleka nie je samozrejmosťou. Aby bol žiak úspešným riešiteľom daného kola, musí získať vopred stanovený počet bodov a to sa veru nepodarí všetkým súťažiacim.

                        Olympiáda v informatike je jednou z menej známych olympiád, keďže vyžaduje veľkú mieru samostatnej prípravy. Pred niekoľkými týždňami sme informovali, že študent nášho gymnázia Martin Madzin, žiak tretieho ročníka, sa umiestnil na 1. mieste v domácom kole (v rámci Slovenska), taktiež na 1. mieste v rámci kraja a postúpil na celoslovenské finále.

                        Celoslovenské finále olympiády prebiehalo počas dvoch dní v Bratislave. Sme radi, že aj tam Martin ukázal svoje schopnosti a dôstojne reprezentoval naše gymnázium.

                        V celkovom výsledku sa Martin Madzin znova stal úspešným riešiteľom, tentoraz už celoslovenského kola. Zároveň je jediným úspešným riešiteľom z Prešovského kraja na celoslovenskej úrovni

                        Okrem toho sa prebojoval do prvej desiatky súťažiacich, ktorí sa koncom apríla zúčastnia výberového sústredenia v Bratislave. Bude to výnimočná príležitosť zdokonaliť sa v špecifických oblastiach programovania. Ide o 6-dňové sústredenie, kde budú najlepší riešitelia niekoľko hodín denne riešiť algoritmické úlohy, programovať a súťažiť. V závere sa podľa výsledkov budú vyberať členovia slovenského tímu, ktorý sa zúčastní medzinárodných olympiád v informatike.

                        Martinovi Madzinovi ďakujeme za dlhodobú poctivú prácu a úspešnú reprezentáciu Gymnázia v Stropkove na celoslovenskej úrovni. Srdečne blahoželáme, prajeme veľa síl a úspechov na výberovom sústredení.

             

            Gymnázium v Stropkove

             

          • Múzeum obetí komunizmu

          • Dňa 19.4.2023 navštívili žiaci III. ročníka a maturanti z dejepisu multimediálne
            @muzeumobetikomunizmu

            - V prvej časti expozície žiaci prostredníctvom audiovizuálnych prezentácií sledovali a vypočuli si príbehy ľudí, ktorí trpeli kvôli politickým procesom, násilnej kolektivizácii, či kvôli náboženskému presvedčeniu.

            - K dispozícii bola aj interaktívna mapa obetí komunizmu na Slovensku, v ktorej si mohli vyhľadávať obce, mená obetí, aj základné údaje o odsúdení či iných prenasledovaniach.

            - Ďalšia časť prehliadky smerovala do Knižnice samizdatu Rudolfa Fábryho, ktorá obsahuje zbierky samizdatu, ale aj exilovú literatúru, ktorá bola počas komunizmu zakázaná a pašovala sa zo zahraničia.

            - Zaujímavou a zároveň zábavnou aktivitou bolo písanie na písacom stroji.

            - Z exkurzie si žiaci odniesli mnoho historicky zaujímavých informácií.

            - Ďakujeme lektorom za efektívne strávený čas na uvedomenie si skutočných hodnôt života.

          • DEŇ UČITEĽOV - 28.marec 2023

          • Na Slovensku oslavujeme Deň učiteľov od roku 1955. 28. marec pritom nie je náhodný. V tento deň si totiž pripomíname výročie narodenia Jana Amosa Komenského. Pri príležitosti tohto sviatku sme si pre našich profesorov pripravili milé a zároveň praktické prekvapenie. Deň učiteľov je významný deň v školskej spoločnosti, lebo si pripomíname prácu všetkých pedagogických pracovníkov, ktorých úlohou je formovať osobnosti mladých ľudí. Učiteľské povolanie je náročné, ale príťažlivé, lebo dáva každému jedincovi spoločnosti nové poznatky, informácie, pretvára ich v pevné vedomosti, návyky i praktické zručnosti. Lekár, športovec, robotník, inžinier vďačí svojmu učiteľovi za prvé písmeno, číslicu, ale i za ďalšie rozvíjanie talentu, za svoje miesto v živote a spoločnosti. Rovnako by sme sa aj my, v mene všetkých vašich žiakov, chceli poďakovať za všetko, čo pre nás študentov robíte. ĎAKUJEME!

            Váš školský parlament

          • INFORMÁCIE K PRIJÍMACIEMU KONANIU V ŠKOLSKOM ROKU 2023/2024

          • Pre školský rok 2023/2024 je možné do 1. ročníka na Gymnáziu v Stropkove prijať 34 žiakov.

             

            Dôležité informácie pre prijímanie na vzdelávanie v stredných školách podľa § 63 a § 65 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v súlade s pokynmi MŠVVaŠ SR:

             

            • Termín prijímacej skúšky: 4. máj 2023 (1. termín), 9. máj 2023 (2. termín)
            • Forma skúšky: písomná
            • Profilové predmety: slovenský jazyk a literatúra, matematika

             

            V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať na +421 904 688 956